Näe luonto eri kulmasta kuin lenkkeillessä, virkisty viileässä vedessä ja nauti ympärillä olevasta rauahasta ja omasta tilasta. Ihanaa vaihtelua arkeen ja uintiharrastukseen tuo avovesiuinti. Tässä tuhansien järvien maassa, jossa meren rantaa on vähintääkin riittävästi takaa sen, että kyllä uimaan pääsee jos vaan luonnonvesiin rohkenee.
Kesäaikaan avovesiuinnin hyödyt piilee myös siinä, että monasti kesäaikaan uimahallit on rempassa tai vastaavasti ne jotka on auki niin ovat tupaten täynnä, niin ettei innkoas himoiuimari pääse/ mahdu kellottamaan rundeja uintiradoilla.
Eipä hätää. Ainakin välillä kannattaa vaihtaa kaakelisuorat laineiden liplatukseen, ja uida kilpaa kuikkien kanssa.
Luonnonvesissä uiminen on todellakin sen verran elämyksellistä ja mukavaa touhua, että kunhan makuun pääsee (ellei ole jo päässyt tässä kevään/ kesän mittaan), niin uintikautta tekisi mieli venyttää vieläkin pidemmälle. Uimahalleihin tietty ihan kiva siirtyä, kun ulkona alkaa olla töiden jälkeen liian pimeää ja vesi rupeaa jähmettymään kohti kiinteämpää muotoa.
Uimavedet ovat monessa paikkaa kohtalaisen puhtaat sinilevän kannalta, mutta tilanne vaihtelee. Ajankohtaiset vesistöjen sinilevätilanteet pääset tarkistamaan Ympäristöhallinnon yhteiseltä verkkosivulta, ymparisto.fi.
Avovesiuintia voi harrastaa niin monella eri otteella. Käydään tässä läpi muutamia vinkkejä ja ajatuksia, että millaisia vermeitä kannattaa valita mihinkin toimintaan. Vaikka vedet ovat keskellä kesää lämpimimmillään, niin puku on ihan paikallaan, jos vedessä vietetään pidempi aika. Untimärkkärillä pidentää myös avovesiuintikauttaan merkittävästi loppuvuotta kohden (ja pääsee aloittamaan uintikauden aijoissa keväällä sitten taas.)
Eikä eristys ole uintimärkkärin ainoa etu: sillä voidaan saavuttaa myös kelluttavuutta ja uintiasennon optimointia eri käyttötarkoituksista riippuen. Hupi- ja virkistysuimareiden puvut on rakennettu eri tavalla kuin vaikka treeni- ja kisapuvut.
@ Kuva: Orca
Swimrun on vallattoman hauska urheilumuoto, jossa uintiosuudet ja juoksupätkät vaihtelevat. Idea on siinä, että siinä välissä ei paljoa vaatteita vaihdeta, vaan koko show hoidetaan märkkäri päällä.
Swimrun -puvuissa juoksu on otettu myös huomioon, ja toisaalta lajin luonne siten, että reisiin tarjotaan vähän extrakelluttavuutta. Puvuissa kaikki saumaukset on tehty huolella, jotta ne hiertäisivät mahdollisimman vähän juostessa.
Älä unohda poijua - uimarin turvaväline nro 1:
Uintiapuväline, kelluke ja kuivapussi uimareille ja triathlonisteille.
Kelluke tukee painoasi ja on yksinkertainen, tehokas ja turvallinen. Kirkkaiden värivaihtoehtojen ansiosta uimari näkyy paremmin vesillä. Pussiin saa mukaan esimerkiksi avaimet tai lompakon. Helposti puhaltamalla täytettävä. Eihän tämä mikään pelastusvene ole, mutta tulee paremmin huomatuksi ja on jotain, jolla killutella, jos siltä tuntuu. Kellukkeessa on ihan älyttömän hyvä noste, että siitä kyllä on merkittävää lisähyötyä jos tarvitsee lepäillä matkan varrella tai koettaa verrytellä kramppisia varpaita tms.
Suosittelemme silti suunnittelemaan uintireitin vältellen muuta vesiliikennettä ja pysyen kiltisti rantojen tuntumissa (tai hommaamaan kaverin vierelle soutamaan, jos jonnekin pidemmälle mielii)
Kelluke tulee hihnalla kiinni lantioon, ja kulkee näppärästi mukana. Saatavilla on PVC-muovista ja TPU-kankaasta valmistettuja poijuja.
Ja vaikka kuinka poiju on vesitiivis pussi itsessään, niin kehoitamme säilyttämään arvotavarat niihin erikseen tarkoitetuissa vedenkestävissä pusseissa.
@ Kuva: Orca
Jos meinaa lähteä tuonne järville ja merten laineille ihan tosissaan uimaan, niin uimalasit on ihan must. Avovesilasit poikkeaa tavallisista hallilaseista siten, että niissä on mm. laajempi näkökenttä ja kokonsa puolesta ovat hieman isommat. Näillä voi siis aivan hyvin uida tietenkin myös hallissa.
