Syksyn parhautta

Suomen luonto on syysasussaan erityisen kaunis. Raikas ilma kutsuu ulos ihailemaan moninaisia värejä ja aistimaan syksyn tunnelmaa. Oli käytössä sitten pitkä tai lyhyt vapaa-ajan pätkä, niin ideoita ulkoiluun ja ulkona tekemiseen on jos jonkinlaisia.

Retken sujuvuutta ja miellyttävää kokemusta kannattaa ryydittää asianmukaisin retkeilyvarustein. Reissun pituudesta ja -luonteesta riippuen kannattaa arvioida, että mitkä kamppeet ovat välttämättömiä selviytymisen ja mukavan reissukokemuksen takaamiseksi.

Voit katsoa osviittaa tarpeellisiin varusteisiin ja valintaperusteisiin Varuste.netin laatimasta retkeilijän esimerkkivarustelistasta.

Mitä siellä ulkona sitten tekisi

Alla joitain kivaksi koettuja ideoita kuinka viettää pari tuntia, koko päivä, tai muutamasta päivästä koko viikonloppuun ulkona.

Matalan kynnyksen tekemistä

Parista tunnista koko päivän retkeen

Eväsretki

Kaikkihan sen tietää, että eväät ovat retken kohokohta. Miksei siis rakentelisi koko ulkoilun eväiden ympärille. Eväshommat voidaan valmistella tosi pitkälle kotona tai valmistaa koko menyy ulkona. Yksi näkökulma on etsiytyä jonnekin hienoihin maisemiin nautiskelemaan lounasta tai päivällistä, jotka on otettu lämpimänä mukaan kotoa. Termarissa kulkee jos minkälaisia eväitä kylmänä tai kuumana kohteeseen. Toinen vaihtoehto on kokkailla retkikeittimellä jotain uskomattomia herkkuja. Reseptejä ja ideoita voi selailla jostain hyvästä retkiruokakirjasta tai ulkoilmakokkeiluun keskittyneistä blogeista tai säveltää omasta hatusta jotain hyviä kokeiluja. Kolmas vaihtoehto on perusteellisen harkinnan saattelemana loimotella notskilla herkut - kunhan olette tarkkana, että tulen teko on suunnitellulla paikalla sallittua eikä päällä ole mitään metsäpalovaroituksia. Tulenteosta selkokieliset ohjeet Metsähallituksen luontoon.fi -palvelusta.

Kaikki tarpeellinen kulkee repussa

Monissa retkeilyyn suunnitelluissa päivärepuissa on kehittynyt kantojärjestelmä, useimmiten varustettuna lantiovyöllä. Päivärepuissa on yleisrepuista poiketen usein myös teknisiä ominaisuuksia, kuten nestesäiliön letkun läpivienti, kompressiokiristimet ja repun ulkopuoliset varustekiinnitysmahdollisuudet. Pidemmillä reissuilla on kiva, että on pieneen tilaan menevä päiväreppu pakattuna rinkkaan, johon voi ottaa mukaan päiväretken verran kamaa jos esimerkiksi pitää leiriä tietyssä paikkaa, josta käsin muodostelee päivittäin erilaisia päiväretkiä. Laadukas ja tarkoituksenmukainen päiväreppu on yllättävän tärkeä mukavuustekijä.

Savotta Jääkäri M
Savotta Jääkäri M
alkaen Captcha$
30 L
(169)
Heti saatavilla
Savotta Jääkäri S
Savotta Jääkäri S
alkaen Captcha$
22 L
(72)
Heti saatavilla
KAIKKI PÄIVÄREPUT

Termos on erinomaisen monikäyttöinen vermes. Päiväreissun lämpimät sapuskat pystyy hienosti valmistamaan vaikka jo kotona, niin ei maastossa välttämättä aina tarvitse viritellä keittimiä tai tulia. Ruokatermokseen voi pakata lämpimät ruoat sellaisenaan ja termospulloon sitten kuumat vedet, kahvit, kaakaot tai keitetyt nakit. Mitä porukka ei tule aina muistaneeksi on, että termospullo eristää hyvin myös toistepäin. Aurinkoisen päiväretken kruunaa termarista kuuma kaakao ja ruokatermariin säilötty jätski, joka on varmasti vielä jälkiruokailun hetkellä ihan muodossaan.
Primus Trailbreak Lunch Jug 0,4l
Primus Trailbreak Lunch Jug 0,4l
Captcha$
(27)
Heti saatavilla
Thermos Stainless King 710ml ruokatermos
 
