Lajit‪» Ulkoilu‪» Moottorikelkkaluvat‪»

Posion yhteismetsän alue

Posion yhteismetsän alueella on monipuoliset maisemat moottorikelkkailuun. Yhteismetsä harjoittaa metsätaloutta alueella ympäri vuoden ja alueelta löytyy monenlaista metsää nuorista taimikoista vanhoihin metsiin. Korkeuseroja on runsaasti; korkeus merenpinnasta vaihtelee 125 - 375 metrin välillä.

Lupa-alue kattaa Posion yhteismetsän osakaskunnan omistamat Koron, Vohon ja Jumiskon palstat ja niiden yhteispinta-ala on peräti noin 25 000 hehtaaria. Huomaa, että lupa-alue kattaa vain karttaliitteen rekisterinumeron 614-874-1-0 mukaiset alueet. 

Ajoalueiden digitaaliset kartta-aineistot ovat nyt saatavissa Mapitaren karttasovelluksen kautta. 

Mapitare-järjestelmää on lisäksi mahdollista laajentaa mm. ajokavereiden/kelkkojen paikannukseen Ranniot-paikannusjärjestelmän avulla. Lisätietoja Mapitaresta osoitteesta: www.mapitare.fi ja Ranniotista: www.ranniot.fi.

Digitaalisessa kartta-aineistossa olevien ajokieltoaluiden lisäksi voi tulla myös erillisiä ajokieltoalueita, joiden karttaliitteet ovat saatavissa luvan oston yhteydessä.

Mapitare/Ranniot -sovelluksilla navigointi onnistuu myös offline-tilassa, vaikka matkapuhelinverkkoa ei olisikaan ja mikäli kartat on ladattu puhelimeen / tablettiin ennen matkapuhelinverkon ulkopuolelle siirtymistä. 

Lisäksi Posion yhteismetsä myy 1:30 000 -mittakaavaan painettua paperista virkistyskarttaa hintaan 15,00 euroa/kappale. Paperikarttoja voi tiedustella yhteismetsän toimistolta osoitteesta Posiontie 44, 97900 Posio ja Neste Oil Posio –huoltoasemalta osoitteesta Uimaniementie 7, 97900 Posio. Lisäksi karttoja voi tiedustella sähköpostitse; markus.laatikainen@posionyhteismetsa.fi tai puhelimitse 040 1792110.

Lupa-alueen pdf-muotoinen kartta, kiellettyjen ajoalueiden kartta ja turvallisuusasiakirja lähetetään ostajalle tilausvahvistuksen yhteydessä. Ajoalueen kartta on lisäksi ladattavissa mm. Tracker- ja Ultracom-koiratutkasovelluksiin OmaRiista-tunnuksella.

Yhteismetsän alueen ulkopuolella, varsinkin Koron palstan itäpuolella on runsaasti Metsähallituksen hallinnoimia luonnonsuojelualueita, mm. Palotunturin alue sekä Pyytöuoman luonnonsuojelualue, joissa kelkkailu on ehdottomasti kielletty. Luonnonsuojelualueilla ja muilla luvattomilla alueilla kelkkailusta seuraa sakkorangaistus. Tutustu saatavilla oleviin kartta-aineistoihin ennakkoon ja huolehdi että liikut sallitulla alueella ja lupaehtojen mukaisesti.

Erityistä varovaisuutta maastoliikenteessä tulee noudattaa puuston ja eläinten suhteen; esim. taimikoissa ajaminen on ehdottomasti kielletty. Taimikot ovat nuoripuustoisia metsiä, joiden puun pituus on alle 5 metriä. Huomaa, että nuori taimikko voi olla hangen pinnan alapuolella jolloin se on erityisen herkkä vahingoittumaan.