Siiman valintaopas


Kalastus, Valintaoppaat by Juhani M., 12.10.2017

Siima valitaan käytettävien välineiden, vieheiden sekä tavoitellun kohdekalan oletetun koon mukaan.

Siiman valitsemisessa ohjenuorana voisi pitää, että nykyään perinteistä monofiiliä käytetään sen joustavuuden ja helpon solmittavuuden johdosta pääsääntöisesti vetouistelussa.

  • Vetouistelussa monofiilisiiman sopiva paksuu on noin 0.30-0.40 mm.
  • Pilkkimisessä käytetään ohuempia 0.10-0.30 mm siimapaksuuksia saaliskalan koon mukaan ja
  • Lohen soudussa käytetään yli 0.40 mm paksuja monofiilisiimoja.

Kuitusiimaa käytetäänkin sitten melkein missä vain heittokalastuksen muodossa. Kuitusiiman valinnassa tärkeimpänä valintakriteerinä on siiman paksuus. Nykyisissä kuitusiimoissa vetolujuus on vähintäänkin riittävä, jos vain paksuus on jotakuinkin sopivaa aiottuun kalastusmuotoon.

Ultra light (UL) -kalastuksessa välineiden ja käytettyjen vieheiden keveys sekä herkkyys vaatii mahdollisimman ouhita siimoja ja silloin valitaan siima skaalan ohuimmista 0.06 - 0.12mm siimoista.

Kevyessä 1-luokan kalastuksessa ja heittojigaamisessa voidaan valita 0.10-0.17 mm paksuja kuitusiimoja.

Hieman raskaampaa jigaamista ja perinteisempää vieheiden heittokalastusta harrastavan kannattaa suosia kuitusiimoja paksuudeltaan 0.15-0.25 mm.

Raskaiden vieheiden heitossa kannattaa käyttää raskaampaa 0.25-0.30 mm paksua kuitusiimaa.

Isoimpien haukivieheiden, Shadien ja Jerkkien heitossa suositaan selkeästi paksumpaa kuitusiimaa, koska vieheiden suuri paino ja heitton suhteellinen rasitus siimaan on kova. Liian ohuella siimalla kalastettaessa on vaarana, että sudenosa vieheistä löytyy rantalepikosta siiman katkettua heitoissa. Kuitusiima valitaan 0.35-0.45 mm paksuuksista.

Fluorocarbon-siiman (fluorihiiliyhdiste) yleisimmät käyttötarkoitukset ovat nykyisin perukkeina ja kärkisiimana käyttäminen. Esimerkiksi heittojigaamisessa kannattaa käyttää n. 50 - 100 cm pituista fluorocarbon-siimasta valmistettua peruketta auttamaan siiman kulutuskestoa kivikosketuksissa.

Osa hauenkalastajista suosii 0.45-1.0 mm paksua fluorocarbonia puruperukkeena. Perhokalastajat suosivat myös fluorocarbon-siimoja niiden kelluntaominaisuuksien takia. Fluorocarbon on ominaispainoltaan vettä raskaampaa, joten se uppoaa/vajoaa normaalia nylonista valmistettua monofiiliä nopeammin. Lisäksi fluorocarbon on vedessä huomattavasti "näkymättömämpää" tehden siitä erinomaisen perukemateriaalin arkoja kaloja kalastattessa ouhilla siimoilla ja pienillä perhoilla.

Perinteiseen monofiiliin ja kuitusiimoihin verrattuna Fluorocarbonin hankauskestävyys on omaa luokkaansa, tehden siitä erinomaisen perukemateriaalin. Fluorocarbon-siima on monofiilin verrattuna hinnaltaan korkeampi, mutta valmistuksen kalleuden ja materiaalin muiden ominaisuuksien johdosta korkeampi hinta on perusteltua. Fluorocarbon ei myöskään reagoi auringon UV-säteisiin, joten se ei haurastu ajan saatossa. Huomioitavaa on myös se, että fluorihiiliyhdiste ei maadu ollenkaan, joten sen kohdalla on erityisen tärkeää korjata kaikki siiman pätkät mukaansa luonnosta. Tämä tietysti koskee kaikkia siimoja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Löydä täydellinen Primus-keitin tarpeisiisi: valintaopas

Oikean keitinvalinta voi tehdä retkistäsi huomattavasti nautinnollisemman (ja maukkaamman). Olitpa yksinvaeltaja, ryhmäretkeilijä tai vaativa tutkimusmatkailija, Primus tarjoaa keittimiä, jotka vastaavat tarpeitasi. Tässä pieni opas valinnan tueksi – erikoiskeskiössä tuoteperheen...

Fjällräven -rinkan valintaopas

Oikean rinkan valinta on avain mukaviin ja tehokkaisiin ulkoiluseikkailuihin. Tässä nopea katsaus Fjällrävenin suosituimpiin rinkkasarjoihin, jotta löydät juuri sinulle sopivan seikkailukumppanin: Kajka-sarja Mihin käyttöön: Pitkillekin vaelluksille. Pärjää, vaikka olisi raskaa...

Teltan valintaopas - vinkit teltan hankintaan

Markkinoilta löytyy useita erilaisia ja eri mallisia telttoja. Sopivan teltan valinta riippuu erityisesti sen suunnitellusta käyttötarkoituksesta, mutta myös budjetilla on luonnollisesti merkitystä. Teltta on aina tietyllä tapaa kompromissi painon ja kestävyyden suhteen, eikä yks...