Suunto on johtava urheiluinstrumenttien valmistaja monessa eri urheilulajissa, mm. sukelluksessa, golfissa, hiihdossa, vaelluksessa ja purjehduksessa. Yritys keskittyy urheilulajeihin, joissa edistynyt mittausteknologia sekä tietojenkäsittely tuovat huomattavia etuja aktiivisten ihmisten harjoitteluun.
Suunnon tavoitteena on olla maailman halutuin urheiluinstrumentti tuotemerkki. Suunto valmistaa mm. sukellustietokoneita, urheilutietokoneita,- maastokompasseja, tarkkuusinstrumentteja ja venekompasseja. Nämä tuotteet ovat olleet Suunnon ydin sen perustamisesta lähtien. Yrityksen menestys perustuu laadukkaisiin tuotteisiin ja jatkuvaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. ISO 9001:2000- laaduntarkkailujärjestelmää sovelletaan kaikissa Suunnon toiminnoissa
Suunto sai alkunsa Suomessa yli 80 vuotta sitten, kun mestaruustason suunnistaja ja innokas ulkoliikuntaharrastaja Tuomas Vohlonen keksi nestetäytteisen kompassin massatuotantomenetelmän.
1936
Tuomas Vohlosta oli pitkään häirinnyt perinteisten kompassien epätarkkuus ja neulan epävakaus. Kekseliäänä insinöörinä hän keksi ja patentoi nestetäytteisten kompassien tuotantomenetelmän. Näiden kompassien neula on paljon vakaampi, ne antavat parempia ja tarkempia lukemia.
1939
Suomalainen sotilas, luutnantti Norrback joutuu talvisodan aikana venäläisen tarkka-ampujan tähtäimeen. Luoti osuu hänen taskussaan olleeseen M-311 -kenttäkompassiin, joka näin ollen pelastaa hänen henkensä. Lujatekoisuus on siitä lähtien ollut Suunnon tavaramerkki.
1940
Toisen maailmansodan aikana Suunto esittelee kompaktin nestetäytteisen kompassin, m/40, tykistöupseereille ja muille atsimuutin eli suuntiman horisontaalisen kulman mittaamiseen soveltuvaa tarkkuusinstrumenttia.
1953
1950-luvulla Suunto alkaa valmistaa suunnitukseen ja merenkulkuun soveltuvia kompasseja. Ensimmäinen merenkulkuun tarkoitettu kompassi, Suunto K-12, tuotiin markkinoille vuonna 1953. Kompassin messinkinen runko on todellinen hienomekaniikan mestarinäyte. Tässä vaiheessa kompassia viedään yli 50 maahan eri puolille maailmaa.
1965
Suunto esittelee maailman ensimmäisen sukelluskompassin, SK-4, sen jälkeen, kun brittiläinen urheilijasukeltaja kiinnittää Suunto-kompassin ranteeseensa ja huomaa, että laite toimii myös veden alla. Tämän sukeltajan palautteen ansiosta ja aloitteesta markkinoille tuodaan Suunto Diving.
1987
1980-luvulla Suunto ottaa maailman johtavan aseman sukellusvälineiden valmistajana. Suunnon ensimmäinen sukellustietokone, Suunto SME-ML, tuodaan markkinoille vuonna 1987, mikä mullistaa lajin täysin. Aikaisemmin sukeltajien oli laskettava sukellusajat sukellustaulukoiden avulla. SME-sukellustietokone tekee lajin harrastamisesta helpompaa, hauskempaa ja turvallisempaa.
1989
Suunnon merenkulkuun tarkoitetut kompassit kuuluvat vakiona Swan ja Baltic -veneisiin ja lähes kaikissa Whitbread Round the World -kilpailuun osallistuvissa purjeveneissä on Suunto-kompassi.
1997
Maailman ensimmäinen kellokokoinen sukellustietokone Suunto Spyder tuodaan markkinoille. Siinä yhdistyvät huippuluokan sukellustietokoneen suorituskyky ja korkealuokkainen sukelluskello, joka soveltuu myös jokapäiväiseen käyttöön.
1998
Suunto Vector on ensimmäinen ranteeseen kiinnitettävä tietokone, jossa ovat tavaramerkiksi muotoutuneet toiminnot: korkeusmittari, ilmapuntari, kompassi sekä lämpömittari. Vectorin ainutlaatuiset toiminnot ja muotoilu ovat tehneet siitä yhden Suunnon menestyneimmistä tuotteista. Se on erittäin suosittu vuorikiipeilijöiden keskuudessa ja on ehkä yleisin Himalajalla käytetty kello.
2004
Maailman ensimmäinen ranteeseen kiinnitettävä all-in-one -sukelluskompassi Suunto D9 on markkinoilla. Siitä löytyvät edistyneet sukellustoiminnot, digitaalinen kompassi ja langaton ilmalähetin. D9 on ensimmäinen Suunnon suositun Suunto D-sarjan kompassi, johon nyt sen lisäksi kuuluvat myös Suunto D4i, D6i, D9tx ja DX.
