Vapaalaskijan muistilista


Vapaalasku, Valintaoppaat, Leijahiihto by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 27.10.2020

Takamaastossa ja hoidettujen rinteiden ulkopuolella harrastaminen on yhä suositumpaa. Oli harrasteena moottorikelkkailu, vaeltaminen, vapaalasku tai lumikenkäily, on ymmärrettävä olosuhteet ja hankittava riittävää tietoutta ja taitoa toimia myös erikois- ja hätätilanteissa.

Lumivyöryt ovat ihan aito riski myös Suomessa - vuoristoisissa maastoissa ulkomailla toki vielä yleisempiä. Jos liikut alueilla, joilla lumivyöryt voivat olla mahdollisia on tutustuttava lumivyöryennusteisiin ja ennen kaikkea välttää liikkumasta alueilla, joilla riski on ilmeinen. Vieraassa maastossa on fiksu idea hankkia alueeseen hyvin perehtynyt opas, joka ei sinällään vähennä oman osaamisen ja -koulutuksen tärkeyttä.

Liikkuessasi takamaastoissa on mukana oltava asianmukaiset varusteet ja kyky sekä osaaminen käyttää niitä oikein tosipaikan tullen. Käy kunnon kurssit aiheeseen ja harjoittele varusteiden käyttöä säännöllisesti, jotta toiminta tulee nasakasti selkäytimestä jos jonain ikävänä päivänä näille kyvyille tulee käyttöä.

Vapaalaskijan/ takamaastossa liikkuvan muistilista


piippari
sondi
lapio
lumivyöryreppu
ensiapulaukku, valaisin
kartta, kompassi, puhelin (+varavirta), satelliittiviestin
nestesäiliö (eristetty letku, mikäli juomarakko) ja evästä
• vakuutus, joka kattaa rinteiden ulkopuolella laskemisen

1) PIIPPARI

Lumivyörypiippari on lähetin-vastaanotin, joka toimii radiotaajuudella. Toimintaidea on se, että piipparia pidetään lähetinasennossa ja se käytännössä lähettää koko ajan signaalia. Etsintätilanteessa piippari kytketään vastaanotolle, jolloin muiden piippareiden lähettämät signaalit kuullaan laitteen kaiuttimesta.

Keskeistä on ymmärtää oman laitteen toimintaperiaatteet ja osata käyttää sitä hyvin, jotta aidossa etsintätilanteessa päästään mahdollisimman hyviin tuoksiin. Mikään varuste ei itsessään lisää turvallisuutta, ellei sen käyttö ole täysin hanskassa.

Piippareiden erot ja paremmuus perustuvat kantamaan, sen käyttämään taajuuteen ja etsittävän kohteen merkkausmahdollisuuksiin. Lisäksi laitteen käyttöliittymä ja sen helppous/ -intuitiivisyys on tavoiteltavaa. On hyvä, että pystyt käyttämään laitetta sujuvasti myös hanskat kädessä. Vertaile myös laitteiden käyttöaikaa täydellä latauksella.

Mammut Barryvox
 
Mammut Barryvox
Captcha$
(73)
Heti saatavilla
Mammut Barryvox S
 
Mammut Barryvox S
Captcha$
(17)
Heti saatavilla


2) SONDI

Sondi on käytännössä pitkä (tavallisesti 240 cm+ pituinen), kokoontaitettava puikko, jonka avulla etsitään lumen alle jäänyttä. Valintaperusteita omalle sondille saattaa olla se, että millaisessa lumessa ja olosuhteessa sondia saattaa joutua käyttämään. Sondin osat ovat kytköksissä toisiinsa sisällä kulkevan narun avulla jonka vetämällä kireäksi saadaan sondi kasaan. Mallista riippuen elementtien välissä on erilaisia lukitusmekanismeja.
Tärkeää on itselleen sondia valitessa katsoa, että millainen lukitusmekanismi itselleen sopii ja toisaalta opetella käyttämään varustetta sujuvasti niin, että jos ikinä tositilanne tulee, niin käyttö on varmaa ja näppärää. Lisäksi asianmukainen varusteen käyttöharjoittelu ja -koulutus on myös paikallaan.

