
100% Beeta-alaniinijauhe
FAST BETA-ALANINE on karnosiini-valkuaisaineen aktivaattorina toimiva aminohappo, joka vaikuttaa kehon energiatasoihin ja lihaskestävyyteen. Sen tiedetään lisäävän suorituskykyä kaikissa maitohappoa tuottavissa lajeissa ja hidastavan lihasten väsymistä rasituksessa. Beeta-alaniinin ja kreatiinin yhteiskäytön on todettu myös vähentävän rasvamäärää kehossa ja lisäävän lihasmassaa enemmän kuin pelkän kreatiinin.
Beeta-alaniini on suhteellisen uusi ravintolisä, vaikkakin se on urheilijoiden ravintolisistä ehkä toiseksi tutkituin heti kreatiinin jälkeen. Beeta-alaniinin vaikutus perustuu sen kykyyn nostaa lihasten karnosiinipitoisuuksia, jolloin lihasten meneminen "hapoille" viivästyy. Tämä lihasten puskurointikapasiteetin tehostuminen parantaa anaerobista suorituskykyä ja kestävyyttä.
Karnosiinitasojen merkittävä nousu lihaksissa kestää useamman viikon, joten kreatiinin tapaan parhaan hyödyn beeta-alaniinista saa vasta muutaman viikon päivittäisen käytön jälkeen. Beeta-alaniini näyttäisi myös lisäävän lihasmassaa yhdessä kreatiinin kanssa otettuna enemmän kuin kreatiini yksinään. Beeta-alaniini voi aiheuttaa vaaratonta kihelmöintiä ihossa.
Ainekset 100% Beeta-alaniinijauhe.
Käyttöohje 1,5 g kaksi kertaa päivässä veteen sekoitettuna.
Maku
maustamaton
Pakkauskoko 200 g
Säilytys Huoneenlämmössä tai viileämmässä, valolta ja kosteudelta suojattuna. SÄILYTETTÄVÄ LASTEN ULOTTUMATTOMISSA.
Tiedefaktat:
Beeta-alaniini on kreatiinin jälkeen jopa tutkituin urheilijoiden ravintolisä huolimatta sen lyhyestä historiasta. Teoria beeta-alaniinin vaikutusten takana on vahva, samoin tutkimustulokset näyttäisivät tukevan tätä teoriaa. Beeta-alaniinin nauttiminen ravintolisänä on useissa tutkimuksissa parantanut anaerobista suorituskykyä (3, 6, 13). Samoin beeta-alaniinin on yhdessä kreatiinin kanssa todettu lisäävän rasvatonta kudosta (pääasiassa lihasta) ja vähentävän rasvaa kehossa enemmän kuin pelkän kreatiinin tai lumeaineen (8).
Karnosiini on dipeptidi (kahden aminohapon ketju), jota elimistö valmistaa beeta-alaniini ja L-histidiini aminohapoista (3). Sekä lihakset että hermosto sisältävät karnosiinia melko suuria pitoisuuksia (3). Karnosiinia on eniten nopeissa, tyypin II lihassoluissa (15). Karnosiinisynteesin rajoittava tekijä on beeta-alaniinin saatavuus (4, 5), joten nauttimalla beeta-alaniinia ravintolisänä saadaan merkittävästi lisättyä lihasten karnosiinipitoisuutta (3, 5, 6, 16). Histidiiniä on saatavilla lihaksissa runsaasti (3), joten karnosiinipitoisuuksien nostamiseksi riittää pelkän beeta-alaniinin nauttiminen.