Thermos Stainless King 710ml ruokatermos
Captcha$
(isommissa erissä alk. 33.16 $)
(28)
Heti saatavilla


KAIKKI TERMOKSET

Istuinalusta on kätevä eriste kylmän maan tai kostean alustan ja pemppusen väliin. Istuinalusta on pieni ja kätevä makuualustaan verrattuna tauoilla, eikä tarvitse turhaan liata tai kostuttaa omaa nukkumisalustaansa. Pieni, mutta ehdottoman paljon ylimääräistä mukavuutta tuova lisävaruste retkelle.

Savotta MPP Foam Mat
 
Savotta MPP Foam Mat
Captcha$
(52)
Heti saatavilla
Fjällräven G-1000 Seat Pad
Fjällräven G-1000 Seat Pad
Captcha$
(11)
Heti saatavilla

KAIKKI ISTUINALUSTAT

Hyvät, kestävät ja helposti puhdistettavat ruokailuvälineet kruunaa ulkoilmaherkut. Monissa noissa seteissä on monta monikäyttöistä osaa, joilla voi toimittaa vaikka mitä ruokailuun liittyviä asioita.
Kupilka 55 + 21 setti lahjapakkauksessa
Kupilka 55 + 21 setti lahjapakkauksessa
Captcha$
(48)
Heti saatavilla
Light My Fire LunchKit BIO
Light My Fire LunchKit BIO
Captcha$
(18)
Heti saatavilla
KAIKKI ASTIAT

Luontoreissu

Ota reissulle joku erityinen teema. Se voi olla sieniretki (ruokasienten poimintaa, sienten tunnistusta tai/ ja -valokuvausta), lintujen tarkkailu tai tietoinen keskittyminen vuodenajan erityispiirteisiin luonnon kannalta. Omatoiminen luontoretkeily on mukavaa hommaa - joskin aivan erityisen spesiaalin kokemuksen päiväretkestä saa asiaan vihkiytyneen luonto-oppaan johdolla, joka osoittaa mielenkiintoisimmat yksityiskohdat. Luonto-oppaiden palveluita voi tiedustella useiden kansallispuistojen luontokeskuksista.

Sienikausi alkaa kallistua syksyisiin lajeihin, mutta kyllähän noita vielä löytyy. Kunnollinen sieniveitsi on hyvä työkalu sienen preparointiin ja toukkatilanteen tsekkaamiseksi jo maastossa. Laatupuukon pakkauksessa on kivasti paketoitu minisieniopas, jossa on perusasiat selvennetty. Lisäksi pakkauksesta löytyy varmuuden vuoksi karhunkarkoituskello.
Marttiini Sieniveitsi
 
Marttiini Sieniveitsi
Captcha$
(17)
Heti saatavilla

Lintujen ja muiden luonnonilmiöiden tarkkailuun hyvät katselukiikarit ovat välttämättömyys.
Meopta MeoPro Optika HD 10 x 42
 
Meopta MeoPro Optika HD 10 x 42
Captcha$
(10)
Heti saatavilla


KAIKKI KIIKARIT

Mato-onginta on retkireissujen klassikko-ohjelmistoa.

Onginta ja onnekkaimpien onkijoiden harrastamat ahveniltapalat ovat instituutio jo sinänsä.

Eräluvat.fi -sivustolla kerrotaan laaja-alaisesti mitä saa ja mitä ei saa tehdä, mihin pitää hankkia luvat jne: Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa.

Kalastuslaissa onkimisella tarkoitetaan ilman viehettä ja heittokalastukseen soveltuvaa kelaa harjoitettavaa kalastusta, jossa käytetään yhtä vapaa ja koukkua. Pilkkiminen puolestaan on kalastusta yhdellä lyhyehköllä vavalla ja siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä.

MATO-ONGINTAVARUSTEET

Treeniä

Mitä tahansa voi melkein tehdä ulkona. Polkujuoksu, kuntopiiri, kiertoharjoittelu, jooga, jumppa, HIIT. Vie itsesi ja miksei jumppakassiin jotain jumppahärveleitäkin ihan keskelle metsää ja treenaa korvessa. Jos on oikein ovela, niin voi smyygailla jonkun paikan, jonka lähellä on kivat uintimahdollisuudet urheilusession päätteeksi. Piristävää!

