Kiipeily

Kiipeily on entisaikoina ollut luonnollinen liikkumismuoto vaikeakulkuisessa maastossa vuoristossa tai tiheässä metsässä. Nykyisinkin alkuoperäiskansojen parissa ihmiset hakevat ruokaa puista kiipeämällä. Myös teollistuneissa maissa kiipeily on yksi liikkumismuoto muun muassa retkeillessä. Kun liikutaan esimerkiksi mäillä, tuntureilla tai vuoristossa retkeilyn merkeissä, joudutaan kiipeämään rinteitä ylös ja alas. Monissa maissa kuten Nepalissa arkipäivän askareissa joudutaan kiipeämään ylös pitkiä vuorten rinteitä.

Nykyään eri kiipeilytavat ovat kehittyneet liikunta- ja urheiluharrastuksiksi kuten seinä-, jää-, kallio-, puu- ja vuorikiipeily. Turvallisuussyistä ennen harrastukseen ryhtymistä on syytä käydä kurssi tai perehtyä turvallisuusmääräyksiin itsenäisesti tai asiantuntijan opastuksella. Suomessa urheilukiipeilyn kattojärjestönä toimii Suomen kiipeilyliitto SKIL.


Kallio- ja seinäkiipeily

Yläköysikiipeilyssä köysi kiinnitetään kallion/seinän yläosaan, jolloin köysi kulkee kiipeilijän valjaista yläköysipisteen kautta varmistajalle. Liidatessa kiipeilijä kuljettaa köyttä ylöspäin kiinnittäen sitä samalla seinään/kallioon.

Hyviä sisäkiipeilyhalleja ovat mm. Kiipeilyareena, Helsingin kiipeilykeskus ja Tampereen Kiipeilykeskus. Kalliokiipeilypaikkoja löytyy vaikka täältä: 27 Crags


Boulderointi

Boulderointi tarkoittaa kiipeilyä matalilla kiipeilyseinillä, kallioilla tai siirtolohkareilla ilman varsinaisia varmistusvälineitä. Ulkona kiipeillessä on kuitenkin hyvä pitää putoamista vaimentava patja eli pädi kiipeilypaikan alla, etenkin, jos maasto on kivikkoista tai muuten epätasaista ja jaloilleen putoaminenkin saattaisi aiheuttaa nilkan nyrjähtämisen.

Sisäboulderointia tarjoavat mm. pääkaupunkiseudulla Kiipeilyareena Salmisaaressa, Kalasatamassa, Tammistossa ja kauppakeskus Ristikossa sekä Boulderkeskus Pasilassa, Konalassa, Herttoniemessä, Lauttasaaressa ja Suomenojalla. Tampereella voi boulderoida Tampereen kiipeilykeskuksessa.


Via ferrata

Via ferratassa kiivetään usein pitkiä matkoja lähes pystysuoraa kallioseinämää upeissa maisemissa. Kiipeilijä tarvitsee via-ferrata -varmistuslaitteen, kiipeilyvaljaat, kypärän, kiipeilykäsineet ja vaelluskengät. Reitin vieressä kulkee teräsvaijeri tai muu varmistus. Matkalla saattaa tulla vastaan tikkaita, siltoja yms. Helpoimmat reitit ovat piece-of-cake kohtuukuntoiselle ensikertalaisellekin.

Varuste.netin porukan Via Ferrata -retki:
Via ferrata Gerlossteinwand


Varusteiksi tarvitset kiipeilyvaljaat, via ferrata -varmistuslaitteen, vaelluskengät ja kiipeilykypärän. Via ferrata -kiipeilyssä käytetään tavallisia köysikiipeilyvaljaita. Monien mielestä vaelluskenkien sijasta kannattaa käyttää lämpimällä ns. "lähestymiskenkiä".

Via Ferrata tietoa englanniksi [Wikipedia]


Jääkiipeily

Jääkiipeily on kalliokiipeilystä kehittynyt talvella harrastettava kiipeilylaji. Siinä kiivetään luonnon tai ihmisen muodostamia jääseinämiä pitkin. Kyseessä voivat olla vaikkapa jäätyneet vesiputoukset tai muut seinämät, joiden yli virtaava vesi on jäätynyt. Jääkiipeily on melko pitkälle kalliokiipeilyn tapaista vaikka olomuoto on erilainen. Välineistössä on erilaisuutta. Joskus samaa seinämää voidaan käyttää kesäisin kalliokiipeilyyn ja talvisin jääkiipeilyyn. Joissakin tapauksissa jääkiipeily ei ole sidoksissa vuodenaikaan, mikäli alue on tarpeeksi korkealla tai arktisella alueella, jolloin jäätä on myös kesäisin.

Suomessa jääkiipeilyä voi kokeilla ja harrastaa Helsingissä Oulunkylän Pirunkalliolla. Lisätietoa Adventure Partnersin nettisivuilla.

Lisätietoa [Wikipedia]

Google+