Arki koittaa: pyöräpendelöinti alkaa


Ulkoilu by Nina P., 08.08.2018
Työmatkapyöräily on kenties näppärintä mitä on keskitty jos kodin ja työpaikan välimatka on jotain järkevää (kuka mitenkin sen määrittelee). Paljastettakoon, että reittivalinnasta riippuen omani on siinä 14-15 kilsan luokkaa, jonka näen aikalailla sellaisena sopivana reippailuna. Reippailuna se pitää nähdäkin: töihin on monen mentävä ja sitäkin monemmalla rupeaa sama laululevy junnaamaan siinä kohti, kun puhutaan liikuntaharrastusten ja töiden yhteen metskaamisesta.

Enhän minä olisi kamafiilistelijä enkä mikhään, jos ei olisi joitain ajatuksia kesän villiinnyttämän grillimankelin uudelleenpimppaamisesta joka sään liikennöintivälineeksi. Tässä muutamia pointseja, joilla sotkotin muuttuu sujuvasti bisnesajoneuvoksi.

1. Tavarat / Tavaratila
Jos tsykkelistä löytyy tarakka (ja tästä löytyy) suosin mielelläni pyörään kiinnitettävää pyörälaukkua. Syy: en luota mitään mustekalojen varaan taakkatelineelle ja toisaalta kaikki läppärit, kansiot ja muu päivittäisrekvisiitta hiostaa selässä, kun ne pakkaa reppuun. Sitäpaitsi. mm. Ortliebilla on ihan fantastisen näköisiä pyörälaukkuja, jotka erehdyttävästi muistuttavat bisnessalkkuja. Kuten nyt esimerkiksi tämä Office-Bag. Vedenkestävä ja muutenkin -kestävä.

2. Valaistus
Kesällä ei niin tule kiinnittäneeksi huomiota asialliseen valaistukseen, paitsi ehkä nyt loppukesän pimenevissä illoissa kunnon valoista olisi ollut hyötyä. Korvasin pyörässä oletusarvoisesti olevat nuhaisella valoteholla varustetut valaisimet nyt ensihätään Petzlin otsavalaisimilla, sillä niitä löytyy kaikista kasseista ja repuista onneksi hädän hetkelle joku fikkari. Nyt kuitenkin syksyn saadessa viimeistään on aika pistää vähän volyymia valoon ja hommata esim. asiaan suunniteltu Led Lenserin B5R -valosarja, joka on laatuun ja tehoon yllättävän edullinen kombo.

3. Motivaatio
Tämä värkki on vielä mietinnässä, ja täytyykin tarkalleen pohtia, että mikä Garminin malli loppujen lopuksi tulee hommattua. Yllytyshulluna täytyy voida lyödä kaverin kauden kilometriennätykset laudalta, tai jos ei nyt laudalta, niin ainakin pelata osimoilleen samassa liigassa. Muu statistiikka on plussaa. Garmin Edge Explorer 820 vaikuttaisi olevan sopivan hintainen niillä ominaisuuksilla, mitä työmatkapätijä tielleen tarvitsee.

4. Asusteet / Accessories / Muu asustus
4.1. Pyöräilykypärä, check.
Syy: kypärä on pääasia, ja nykyään on niin hienoja tarjolla, että niitä käyttää mielikseen ihan asusteena. Vinkki: Mätsää kypärä pyörään!

4.2. Pyöräilyhanskat, check.
Syy: hyvä grippi ja tuulenpitävä kämmenselkä on syyssateilla ja tuulilla aivan sikahyvä.

4.3. Pyöräily(aurinko)lasit, check.
Syy: Vaikka pyöräilyyn ajatellut aurinkolasit saa habituksen näyttämään pyörääni ja vauhtiini nähden vähän liiankin nopealta, niin en kestä sitä, että rillit on huurussa huonon ventilaation takia. Lisäksi ne pienet hyttyset/ -ötökät on inhoja poimia silmämunasta/ yläluomen alta pois kesken ajon.

4.4. Pyöräilyyn sopivat jalkineet, check
(ei kuitenkaan omassa tapauksessani klossit sentään, vaan kevyen hyvät lenkkarit jotka passaa muuhunkin touhuun esim. kuntopolulla juoksemiseen ja muuhun kikkailuun) Inov-8:lta ja Salomonilta löytyy hyviä.

4.5. Hyvät housut - itse suosin jumppatrikoita

4.6. Tuulen- ja jossain määrin vedenpitävä (hengittävä!) takki

5. (BONUS) Ketkä muut jakaa saman kyydin?
Omina elätettävinä holhokkeina löytyy lähinnä vain nelitassuisia joiden kanssa asioin työmatkojen ulkopuolella, eli heitä ei tarvitse (voi) ottaa duunimatkalle mukaan. Vaikka kyllä niitä löytyy Croozerin valikoimasta koirillekin suunniteltuja kuljetuskärryjä, jos tarve ilmenee.

Vekarat on tietty näppärä heittää työmatkalla tarhaan ja näille matkoille on olemassa jos jonkinlaista lastenkujetuskärryä, jolla hinata turvallisesti jopa kahtakin kersaa kerrallaan sinne, minne he nyt ovatkaan menossa. Näppärää muuten on, että kaikille lasten kuljetukseen osallistuville pyöräilijöille saa asennettua pyörän akseliin kärryyn sopivan adapterin, jolla kärryn (jos hoitopaikka sen sallii) saa jätettyä sinne, missä lapsi päivänsä viettää ja kuka tahansa seurueeseen liittyvä pyöräpendelöitsevä hakija voi napata vekarat kärryineen kotia kohti.
Lastenkuljetuskärryt

Eikun vaan reippaasti arjen pariin pyöräillen. Se on hyvä fiilis, kun on saanut raitista ilmaa, päässyt kokemaan vähän ulkoilmaseikailua ja saanut samalla liikuntaa, ja kaikki tämä tapahtuu ennen varsinaista työpäivää. Ja sama juttu takaisinpäin tultaessa: pää on tuulettunut pois työympäristöstä ja mahdollisista kenkuista edesottamuksista kotiin päästyä ja voi aloittaa vapaa-ajan vieton keskenänsä tai muun jengin kanssa ilman, että täytyy mälvätä työasioita enää kotona.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Ulkona syöminen

Eväät on parasta retkessä. Tavallinen kiireetön ulkoiluhetki muuttuu välittömästi retkeksi, kun eväät kääritään auki, tai ruvetaan hämmentelemään päiväkahveja. Rivakalle päiväreissulle voi keitellä tai lämmittää eväät valmiiksi ruoka- tai tavalliseen termokseen ja nautiskell...

Video-opas: Vaelluskenkien hoito

Katso minuutin mittainen video / muistilista mitä vaelluskengän perusteelliseen ulkopuoliseen hoitoon kuuluu ja miten se tehdään.

Retkivinkkejä syksyyn

Suomen luonto on syysasussaan erityisen kaunis. Raikas ilma kutsuu ulos ihailemaan moninaisia värejä ja aistimaan syksyn tunnelmaa. Oli käytössä sitten pitkä tai lyhyt vapaa-ajan pätkä, niin ideoita ulkoiluun ja ulkona tekemiseen on jos jonkinlaisia. Retken sujuvuutta ja mi...