Huppu on erittäin asiallinen lisä avovesiuintivarustukseen. Sen lisäksi, että päätä ei palele (joka on oikeasti ongelma erityisesti viileällä ilmalla), niin hiukset pysyvät järjestyksessä ja näissä avovesimyssyissä on käytetty vielä kirkasta väritystä, joten veneilijät ja muut vesilläliikkujat voivat havaita uimarin parhaiten.
Vaihtelua uintiin ja lisää vastusta treeniin: Kaikenmaailman uintiharjoitteluvälineitä on olemassa. Löytyy kickboardia, lättäriä, pullaria, ryhdinkorjaajia, etusnorkkeleita, hidastimia, tahdittajia, kierroslaskureita ja voi juku, että kaikenlaista muutakin.
Tässä pari suosituinta, swimruniin erityisesti suunniteltu pullari (juoksun aikana kuljettamista helpottavilla remmeillä) peruspullareita löytyy jos minkälaista ja -väristä, ja potkutekniikan harjoitteluun sopii monenlaiset kickboardit.
Uintiräpylöillä saat kovemman jalkatreenin tai hauskaa ja vauhdikasta vaihtelua normiuintiin. Valitse istuva ja napakka koko: liian iso lompsuu uidessa ärsyttävästi ja sitä koettaa pidellä varpailla kiinni krampin uhalla - ja kokemuksesta voi sanoa, että saa kyllä jalkapohjan aikamoiseen jumiin, jos koettaa kärvistellä vääränkokoisella räpylällä. Sama kramppailu tietty toistuu, jos räpylä on liian pieni - silloin jalka puristuu liiaksi kasaan ja aiheuttaa aikalailla samanmoisia, kivuliaita ongelmia.
Vaikka räpylän koko on oikea, voi silti esiintyä varsinkin viileissä vesissä kramppeja helpommin kuin normaaliallasolosuhteissa. Siksi on hyvä muistaa, etenkin kun harjoittelee räpylätekniikkkaa ja/ tai ui viileämmissä vesissä, niin pitää itseä nesteytettynä ja niin ne sanoo, että kaliumin ja magnesiumin nauttiminen auttaa asiaa. Mene ja tiedä, itsellä se on toiminut. Nesteytykseen olen käyttänyt High5:n poretabuja, jotka on helppo laittaa juomapulloon porisemaan, eikä ne edes maistu liian pahalle. Tepsii monessakin lajissa itsellä. Lisäksi treenikassissa on yleensä banaani mm. kaliuminsaannin turvaamiseksi (se kuuluisa treenikassissa pyörivä banaani! Muista syödä se, äläkä unohda kassinpohjalle. Sotku ja käry on paha.)
Aika hyvin näissä täsmää se, että valitset ihan oman jalan koon mukaisen rällän. Jos menee kokojen väliin, niin ennemmin kuitenkin kokeilee napsun pienempään päin.
Mm. valikoimassamme esiintyvä Arenan Elite -lättäri on helppo ja hyvä lättäri kaikkiin uintityyleihin. Tällä harjoittelu on turvallista ja se ei kuormita liikaa olkapäitäkään. Jos lättäreillä uinti ei ole ennestään tuttua, niin harjoittele viisaasti alkuun ja löydä hyvä tekniikka, sillä saa sen kiertäjäkalvosimen äreäksi näilläkin, jos oikein kovaa kehnolla tekniikalla ryskää menemään (Ai mistäkö minä sen tiedän? No, tiedänpähän vaan, ja se kestää kauan parantua...) Pienen kokonsa ansioista passaa myös nuoremmalle väelle ekaksi lättäriksi.
Speedon ja Headin uintihanskat muuttavat sinut kertaheitolla sammakkoeläimeksi, joka kauhoo menemään vähän tehokkaammalla tahdilla. Sopii myös oivaksi vastukseksi treenitehoa lisäämään vaikka vesijuoksu- ja hydrobic -touhuihin.
Nauttikaa luonnonvesistä, hyvät ihmiset. Jos on hinkua, mutta ei oikein tiedä, että mistä alottaisi, tai edes tykkääkö ko. touhusta niin puolueelliesti voimme suositella FitPitin kursseja, joita löytyy PK- ja Turun seuduilta alkeiskursseista kisatasoon saakka.
Alkeiskurssilla riittää, että osaa uida 200m ja loput taidot koutsataan kyllä - taitavaksi uimariksi toki täytyy käydä vähän reenailemassa muutenkin kuin pelkästään kurssin ajan, mutta eiköän ryhmästä löydy harjoittelukavereita uintiin. Kovat konkarit taas voivat saada kurssilta uusia ideoita tekniikkaan ja kivoja treenikamuja tietty.
Kun kokeilette kerran, niin tulette jäämään koukkuun, sanokaa meidän sanoneen. Hyviä ja turvallisia uintitreenejä.