
Goji on suhteellisen uusi nimi Lycium barbarum ja Lycium chinense -nimisille kasveille, joilla on pitkä historia Itä-Aasiassa, Tiibetissä ja varsinkin Kiinassa. Kasvin uskotaan olevan lähtöisin välimeren alueelta, mutta suurin osa goji-marjoista viljellään tällä hetkällä Kiinassa ja Mongoliassa. Goji-marjoja viljellään maailmanlaajuisesti, myös Euroopassa. Suomessa koisokasveihin kuuluva lycium barbarum tunnetaan pukinpensaana.Goji-marjaa pidetään yhtenä maailman ravinnetiheimmistä hedelmistä (kasvitieteellisesti goji-marja on hedelmä). Goji-marjan käytöllä on vahva historia perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja Aasiassa gojia pidetään yleisesti salaisuutena pitkään ikään, jossa sillä on tuhansien vuosien mittainen historia “pitkäikäisyyden marjana” Goji-marja sisältää yli 30 eri mineraalia, paljon B-ryhmän vitamiineja, C-vitamiinia, betaiinia, beeta-sitosterolia ja runsaasti karotenoideja. Kyseinen supermarja sisältää kaikki kehollemme välttämättömät aminohapot, ja sen painosta huikeat 10-14 % on proteiinia. Lycium barbarum on koisokasveihin kuuluva kasvi, jonka ravinnerikkaat, punaiset marjat kuivatetaan yleensä rusinamaiseen ja helposti naposteltavaan muotoon. Goji-marjaa pidetään maailman ravinnerikkaimpana marjana ja Kiinassa sen käytöllä on tuhansien vuosien historia. Kiinalaiset, mongolialaiset ja tiibetiläiset ovat viljelleet goji-marjaa viimeiset 5000 vuotta ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä L. barbarumin käyttöhistoria ulottuu aina Tang-dynastian ajoille asti (1000-1400 eaa).
Polysakkaridit ovat määrällisesti tärkein goji-marjan ravinneryhmä. Goji-marjojen polysakkaridit (LBP) koostuvat voimakkaasti haarautuneista polysakkarideista ja proteoglykaaneista. Seuraavaksi suurimman metaboliittyryhmän muodostavat karotenoidit, joiden pitoisuus kasvaa marjojen kypsymisvaiheessa. 56% karotenoidikoostumuksesta on silmille ja näkökyvylle tärkeää zeaksantiinia. Flavonoidit ovat lisäksi yksi tärkeä ravinneryhmä, joista goji-marjoissa on mm. myrisetiinia, kversitiinia ja kampaferolia.
Goji linkitetään historiallisesti seksuaalista halukkuuttamme lisääväksi marjaksi. Tätä kuvaa hyvin vanha kiinalainen sanonta: "Se joka matkustaa tuhannen mailin päähän kotoa, ei tulisi syödä goji-marjoja”. Yksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen tärkeimmistä opuksista, Divine Farmer's Handbook of Natural Medicine (Shen Nong Ben Cao100 jKr.) määrittelee gojin yhdeksi tärkeimmistä lääkekasveista. Myöhemmin, vuosina 456-365 elänyt taoisti-mestari Tao Hong Jing kuvasi kirjassa Commentary on the Divine Farmer's Handbook of Natural Medicine goji-marjojen lisäävän kehon jingiä (vitaalienergia) ja qi:tä (hengitys) sekä vahvistavan yin taoa (fyysisen harjoittelun kapasiteetti).
Käyttö: Goji-marjoja on äärimmäisen helppo käyttää, koska rusinamaisen kuivatun marjan voi syödä sellaisenaan tai lisätä lähes minkä tahansa aterian joukkoon. Marjojen napostelu sellaisenaan on yksinkertainen ja helppo tapa lisätä goji-marjoja omaan ruokavalioonsa. Goji-marjoja voi sekoittaa erilaisiin eväs-sekoituksiin, puuroihin, smoothiejuomiin, riisin sekaan, jälkiruokiin tai esimerkiksi raakasuklaan joukkoon.Suositeltava päivittäinen käyttömäärä goji-jauheelle on 1 tl - 1rkl.
Säilytys: Huoneenlämmössä, ilmatiiviissä pakkauksessa, valolta suojassa.
Alkuperämaa: Mongolia
Ravintoarvot (/100g)
Energia: 354 kcal
Proteiinit: 14,0g
Rasvat: 3,3g
joista tyydyttyneitä: 0,6g
joista yksittäistyydyttyneitä: 0,7g
joista monityydyttymättömiä: 2,0g
Hiilihydraatteja: 61,2g
joista sokereita: 43,9g
Ravintokuituja: 11,5g
Natrium: 653mg