Räpylöiden valinta


Sukellus, Vesiurheilu by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 19.04.2021
Räpylöiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että millaisessa ympäristössä ollaan toimimassa, mitä ollaan tekemässä ja toisaalta minkä lämpöisissä vesissä aiotaan polskia. Räpylöitä on runsaasti erilaisiin käyttötarkoituksiin, joissa keskeisimpiä esitellään tässä artikkelissa.

UIMARÄPYLÄT
Uimaräpylät ovat nimensä mukaan tarkoitettu uintiin. Uintiräpylöiden idea on tuottaa lisävoimaa potkuun tai tuoda jerkkua treeniin ja vaihtelua normimeininkiin lisäämällä vauhtia menoon. Räpylöiden avulla voi parannella potkutekniikkaa uinnissa ja voimistaa oikeita lihaksia. Uimalaudan avulla voi rakentaa pelkästään potkutekniikka- tai voimaharjoituksen kintuille.

BornToSwim Child Silicone Swim Fins
BornToSwim Child Silicone Swim Fins
Captcha$
(7)
Heti saatavilla
-27%
Seacsub Team
Seacsub Team
Captcha$
Poistossa alk. 19.85 $
(5)
Heti saatavilla
Seacsub Atom
 
Seacsub Atom
Captcha$
(5)
Heti saatavilla
Head Swim Fin Energy
 
Head Swim Fin Energy
Captcha$
(7)
Heti saatavilla


SNORKLAUSRÄPYLÄT
Perus pintasnorklaamiseen voi sopia ihan kevyetkin snorklausräpylät, joiden tehtävänä on mielekäs liikkuminen veden pinnan tuntumassa. Snorklausräpylät ovat edullinen vaihtoehto, kun halutaan monikäyttöinen ja säädettävä vaihtoehto liikkumisen tehostamiseen vs. kuin ei käytettäisi räpylää ollenkaan.

Snorklaukseen sopivaa räpylää löytyy umpikantaisenakin. Umpikantaisissa räpylämalleissa räpylä valitaan jalan koon mukaan, eikä se ole säädettävissä. Se, mikä säädöissä menetetään hyödytään hyvällä istuvuudella. Räpylän koko kannattaa valita oman jalan koon mukaan, ja jos ollenkaan epäilyttää, niin usein kannattaa valita mieluummin napakampi kuin väljempi räpylä koska vesi pääsee liukastamaan umpikantaisen räpylän jalkatilan: jos räpylän sisällä joutuu kipristämään varpaita pitääkseen räpylän jalassa voi seurauksena olla ikäviä kramppeja jalkapohjan ja pohkeen alueilla.

Seacsub Speed
Seacsub Speed
Captcha$
(34)
Heti saatavilla
Seacsub Sprint
Seacsub Sprint
Captcha$
(14)
Heti saatavilla


LAITESUKELLUSRÄPYLÄT
Laitesukellukseen kannattaa valita jämäkämmät räpylät kuin snorklaukseen. Laitesukelluksessa liikuteltavaa massaa kaikkine varusteineen on sen verran, että räpylältä kysytään enemmän voimaa veden siirtämiseen. Laitesukellusräpylä voi olla umpikantainen tai avokantainen. 

Umpikantaräpylä
Umpikantaräpylä on ollut suosittu valinta trooppisiin olosuhteisiin, jossa veden lämmön puolesta ei tarvita erillisiä tossuja. Umpikantaräpylöiden etu on niiden edullisuus verrattuna avokantaräpylöihin ja toisaalta, että ne ovat kompaktimmat ja erillisiä tossuja ei tarvitse raahata mukana. Umpikantaräpylöissä ei päästä vältäämättä yhtä jämäkkiin toteutuksiin kuin avokantaräpylöissä, mutta aina ei ole tarpeellistakaan saada hirveä jämerää räpyä. Toki umpikantaräpylästä löytyy erilaista jäykkyyttä ja pituutta tarpeen mukaan: jos ollaan tekemisissä virtaisemmissa paikoissa luonnollisesti voima on räpylöissä toivottua ja se saavutetaan vähän pidemmällä lavalla ja jäykemmällä rakenteella.

Avokantaräpylä
Avokantaräpylässä käytetään neopreenista kenkää tai sen voi pukea kuivapuvun tossun/ saappaan päälle. Snorklaajan ja trooppisen lomasukeltajan näkökulmasta tämäkin saattaa olla erittäin perusteltu vaihtoehto, etenkin jos sukelluspaikoille kulkeminen vaatii kävelyä rannalla tai liikkumista rantavedessä: tossut suojaavat jalkapohjaa kaikelta terävältä ja pistävältä. Toisaalta myös sukellellessa tai snorklatessa viileämmissä vesissä tossut ovat ihan keskeinen tapa suojautua kylmyyttä vastaan.

Apeks RK3 HD Räpylät
Apeks RK3 HD Räpylät
Captcha$
(9)
Heti saatavilla
OMS Slipstream Monoprene Fin
 
OMS Slipstream Monoprene Fin
Captcha$
(3)
Heti saatavilla


Muoviräpylät vs. kumiräpylät ns. "jetari-malliset"
Aika yleisesti voidaan nähdä, että kevyemmät muoviräpylät ovat luonteeltaan pidempiä ja kevyempiä. Tällaiset räpylät soveltuvat niin saksipotkuun kuin toki sammakkopotkuunkin. Jos sukeltelee paikoissa, jossa virtausta on enempi tai uintimatkaa tulee paljon, niin tällaiset pidemmät räpsät saattaa olla se paras valinta. Pituuden ja propulsion, työntövoiman ansiosta näillä vehkeillä pääsee tarvittaessa myös kovaa eteenpäin hyvällä potkutekniikalla.