2004
Edistynyt harjoituskello Suunto t6 on tuotu markkinoille. Se tarjoaa olympialaboratorion tasoista teknologiaa, jonka avulla urheilijat saavat yksilöllistä palautetta urheilusuorituksistaan.
2007
Palkittu Suunto Core on tuotu markkinoille nostaen urheilukellojen rimaa entistä korkeammalle. Korkeus-, ilmanpaine-, kompassi- sekä säätietojen ansiosta Core tarjoaa kaikki olennaiset tiedot ulkoilmaseikkailijoille.
2009
Suunto HelO2 -sukellustietokone on nyt markkinoilla. Se on Suunnon ensimmäinen sukellustietokone, jolla on valmiudet toimia täysin seoskaasulla. Sukellustietokone on suunniteltu erityisesti teknisille sukeltajille, jotka tarvitsevat monia kaasuja, kuten trimiksin, nitroksin ja hapen sukeltaessaan syvemmälle ja pidempään, esimerkiksi hylky- tai luolasukelluksilla.
2009
Suunto Elementum on markkinoilla. Se on ensiluokkainen urheilukello, jossa yhdistyvät moderni muotoilu, käsityötaito ja korkeateknologisen tuotteen toiminnallisuus. Korkeusmittarin, barometrin ja kompassin ansiosta se soveltuu sekä ulkoilmaharrastuksiin että arkikäyttöön.
2010
Urheilijoille suunnattu online-yhteisö, harjoituspäiväkirja ja sukelluslokikirja Movescount.com on reaaliaikainen, minkä ansiosta urheilun harrastajat voivat ladata, arvostella, seurata ja jakaa urheiluaktiviteettejaan. Sen avulla käyttäjät voivat hakea reittejä ja seurata muiden jäsenien, esimerkiksi Suunnon nimikkourheilijoiden, aktiviteetteja.
2012
Suunto Ambit on ainutlaatuinen ulkoilmaharrastuksiin ja urheiluun soveltuva kello, joka yhdistää vertaansa vailla olevan GPS-toiminnon, kehon toimintojen seurantaominaisuudet ja yksinkertaisen muotoilun. Kello on saanut loistavia arvosteluja ympäri maailman. Käyttäjät voivat muokata Ambit -laitteensa omanlaisekseen ja ladata GPS -navigointiapuja Movescountin kautta.
2013
Maailman ensimmäinen suljetun kierron käyttöön soveltuva kellokokoinen sukellustietokone. Ensiluokkainen muotoilu ja materiaalit, sekä uusi ylivoimainen Suunto Fused™ RGBM tekevät siitä pakollisen välineen jokaisen seikkailijan sukellusretkille.
2014
Suunto Ambit3 on Suunnon ensimmäinen mobiiliyhteyttä käyttävä mallisto, joka julkaistaan yhdessä uuden Suunto Movescount App -sovelluksen kanssa. Movescount App -sovelluksen avulla käyttäjät voivat synkronoida Movensa ja kellon asetukset myös liikkeellä ollessaan. Suunto Ambit3 -kellon mukana tulee uusi Suunto Smart Sensor, markkinoiden pienin Bluetooth® Smart -yhteensopiva sykeanturi, joka tallentaa sykkeen myös uidessa.
2015
Suunto-sukellustietokoneiden uusi aikakausi on alkanut. Suunto esittelee seuraavan sukupolven sukellustietokoneen, täysin mukautettavan Suunto EON Steelin. Intuitiivisessa EON Steelissä yhdistyvät edistyksellinen tekniikka, kirkas värinäyttö ja mukautettavat ominaisuudet – kaikki sukelluksessa tarvittavat tiedot selkeästi näytöllä.
2016
Suunto Spartan -ratkaisu sisältää Suunto Spartan -GPS-kellot ja uudistetun Suunto Movescount -palvelun. Spartan-kelloissa on erittäin kestävä ja kirkas värikosketusnäyttö sekä lujatekoinen ulkokuori, ja ne pitävät sisällään runsaasti urheilutuntemusta ja harjoittelutietoja. Suunto Movescount -palvelu täydentää kokemusta yhteisövetoisilla harjoitustyökaluilla ja lämpökartoilla.
TÄNÄÄN
Suunnon toimipaikka on yhä Suomessa, missä suurin osa tuotteista suunnitellaan ja valmistetaan ylpeydellä käsin lippulaivatehtaassa Helsingin lähistöllä. Tavoitteenamme on tarjota seikkailijoille ja innokkaille urheilijoille parhaat välineet tutkia ja valloittaa uusia alueita niin korkeissa vuoristomaisemissa kuin syvissä valtamerissäkin - ja kaikkialla siltä väliltä.