Otsalampun valintaopas


Climbing, Running, Winter sports, Hunting, Trekking, How to choose -guides, Snowshoeing by Ilari H., 16.11.2022
Syksyn ja lähestyvän talven pimentyessä otsalamput ja muut valaisimet tulevat ulkoillessa kovaan käyttöön. Pidempien syys- ja talvivaelluksien ohella näppärästä otsalampusta on hyötyä monissa muissakin käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi kalliokiipeilyä tai maastopyöräilyä voi jatkaa otsalamppu päässä, vaikka aurinko olisikin jo päässyt laskemaan. Valo päässä pimeyden keskellä liikkuminen tuo tekemiseen aivan uudenlaista ulottuvuutta ja seikkailun tuntua. 

Ulkoilukäyttöön hankitusta valaisimesta on valtavaa hyötyä myös arkielämässä. Otsalampun voi laittaa päähän vaikkapa iltalenkillä tai koiraa ulkoiluttaessa, jolloin omat askeleet näkyvät paremmin. Lisäksi päässä loistava valo lisää liikkumisen turvallisuutta, sillä se ei varmasti jää autoilijoilta huomaamatta. Lisäksi otsalampun voi laittaa päähän, mikäli asunnossa saattaisi iskemään sähkökatkos. 

LED-teknologia on ottanut viime vuosina huimia harppauksia eteenpäin. Nykyään myös pienikokoisissa, keveissä ja edullisissa otsalampuissa riittää yllättävän paljon valotehoa. Otsalamppujen hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon, ja sopivan tuotteen valinta riippuu omasta käyttötarkoituksesta. 

Suosituimmat otsalamppumme:
-13%
Fenix HM65R Superraptor 2, 1500 lm
Sports‪»Outdoor activities‪»Lamps‪»Headlamps‪»
Fenix HM65R Superraptor 2, 1500 lm
Campaign price 87,11 €
(145)
-18%
Lumonite Compass V7 1250lm
Sports‪»Outdoor activities‪»Lamps‪»Headlamps‪»
Lumonite Compass V7 1250lm
Campaign price 122,86 €
(11)
Available in stock
-19%
Petzl Actik Core 600lm
Sports‪»Outdoor activities‪»Lamps‪»Headlamps‪»
Petzl Actik Core 600lm
Campaign price 56,06 €
(37)
-20%
Fenix HM61R V2.0 Multi-functional Headlamp 1600 lm
Sports‪»Outdoor activities‪»Lamps‪»Headlamps‪»
Fenix HM61R V2.0 Multi-functional Headlamp 1600 lm
Campaign price 79,93 €
(29)

Otsalamppujen valaisuteho

Valaisimien valaisukykyä eli valovirtaa mitataan lumeneissa. Peruskäyttöön, kuten kaduilla tai ulkoilureiteillä tapahtuville lenkeille tai koiran ulkoilutukseen riittää hyvin max. 300 lumenin otsalamppu. Tällainen otsalamppu on yleensä päässä kevyt ja huomaamaton, ja maksaa alle 100 euroa. 

200 - 500 lumenin teholuokkaan sijoittuva otsalamppu soveltuu hyvin myös esimerkiksi teltassa ja leirissä tarvittavan valon lähteeksi tai kartan lukemiseen. Tällaisessa käytössä voi olla hyödyllistä, mikäli valaisimessa on mahdollisuus käyttää punaista valoa, joka ei vie hämäränäköä tai sokaise hämärään jo tottuneita silmiä. 

Osa otsalampuista tarjoaa lisäksi säädettävän valokeilan. Valon sironnalla on merkittävä vaikutus käytössä havaittavaan kirkkauteen. Keskitetyllä valolla on esimerkiksi mahdollista nähdä pidemmälle maastossa, kun taas laaja valokeila sopii vaikkapa teltan pystytykseen. 

Otsalampun akkukesto

Valaisimen luvattu akkukesto on valotehon ohella yksi tärkeimmistä tekijöistä sopivan otsalampun valintaan. Osa 200 - 500 lumenin luokan valaisimista ottaa virtansa vielä paristoista, osa taas ladattavasta akusta. Riippuu käyttäjästä ja käyttötarkoituksesta, kumpi vaihtoehto kuulostaa houkuttelevammalta.

Tehokkaammissa valaisimissa käytetään pääsääntöisesti ladattavia akkuja. Pidemmillä retkillä ja vaelluksilla akkukäyttöisiä valaisimia voi ladata leiriolosuhteissa akkupankista. Talviolosuhteissa liikuttaessa kannattaa muistaa, että kylmällä kelillä valaisimen akkukesto saattaa olla totuttua lyhyempi. 

Suurin osa otsalampuista tarjoaa mahdollisuuden säätää valon kirkkautta. Ominaisuuden avulla valaisimen akunkestoa voi pidentää laskemalla valovirran määrää silloin, kun lyhyempi näköetäisyys riittää.

Valaisimet kovempaan menoon

Esimerkiksi polkujuoksussa tai maastopyöräilyssä on tarvetta nähdä pidemmälle etäisyydelle. Tällaista käyttöä varten sopiva valaisin tarjoaa vähintään 1000 lumenia valovirtaa. 

Yösuunnistus on yksi vaativimpia tilanteita, joihin otsalamppu voi joutua. Pimeässä metsässä juostessa on tärkeää, että rastit ja maaston muodot näkee mahdollisimman kaukaa ja selvästi. Innokkaimmille yösuunnistuksen harrastajille myytävät huippuvalaisimet tarjoavat jopa yli 6000 lumenin valovirran, joskaan valaisimia ei yleensä käytetä jatkuvasti täydellä teholla. Täydellä teholla valaisin kuumenee nopeasti, eikä sen akkukesto riitä koko suorituksen ajaksi. 

Mikäli juoksee otsalamppu päässä, kannattaa kiinnittää huomiota myös otsalampun keveyteen, pääpantaan sekä miten valaisin sopii omaan päähän. Näin valaisin ei pääse hyppimään epämukavasti tai tippumaan päästä suorituksen aikana. Osan otsalampuista voi myös irrottaa pannasta, jolloin sitä voi käyttää käsivalaisimena. 

Suurin osa otsalampuista kestää ainakin roiskeita, mutta osa valaisimista kestää myös upotuksen veteen. Lisäksi osa valaisimista on suunniteltu kestämään paremmin tiputuksia ja muita kolhuja. Riippuu käyttöympäristöstä, onko valaisinta suojaaville ominaisuuksille tarvetta. 

Otsalamppujen ohella ulkoilukäytössä voi tulla tarvetta myös muille valaisimille. Esimerkiksi teltassa tai autiotuvassa lyhty työ oleskelua helpottavaa valoa. Myös kädessä pidettäville taskulampuille voi tulla käyttöä eri tilanteissa. Pyöräilijölle tarjoamme laajan valikoiman pyörävaloja.

You might also be interested in

Choose the right wing for wingfoiling- video guide

How to choose a running shoe

Whether you're a novice runner or a seasoned marathoner, choosing the right pair of shoes is crucial for a comfortable and safe running experience. In this article, you'll find ideas and tips for selecting running shoes for different surfaces: hard surfaces, trails, and with a sp...

Varmistuslaitteen valinta

Yhteistyössä Petzl Varmistuslaitteet toimivat jarruna kiipeilyköydessä ja tarjoavat kitkaa, joka auttaa varmistajaa pysäyttämään kiipeilijän putoamisen. Kaikilla varmistuslaitteilla varmistuksen perustekniikka on lähtökohtaisesti sama, mutta laitekohtaiset käyttöohjeet on aina...