Untuvaa vai tekokuitua?


Ulkoilu, Kiipeily, Talviurheilu, Vapaalasku, Metsästys, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat, Leijahiihto, Lumikenkäily, Erähiihto by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 9.9.2020

Keskustelu untuvan ja tekokuidun hyödyistä ja heikkouksista käy jatkuvasti kuumana ja mielipiteitä ja suosimisia on niin monta, kuin retkeilijöitä löytyy. Molemmilla materiaaleilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, ja oikean valinnan tekeminen riippuu monista tekijöistä, kuten käyttötarkoituksesta, sääolosuhteista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Olemme koonneet pointteja, jotka auttavat haarukoimaan itselle parhaan vaihtoehdon oli kyse sitten makuupussista tai ulkoiluvaatteista.


Kevyt ja tehokkaasti eristävä untuva

Untuvan etu eristeenä on sen eristävyys suhteessa painoon - siis keveys ja lämittävyys. Toisin sanoen tietty määrä untuvaa lämmittää tehokkaammin kuin sama määrä synteettistä materiaalia, ja vastaavasti synteettistä materiaalia tarvitaan enemmän, jotta saavutetaan samat lämpöarvot kuin pienemmällä määrällä untuvaa. Untuva on siis usein ehdoton valinta, kun puhutaan todella kylmistä olosuhteista. Samalla untuva myös pakkautuu pienempään tilaan kuin keinokuidut, mikä korostuu sitä mukaan, mitä paksumpiin takkeihin tai makuupusseihin mennään. Jos haluat siis retkeillä kevyesti ja säästää tilaa repussa tai rinkassa, untuva on usein järkevä vaihtoehto.

Aikaisemmin untuvan heikkoutena on ollut sen eristävyyden heikkeneminen kosteana. Nykyään kuitenkin monet valmistajat käsittelevät untuvan niin, että sen kosteuden hylkivyys on huomattavasti parempi kuin ilman käsittelyä.

Untuvatuotteita valitessa on tietenkin myös luotava katsaus untuvan eettisyyteen. Valmistajat toisensa jälkeen ovat viime vuosina tuoneet näkyville eläinten hyvinvointiteemoja. Järkevästi untuvaa voidaan tuottaa lihantuotannon sivutuotteena, jossa siinäkin toki on paljon pointseja eläinten hyvinvointimielessä. Responsible Down Standard (RSD) ja Advanced Global Traceable Down -sertifikaatit ovat muun muassa sellaisia sertifikaatteja, joiden ansiosta voit olla varma, ettei lintuja ole kynitty elävältä tai pakkosyötetty vaan päinvastoin niiden hyvinvointiin on kiinnitetty ihan erityistä huomiota.


Kosteutta kestävät ja kehittyvät synteettiset materiaalit

Keinokuituisen täytteen etu on se, että se ei vaadi erityisiä käsittelyjä kosteuden varalle vaan keinokuitu itsessään pysyy ilmavana kosteanakin. Synteettinen materiaali on siis usein parempi vaihtoehto kostean sään aktiviteetteihin tai vaikkapa taukotakiksi oikein hikisiin puuhiin. Synteettinen täyte ei myöskään pääse pursumaan mahdollisista rei'istä niin helposti kuin untuva, mikä on hyvä ottaa huomioon jos harrastat lajeja, joissa vaatteisiin tulee helposti puhkeamia.

Yksi merkittävä kuitutäytteen puolestapuhuja on myös hinta: kuitutäytteiset takit tai makuupussit ovat usein edullisempi vaihtoehto untuvaisiin varusteihin verrattuna. Myös tämä kannattaa otta huomioon hankintapäätöksessä.

Vaikka synteettidet kuidut eivät pärjää lämpö-painosuhteessa luonnon untuvalle, teknologinen kehitys niiden ympärillä on kuitenkin nopeaa ja siinä otetaan jatkuvasti uusia harppauksia. Monien valmistajien tekokuitutäytteet lähentyvät jo melko onnistuneesti untuvan ominaisuuksia esimerkiksi keveyden, pakkautuvuuden ja eristävyyden osalta.

Vegaanieille vielä huomio! Synteettisitä täytteistä löytyy mainiota vegaanisia vaihtoehtoja ja muun muassa myymämme Polartecit ja Primaloft -kauppanimillä myytävät tekokuitutuotteet ovat täysin vegaanisia täytteen osalta.


Molempien täytemateriaalien sisään mahtuu hajontaa

Untuvaa on eri laatuista ja sitä mitataan erityisellä cuin- tai fillpower -arvolla. Yleisesti voidaan sanoa että arvon ylittäessä 600, on täyte hyvin laadukasta. Mitä suurempi arvo on, sitä parempi on untuvan eristyskyky suhteessa tilavuuteen.

Myös keinokuiduissa on eroja, mitkä vaikuttavat tuotteen painoon, pakkautuvuuteen sekä eristävyyteen. Esimerkkinä vähän huonompilaatuinen kuitu lätsähää littanaksi jonkin ajan jälkeen eikä palaudu enää ilmavaksi ja eristäväksi. Panosta siis laadukkaaseen kuitutäytteeseen.

Muut täytemateriaalit

Myös täysin uusia eristysratkaisuja kehitellään koko ajan, ja ne ovatkin oma mielenkiintoinen nichensä. Takkien sisällä on jo nähty villakuitutäytettä ja esimerkiksi nokkospohjaisia innovaatioita. Sellukuituteollisuus menee hurjaa vauhtia eteenpäin. Vielä markkinoilla ei kuitenkaan tietääksemme ole massatuotannossa uusiutuvista luonnonmateriaaleista valmistettua uuden ajan täytettä. Probleemi näissä tuppaa olemaan se, että vaikka hyviä täytteitä onkin saatu aikaiseksi, ne eivät pärjää keveydessä, pakkautumisessa, eristyksessä ja kosteudenkestossa markkinoilla nyt oleville, pitkään kehitellyille täytematskuille. Uusien luonnonkuituisten täytteiden kehitys on kuitenkin mielenkiintoinen genre, jota seuraamme Varuste.netilla silmä kovana.


Makuupussit Untuvatakit Tekokuitutakit Toppahousut

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Hyviä unia riippumatossa – ohjeet riippumatossa majoittumiseen

Riippumatto on täydellinen kumppani ulkona vietettyihin öihin, olitpa sitten retkeilemässä metsässä, viettämässä viikonloppua mökillä tai vain rentoutumassa pihalla. Riippumatossa nukkuminen ei ole pelkästään mukavaa, vaan se tarjoaa monia hyötyjä verrattuna perinteiseen telttama...

Grayl: monipuolinen vedenpuhdistaja

Graylin juomapullojen avulla luonnosta löytyvä vesi puhdistuu juomakelpoiseksi Graylin erikoisvalmisteiset juomapullot yhdistävät vedenpuhdistimen ja vesipullon yksiin kuoriin. Veden suodattaminen on hyvin tehokas tapa säästää painoa vaikkapa vaelluksilla, kun kaikkea juom...

Teltan valintaopas - vinkit teltan hankintaan

Markkinoilta löytyy useita erilaisia ja eri mallisia telttoja. Sopivan teltan valinta riippuu erityisesti sen suunnitellusta käyttötarkoituksesta, mutta myös budjetilla on luonnollisesti merkitystä. Teltta on aina tietyllä tapaa kompromissi painon ja kestävyyden suhteen, eikä yks...