Mammut Probe 240
 
Mammut Probe 240
Captcha$
(5)
Heti saatavilla
Ortovox Probe Alu 240
 
Ortovox Probe Alu 240
Captcha$
(2)
Heti saatavilla

3) LUMILAPIO

Lumilapio on tärkeä varuste jonka käyttöominaisuuksia ei ole syytä väheksyä. Lumiturvallisuusvarusteiden alla olevissa lapioissa on keskitytty muotoilussa siihen, että lapio on pieni, kevyt ja toisaalta taas lapioiminen sujuu nopeasti ja tehokkaasti hätätilanteessa. Lapioissa ominaisuuserot tulevat lavan tilavuuden, varren muotoilun ja painon (valmistusmateriaalit) osalta. Lisäksi tapa, jolla lapio menee kasaan on eroavaisuuksia.

Erilaiset rei'itykset lapiossa mahdollistavat kiinnitystapoja ja reikien sijainnista riippuen lapiota voi hyödyntää ankkureiden tai hätäahkioiden rakenteluissa.

Fiskars Kokoontaitettava lapio
 
Fiskars Kokoontaitettava lapio
Captcha$
(17)
Heti saatavilla

4) LUMIVYÖRYREPPU

Erittäin aiheellinen ja välttämätön varuste, kun lähdetään takamaille kikkailemaan, oli sitten kyseessä vapaalaskureissu, talvivaellus tai lumilautailu hoidettujen rinteiden ulkopuolella. Lumivyöryreppu laukaistaan siinä epäonnisessa tilanteessa, jos joutuu lumen alle. Ilmarakko luo siis tilaa olla ja hengittää lumen alla ja tarjoaa mahdollisuuden selviytyä kunnes saa itse pelastauduttua /muu hiihtoseurue/ pelastushenkilökunta paikallistaa sinut ja pääsee paikalle auttamaan. Lumivyöryn alle jäänyt on pitkälle seurueensa pelastustaitojen varassa, ja siksi onkin tärkeää kouluttautua asiantuntevan kouluttajan johdolla varusteiden käyttöön ja pelastustoimenpiteisiin. On sanomattakin selvää, että kukin takamaastossa harrastava myös ottaa huomioon ja on selvillä paikallisista olosuhteista ja harrastaa omien taitojen rajoissa.

Reppuja on moneen lähtöön monen kokoista, joten kannattaa vertailla ja laskeskella, että mikä mahtaa olla omaan käyttöön sopivimman kokoinen niin, että kaikki tarvittava on mukana menossa. Repuissa erot perustuvat laukasusysteemeiden erilaisuuteen ja toimiiko se kaasupatruunalla vai akulla. Toinen ero on tietenkin koko, eli kuinka paljon muuta kamaa voi ilmarakon asennuksen jälkeen reppuun pakkailla. Samalla kannattaa katsoa omaan harrastukseen sopivat kiinnittelymahdollisuudet, että miten saa sukset/ köydet/ hakut/ sauvat/ mitä ikinä tarvotsetkaan reppuun kiinnittää. Kolmas valintakriteeri on tietenkin sopiva mitoitus omalle kropalle - mikä tuntuu itsellä parhaalle kantaa.

Lyhyt katselmus valikoimamme järjestelmiin:

ABS: (Ortovox) Vielä markkinoiden yleisin kelluttava lumivyöryreppujärjestelmä. Toimii kertalaukaistavalla kaasupatruunalla. Heikkoutena tyyris harjoittelu, koska kaasupatruunoiden täyttö maksaa.

Jetforce: (Black Diamond) Kelluttava lumivyöryreppujärjestelmä, jossa on akkukäyttöinen elektroninen laukaisusysteemi. Viimeisintä tekniikkaa edustavassa Jetoforcessa on akulla toimiva puhallin repun sisällä. Tämä mahdollistaa laukaisun harjoittelun ilman lisäkustannuksia. Lisäksi etuna on kaasupullottomuus, jolloin matkustamiseen ei tarvitse kiiinnittää erityishuomiota.