Retkipyyhkeet hikoiluihin ja uinteihin sun muihin pesupuuhiin:

Sea to Summit Airlite Towel
Sea to Summit Airlite Towel
alkaen Captcha$
(13)
Heti saatavilla
GearAid Quick Dry Microfiber Towel
GearAid Quick Dry Microfiber Towel
alkaen Captcha$
(12)
Heti saatavilla
Biwak Retkipyyhe 60cm x 120cm
Biwak Retkipyyhe 60cm x 120cm
Captcha$
(41)
Heti saatavilla

KAIKKI RETKIPYYHKEET

Kehonpainolla voi treenaa vaikka ja mitä, mutta onhan nämäkin hauskoja. Meillä on joitain vähän erilaisia TRX -settejä, joista alla mainittu on aika perussetti. Lisäksi on kaikenlaista kuminauhaa sun muuta hyppynarua ja valikoimasta löydät vaikka kahvakuulatkin: niiden kanssa metsään meneminen on jo jumppa itsessään.
High5 Zero Electrolyte Sports Drink
High5 Zero Electrolyte Sports Drink
Captcha$
(isommissa erissä alk. 5.22 $)
(26)
Heti saatavilla
High5 Energy Gel 30ml
 
High5 Energy Gel 30ml
Captcha$
(isommissa erissä alk. 1.13 $)
(49)
Heti saatavilla
KAIKKI KUNTOILUUN LIITTYVÄT HÄRVELIT

Yön yli luonnossa

Yön yli retki laavussa tai teltassa on kivaa ja jännää iästä ja aiemmasta retkeilykokemuksesta riippumatta. Riippuen nyt kovin siitä, että kuinka pitkä matka on vaellettavana leiripaikkaan, niin sen mukaa voi pakata messiin erilaista rekvisiittaa. Parin päivän ja yhden yön aikana kerkiää touhuta jos vaikka mitä, saatika koko viikonlopun mittaisella reissulla. Paikasta riippuen retken ohjelmistoon voi sommitella vaikka erilaisia onkimisia ja muuta kalastusta (muista tarkistaa ja hankkia asianmukaiset luvat).

Geokätköily on hauska tapa kierrellä luonnossa ja monesti kätköt ovat löytäneet piilonsa jostain näyttävästä paikasta. Geokätköilyyn riittää aluksi ihan vaikka pelkkä puhelin, mutta GPS-laitteet ovat tietysti (myös haastavassa) maastossa toimivia ja tarkkoja laitteita ja jää puhelimen akku sitten puhelinhommiin.

Säännöllinen eväistä nauttiminen ja joku illallisspektaakkeli kruunaavat retken.

Illan pimetessä erityisen hauskaa on helppo ja lyhyt kävelylenkki pimeässä metsässä, jonka aikana voi ihmetellä lampun valossa värejä ja hämärissä touhuavia ötököitä. Samaa teemaa kannattaa soveltaa myös arkeen. Koko jengille otsalamput päähän ja pimeää luontoa tutkimaan: päivisin tutut ja tavalliset paikat näyttäytyvät täysin uudessa valossa kirjaimellisesti. Polkujuoksijoille ja muille hikoilijoille vinkkinä myös, että kannattaa ottaa pimeällä vähän pienemmätkin metsäpolut haltuun riittävän hyvällä valolla. Tuo kivaa vaihtelua iltalenkkiin.

RAB Ascent 700
RAB Ascent 700
alkaen Captcha$
Comf -2 ºC
(40)
Heti saatavilla
RAB Neutrino 400
 
RAB Neutrino 400
alkaen Captcha$
(7)
Heti saatavilla

Lasten mitoituksella olevia pusseja: Kannattaa huomata, että nämä pussit pienemmille tyypeille kysyy erityisesti viileänä yönä päällensä jonkun esim. aikuisten kesäpussin vielä. Kesällä nuo menee pikkuihmiselle helposti ihan sellaisenaan, mutta lisäeristys alkaa näillä keleillä olemaan ulkona tarpeen. Näissä on kuitenkin se erityinen hyöty, että pikkutyyppi saa hyvin lämmitettyä kokoisensa pussin, jota sitten "buustataan" ympäröivällä makuupussikerroksella ja tietenkin muun porukan lämmöllä. Huomaa, että lasten pusseja ei ole standardisoitu samalla tavalla lämpötilasuosituksin kuin aikuisten pusseja, siksi on hyvä varautua ja elää sään ja lapsen lämpömukavuusalueen mukaan.
Deuter Little Star
Deuter Little Star
Captcha$
(3)
Heti saatavilla
Deuter Starlight
Deuter Starlight
Captcha$
(8)
Heti saatavilla
Deuter Starlight Pro
Deuter Starlight Pro
Captcha$
(6)
Heti saatavilla

