Suunnitteletko laskettelureissua?


Winter sports, Alpine touring by Ilari H., 12.1.2023

Suunnitteletko laskettelureissua kotimaahan tai ulkomaille? – Muista nämä vinkit

Laskettelemiseen liittyy usein matkustamista, sillä vain harvat laskettelun harrastajat ovat tarpeeksi onnekkaita asuakseen aivan rinteiden juurella. Laskettelureissun järjestäminen vaatii hieman suunnittelua, mutta se on sen arvoista, sillä onnistunut lasketteluloma tarjoaa hauskaa ja aktiivista ajanvietettä koko perheelle tai ystäväporukalle. 

Kun suunnittelee laskettelureissua, on tärkeää tehdä hieman etukäteissuunnittelua. 
Ensimmäisenä tulee tietysti valita sopiva laskettelukohde huomioiden hiihtokeskuksen koko ja tarjonta, suhteutettuna mukaan lähtievien laskettelijoiden taitotasoon ja tarpeisiin. Osa laskettelukeskuksista tarjoaa esimerkiksi kattavat vapaalasku- tai touring-mahdollisuudet, kun taas toisaalta voi löytyä paremmat olosuhteet vaikkapa parkkitemppuiluun. 

Suomen laskettelukeskusten, kuten Rukan, Ylläksen ja Levin ohella kannattaa pitää mielessä myös esimerkiksi Alppien ja Dolomiittien yhteydessä olevat eurooppalaiset laskettelukeskukset. Myös Ruotsi ja Norja tarjoavat mainioita laskettelukeskuksia, kuten Åren ja Trysilin.

Euroopan laskettelukeskuksiin matkustaminen voi kohteesta ja vastaan osuvista tarjouksista riippuen hyvinkin kohtuuhintaista, ja ne tarjoavat usein pidempiä rinteitä sekä laajemmat mahdollisuudet esimerkiksi touringiin ja vapaalaskuun kuin kotimaiset kohteet. Suuntautuipa matka sitten kotimaahan tai ulkomaille, kannattaa majoitus varata hyvissä ajoin, sillä erityisesti sesongin ollessa kuumimmillaan hyvät majoitukset täyttyvät varhain. Laskettelukeskuksesta riippuen loman ajalle voi suunnitella muutakin tekemistä, kuten muita talviurheilulajeja tai vaikka kylpyläpalveluita. 

Matkaa valmistellessa muista varmistua matkavakuutuksesta, joka korvaa varmasti myös mahdolliset laskettelusta syntyneet loukkaantumiset ja sairauskulut. Laskettelupassit kannattaa usein varata etukäteen, sillä monilla hiihtokeskuksilla on tarjouksia verkossa varatuille passille. Huolehdi myös majoituksen ja rinteiden välisistä siirtymistä sekä ruokailuista, joko paikan päällä tarjottavien palveluiden muodossa tai ottamalla mukaan omia eväitä. 

Pakkauslista
Laskettelulomalle tarvitsee usein tavallista enemmän matkatavaroita harrastevälineiden ja ulkoiluvaatteiden vuoksi. Varsinkin mikäli osa matkasta taittuu lentäen, kannattaa mukaan otettavat laskuvälineet pakata niitä suojaavaan ja kantamista helpottavaan suksi- tai lautapussiin

Lasketteluvälineet kannattaa tarkastaa, huoltaa ja vahata jo ennen matkaa, jotta siihen ei kulu arvokasta aikaa lomapäivistä. Mikäli laskettelusuunnitelmaan kuuluu vapaalaskua, tulee muistaa pakata myös lumiturvallisuuden kannalta olennaiset varusteet, kuten sondi, piippari ja lapio. Myös hätälähetin on hyvä turvallisuuslisä, varsinkin jos laskettelu suuntaa hoidettujen rinteiden ulkopuolelle.

Vaatteiden puolessa laskettelussa kannattaa suosia kerrospukeutumista. Esimerkiksi merinovillaiset alusasut ovat lasketteluun ja muuhun talviurheiluun loistava valinta talvitakkien ja -housujen rinnalle. Muistathan myös tarpeelliset varusteet, kuten aurinkolasit (+aurinkosuojavoide), hanskat ja pipon.

Alla näkyvää pakkauslistaa voi käyttää muistilistana siitä, mitä kaikkea laskettelulomalle voi tarvita mukaan.
Yleismallista listaa kannattaa toki muokata omiin tarpeisiin soveltuvaksi:

Yleiset tavarat:

  • Liput, passi ja lompakko
  • Lennot / junat / lautat / bussit / muut siirrot
  • Loman / majoituksen / lasketteluvälineiden vuokrauksen tiedot
  • Vakuutustiedot
  • Ajokortti ja ajo-ohjeet, jos ajat itse
  • Puhelin, laturi ja varavirtalähde 
  • Kamera / toimintakamera
  • Kuulokkeet
  • Hammasharja ja -tahna, aurinkovoide, huulirasva ja muut hygieniatuotteet

Lasketteluvälineet:


Vaatteet:

You might also be interested in

Randohiihtomonojen valinta

Randohiihto, joka tunnetaan myös nimillä touring-hiihto tai alppitouring, on hiihtomuoto jossa yhdistyvät pitkä vaellusmainen hiihto sekä laskettelu. Randohiihdossa laskettelusuksiin asennetaan skinit eli nousukarvat, joiden avulla suksien avulla voi hiihtää ylämäkeen. Huipulla n...

Woolly wonders: How quality wool elevates your outdoor experience

In co-operation with Devold When planning your next outdoor adventure, you might consider if there are any alternatives to the traditional three-layer shell jacket (or whatever similar, depending on the weather). Now, especially when traditional woollen sweaters are a fashi...

Petzl Nao RL: Tehokas lamppu monipuoliseen ulkourheiluun

Petzl Nao RL on kevyt ja tehokas otsalamppu esimerkiksi polku- ja ultrajuoksuun, vaelluksille sekä hiihtoonPetzlin tuore Petzl Nao RL on suunniteltu käyttöön, jossa otsalampulta vaaditaan yhtä aikaa keveyttä, mukavuutta sekä suorituskykyistä valotehoa. Parhaimmillaan otsalamppu y...