Karnosiini on yksi tärkeimmistä luurankolihaksen solunsisäisistä puskureista (1), joilla elimistö pystyy estämään solunsisäisen pH:n laskua. Maitohapon kertymisen ja anaerobisen energiantuoton reaktioiden yhdessä aiheuttaman pH:n laskun on esitetty olevan väsymystä aiheuttava tekijä korkeaintensiivisessä harjoituksessa (2, 9, 10). Maitohapon tuotto yhdessä korkeaenergisten ATP-molekyylien nopealla tahdilla pilkkoutumisen kanssa anaerobisessa energiantuotossa vapauttaa vetyioneja lihaksessa, ja sitä kautta aiheuttaa metabolisen asidoosin (11, 15). Tämä happamuuden lisääntyminen lihaksissa aiheuttaa lihasväsymystä muun muassa vähentämällä monien anaerobisen aineenvaihdunnan entsyymien aktiivisuutta, lihasjännitystä sekä lihasten rentoutumista (12). Karnosiini auttaa ylläpitämään happo-emästasapainoa korkeaintensiivisessä harjoituksessa kun elimistö tuottaa suuria määriä vetyioneja (15). Beeta-alaniinilla voidaan siis nostaa karnosiinipitoisuuksia lihaksissa (5), joka taas lisää lihasten puskurointikapasiteettia (15) ja parantaa kykyä ylläpitää korkeaintensiivistä suoritusta.
Lihasten karnosiinipitoisuuden onkin havaittu vaikuttavan suorituskykyyn merkittävästi intensiivisessä harjoituksessa (6, 15). Suzuki et al. tekemässä tutkimuksessa vastus lateralis -lihaksen karnosiinipitoisuus korreloi positiivisesti 30 sekunnin pyöräsprintin viimeisten vaiheiden voimantuottoon. Samoin Hill et al. tutkimuksessa beeta-alaniinia saaneilla vastus lateralis –lihaksen karnosiinipitoisuus lisääntyi merkittävästi 10 viikon supplementaation seurauksena, josta seurasi myös uupumukseen asti suoritetussa maksimaalisessa pyöräergometritestissä (kesto n. 2,5 min) väsymyksen viivästyminen. Tutkimus antoi myös viitteitä siitä, ettei 4 viikon beeta-alaniinisupplementaatio nosta karnosiinipitoisuuksia yhtä korkealle kuin 8-12 viikon beetaa-alaniinin käyttö. Derave et al. havaitsivat myös 4 viikon beeta-alaniinisupplementaation lisäävän pohjelihasten karnosiinipitoisuuksia merkittävästi sekä parantavan voimantuottoa 30 toiston sarjoissa suoritetun reiden ojennus -liikkeen neljännessä ja viidennessä sarjassa. Stout et al. (2007) osoittivat 28 päivän beeta-alaniinisupplementaation parantavan naisilla submaksimaalista suorituskykyä ja väsymykseen suoritetun pyöräergometritestin aikaa. Sama tutkimusryhmä on myös havainnut beeta-alaniinin viivästävän neuromuskulaarisen väsymyksen syntyä miehillä (14).
Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa beeta-alaniini osoitti myös tehonsa useimpien kuntosaliharjoittelijoiden treeniä vastaavassa asetelmassa. Beeta-alaniini lisäsi kyseisessä tutkimuksessa kuuden sarjan kokonaistoistomäärää neljän viikon säännöllisen voimaharjoittelun jälkeen keskimäärin ~10 toistoa, mikä oli 22 % enemmän kuin verrokkiryhmällä (7).
Beeta-alaniinilla näyttäisi myös olevan positiivinen vaikutus kehon koostumukseen. Hoffmann J et. al. (2006) tekemässä tutkimuksessa amerikkalaisen jalkapallon pelaajilla 10 viikon voimaharjoittelujakson yhteydessä beeta-alaniini+kreatiini -ryhmän lihasmassa lisääntyi ja rasvamassa väheni enemmän kuin pelkkää kreatiinia tai lumeainetta saaneilla. Myös voimatasot paranivat merkittävästi enemmän beeta-alaniini+kreatiini -ryhmällä sekä kreatiinia saaneilla verrattuna lumeryhmään.
© Func Food Finland Oy 2009