Mammut / Snowpulse: Kelluttava lumivyöryreppujärjestelmä. Toimii kertalaukaistavalla kaasupatruunalla. Alunperin Snowpulse-nimisen yhtiön kehittämä ABS:ää vastaava kertalaukeava järjestelmä. Mammut osti Snowpulsen jokunen vuosi sitten, jonka jälkeen systeemi on kulkenut Mammutin nimellä. Snowpulsen ja Mammutin kaasupullot ovat yhteensopivia keskenään. Heikkoutena tyyris harjoittelu, koska kaasupatruunoiden täyttö maksaa.

Matkustaminen & kaasupatruunat

Kaasupatruunalla ja laukaisimella varustetun vyöryrepun vieminen lentokoneeseen:
Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATAn) säännösten mukaan patruunatoimisen vyöryrepun saa kuljettaa lentokoneessa:
"Avalanche rescue backpack, one (1) per person, containing a cylinder of compressed gas in Div. 2.2. May also be equipped with a pyrotechnic trigger mechanism containing less than 200 mg net of Div. 1.4S. The backpack must be packed in such a manner that it cannot be accidentally activated. The airbags within the backpacks must be fitted with pressure relief valves.“

HUOM. Jokainen lentoyhtiö voi kuitenkin halutessaan noudattaa omia tiukempia säädöksiään. Tämän vuoksi ole yhteydessä lentoyhtiöön ennen matkaasi ja ota mukaan reissuun yhtiötä saamasi kirjallinen lupa (mieluiten englanniksi paluumatkaa ajatellen).

Pidä reppu, laukaisin ja patruuna samassa paikassa (laukaisin irroitettuna). Valmistajien verkkosivuilta löytyy yleensä tarkat, viralliset tietolomakkeet patruunoista, kahvoista ja ilmatyynystä. Tulosta nämä lomakkeet mukaasi.

USA: Vain tyhjät kaasupatruunat sallitaan!
Kanada: lento pitäisi onnistua IATA-säännösten mukaisesti

Matkustaminen & sähköpatruunat

Sähkökäyttöisen repun (Jetforce) kuljettaminen lentokoneessa on yksinkertaisempaa. Niiden sisältämä lithium-akku on kuljetussäädösten mukainen.

5) SATELLIITTIVIESTIN

Esimerkiksi Garmin on tuonut satelliittiviestimet kaikkien saataville. inReach Mini on luotettava yhteydenpitoväline kaikissa maastoissa. Se on taskukokoinen satelliittiviestintälaite seikkailuihin, joilla koolla ja painolla on väliä. inReach Mini -laitteella voit lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä, seurata ja jakaa matkojasi ja tarvittaessa lähettää SOS-hälytyksen GEOSin aina tavoitettavissa olevalle hätävastauspalvelulle. inReach-yhteyden kautta perheesi ja kaverisi saavat sinuun aina yhteyden riippumatta siitä, mihin seikkailuillasi päädyt. Huomaa, että nykyään monissa Garminin käsi-gps -laitteissa on myös inReach satelliittiviestinominaisuudet, jolloin viestimen lisäksi sinulla on käytössä myös laajat karttapalvelut.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Käyttökokemuksia: Garmin inReach Mini 2

Mikäli haluaa säilyttää yhteyden muuhun maailmaan vaikkapa keskelle erämaata suuntautuvilla vaelluksilla, on paras ratkaisu ottaa mukaan satelliittiviestin. Iridium-satelliittiverkkoon pohjautuva viestintä ei ole riippuvainen puhelimien verkosta, ja viestit sekä hätäkutsut toi...

Garmin inReach -laitteiden hyödyt ja käyttötarkoitukset

Garmin inReach -laitteet tuovat turvaa ja yhdistää sinut läheisiisi seikkailulla kuin seikkailulla Parhaat seikkailut koetaan yleensä kaukana sivistyksestä. Vuoren rinteillä kiipeiltäessä, syvällä metsässä vaellettaessa tai merellä melottaessa voi kokea olevansa rauhassa lu...

Repun valinta — mitä kannattaa ottaa huomioon reppua ostaessa?

Reput ovat arjessa ja ulkoillessa usein korvaamaton varuste. Esimerkiksi päiväretkelle mukaan otetut eväät sekä mahdolliset vaihtovaatteet ja muut tavarat on pakko pakata jonnekin, eikä vaikkapa muovipussin kantaminen luontopoluilla ole kovinkaan houkutteleva idea. Arjessa sama r...