Makuualusta on toiseksi tärkein nukkumisvaruste luonnossa heti makuupussin jälkeen. Makuualustan pääasiallinen tarkoitus on eristää nukkuja kylmästä maasta. Makuualustan valintaan vaikuttavat eniten eristävyys, pakattavuus (koko ja paino), kestävyys ja nukkumismukavuus, joiden välillä pitää tasapainoilla. Tässä muutamia suosikkejamme ja viileämmällä kelillä on itseasiassa aivan tosihyvä ajatus sijoittaa nämä päällekkäin siten, että solumuovinen alusta menee alle ja tuo ilmatäytteinen sen päälle.
Exped SynMat UL LW
 
Exped SynMat UL LW
Captcha$
(8)
Heti saatavilla
Exped SynMat 7 M
 
Exped SynMat 7 M
Captcha$
(63)
Heti saatavilla
Savotta Retkipatja
 
Savotta Retkipatja
Captcha$
(125)
Heti saatavilla
Exped FlexMat LW
 
Exped FlexMat LW
Captcha$
(6)
Heti saatavilla


KAIKKI MAKUUALUSTAT

Näihin telttoihin mahtuu koko kööri koirineen tai muine lemmikkeineen. Tai jos on oikein iso porukka, niin on meillä isompiakin ja vastaavasti myös pienempiä majoitteita. Tässä pari poimintaa joista ei jää retki kiinni vaikka osuisi yölle vähän rankempikin keli.
Fjällräven Abisko Shape 3
Fjällräven Abisko Shape 3
Captcha$
2.56 kg
(65)
Heti saatavilla
Fjällräven Abisko Dome 3
Fjällräven Abisko Dome 3
Captcha$
3.68 kg
(21)
Heti saatavilla


KAIKKI TELTAT

Maastossa liikkumiseen kuin myös geokätköilyyn sopivia laitteita on jos jonkinnäköistä ja monen eri tasoista.

Kannattaa miettiä, että mitä kaikkia ominaisuuksia laitteelta haluaa, ja millaisissa aktiviteeteissä haluaa sen olevan mukana. Kaikki nykyään meillä myynnissä olevat ulkoilugepsit ovat ihan kompaktin kokoisia ja todella helppokäyttöisiä kaikenlaiseen ulkoiluun ja seikkailuun.

Alla on muutamaa eri tyylistä laitetta, jotka ovat erityisen monipuolisia laitteita kaikkeen ulkoiluun, seikkailuun ja geokätköilyyn.

GPSMAP 66 -sarjan akunkesto on jopa 16 tuntia GPS-tilassa ja 1 viikko virransäästötilassa (kahdella AA-paristolla), mikä vähentää lataustarvetta. Laitteessa on LED-taskulamppu ja SOS-merkkivalo, joita voi käyttää avunpyyntöihin. Sen lämmön-, iskun- ja vedenkestävyys ovat armeijatasoa.

eTrex on ollut maailman suosituin ja menestynein vapaa-ajan GPS-sarja viimeisen 15 vuoden ajan. Sarjan uusin tulokas on eTrex Touch 35, jonka käyttö on entistäkin helpompaa ja kätevämpää. Korkeusmittarin ansiosta se sopii erinomaisesti vaikkapa vuorikiipeilyyn ja maastopyöräilyyn.

Montana 700i -käsilaitte on joustava tiellä ja maastossa. Navigointi, maailmanlaajuinen viestintä ja vuorovaikutteiset SOS-viestit toimivat inReach-satelliittitekniikan kautta. Kyseessä on siis ihan käsittämätön ja ylivoimainen värkki vaikka maailman ääriin, mutta silti täydellisen kelpo ja monikäyttöinen vehje päivittäiseen/ viikottaiseen peruskäyttöön.

KAIKKI GEPSIT