Ns. Jetari -malliset (Nimi juontuu alkuperäisestä Scubapron kehittämästä legendaarisesta Jetfin -mallisesta räpylästä, joka on toiminut esimerkkinä kaikille nykyään myytäville samantyyppisille räpylöille.) Suurin osa tämänmallisista räpylöistä on suunniteltu painoltaan raskaammiksi ja niiden valmistusaine on kumi tai erityinen kumiseos. Nykyisin markkinoilla on myös malliltaan samantyylistä, lyhyempilapaista mutta leveää räpylää valmistettuna kevyemmästä muoviseosmateriaalista. Räpylöiden malli on saanut inspiraationsa luolasukellukseen oivasta lyhyemmästä lapamallista, jolloin räpylöiden kärjen sijainnin arviointi ahtaissa tiloissa on ollut helpompaa. Myös wanhanliiton taistelusukeltajien räpylät ovat olleet luonteeltaan lyhyitä ja leveitä.

Lyhyissä ja leveissä räpylöissä fokus ja työntövoima keskittyy siirtämään vettä sivuttaissuunnassa, jolloin sammakkopotku on näissä räpylöissä paras tekniikka. Kun vesi siirtyy sivuttaisuunnassa mahdollistaa tekniikka hyvin pöllyävän pohjan läheisyydessä sukeltamisen ilman näkyvyyden menettämistä.
On huomionarvoista, että sammakkopotkut ja näiden ominaisuuksien hyödyntäminen onnistuu erinomaisen hyvin myös pidemmillä muoviräpylöillä, se ei ole este. Ainoa oikea seikka pituuuden valinnassa on se, että jos luolissa mennään, niin lyhyet räpylät lienevät käytännöllisemmät.

Lyhyillä ja leveillä räpylöillä myös virroissa potkiminen tehokkaasti saattaa olla haastavampaa kuin pidemmillä ja jäykemmillä muoviräpylöillä.

Monia räpylänostajia mietityttää myös räpylöiden paino ja nähdään, että räpylöiden painolla voidaan vaikuttaa merkittävästi halutunlaisen sukellusasennon saavuttaminen. Kyllä niistä toki on jotain apua, mutta keskeisempää kuin räpylöiden paino on oikeanlainen tekniikka ja kropan hallinta. 

VAPAASUKELLUSRÄPYLÄT
Vapaasukellusräpylät ovat pääosin umpikantaisia (ja jos tarvitsee käyttää lämpötilan puolesta sukkaa, niin ota huomioon koon valinnassa). Vapaasukellusräpylä on huomattavan pitkä ja niiden olennainen ero on lavan jäykkyys. Mitä jäykempi lapa, sen voimakkaampi potku. Mutta! Jotta koko jalka ei ole aivan pumpussa ja krampissa, niin on syytä hallita räpylän käyttö hieman pehmeämmällä lavalla ennen kuin siirtyy jäykimpiin malleihin. 

Vapaasukellusräpylää valittaessa on hyvä olla myös käsitys, että minkätyylistä vapaasukellusta harjoittaa: syviä, keskisyviä, pituutta, sukelluskalastusta jne jne. Joillain valmistajilla on myös mallistossaan räpylöitä, joissa jalkaistukka on aina vakio ja istukkaan saa hankittua erikseen erilaisia räpylän lapoja, joka on kätevää, jos harrastaa monipuolisesti erilaisia vapaasukelluksen tyylilajeja.

Seacsub Standard HD Socks, 2.5mm
 
Seacsub Standard HD Socks, 2.5mm
Captcha$
(63)
Heti saatavilla
Seacsub Anatomic Socks (HD), 3.5mm
 
Seacsub Anatomic Socks (HD), 3.5mm
Captcha$
(26)
Heti saatavilla


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kokemuksia soolomelonnasta koskilla

Seikkailija ja eräopas Juho Taskila kertoo ajatuksistaan suunniteltuaan ja toteutettuaan ensimmäisen pitkän soolomelontamatkansa meloen jokia ja koskia Abiskosta Perämerelle: Tornio 500-projektistaan. Mitä pitää ottaa huomioon? Mitä pitää treenata? Tuliko ylläreitä? Onko tässä m...

Leijahiihto ja leijalautailu lajina sekä varustevinkkejä

Leijalautailu (leijasurffaus, kitesurfing, kiteboarding) yhdistää waken, purjelautailun, lainelautailun ja varjoliidon. Leijasurffausta voi harrastaa Suomessa ympärivuoden. Suomen luonto tarjoaa loistavat ja vaihtelevat olosuhteet lajin harrastamiseen erilaisissa olosu...

Mitä eroa snorkkeleilla on?

Kaikenmaailman putkia, mutta mitä eroa näillä on?Millainen snorkkeli käy parhaiten omiin käyttötarkoituksiin? Valikoimamme snorkkelit jakautuvat karkeasti neljään eri ryhmään. Löytyy snorkkeleita tyhjennysventtiilillä, snorkkeleita ilman tyhjennysventtiiliä, lasten snorkkeleita ...