Ohjeita paljasjalkakenkien käyttöön


Ulkoilu, Juoksu, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 23.3.2021

MITÄ TARKOITTAA PALJASJALKAKENKÄ?
Paljasjalkakengät ovat jalkineet, jotka sallivat alaraajan toimia luonnollisella tavalla. Kengissä on jalkaterän muotoinen, kärjestään leveä lesti joka sallii varpaiden levittyä. Pohja on täysin tasainen (ns. "zero drop"), eikä kengissä ei ole tukia eikä iskunvaimennusominaisuuksia. Yleensä pohja on huomattavasti ohuempi kuin perinteisissä kengissä.

Paljasjalkakengät

KENELLE PALJASJALKAKENGÄT SOPIVAT?
Kunhan totuttelu tehdään maltillisesti, paljasjalkakengät sopivat lähes kaikille, ikään katsomatta. Jalkaterien merkittävä toiminnan häiriö tai rakenteellinen poikkeama saattaa olla este paljasjalkakenkien käytölle - jos olet epävarma, konsultoi alaraajojen toimintaan perehtynyttä terveydenhuollon ammattilaista. Ehdottomia vasta-aiheita paljasjalkakenkien käytölle ovat diabetekseen liittyvä tuntopuutos (neuropatia) ja reuman aktiivinen tulehdusvaihe.

VOIVATKO LAPSET KÄYTTÄÄ PALJASJALKAKENKIÄ?
Paljasjalkakengät ovat erittäin suositeltavat lapsille. Niitä käyttäessä lapsen alaraajat ja muukin tuki- ja liikuntaelimistö kehittyy alusta alkaen oikeaan suuntaan.

KÄYTÄN TUKIPOHJALLISIA. VOINKO KÄYTTÄÄ NIITÄ PALJASJALKAKENGISSÄ?
Tukipohjalliset vaativat riittävän tilavan ja suhteellisen jäykkärakenteisen kengän, joten niiden käyttö paljasjalkakengissä ei yleensä onnistu. Terveydenhuollon ammattilaisen määräämien tukipohjallisten käyttöä ei pidä lopettaa omin päin! Voit kuitenkin keskustella hoitavan tahosi kanssa olisiko sinun mahdollista vahvistaa jalkaterien lihaksia käyttämällä paljasjalkakenkiä ainakin silloin tällöin.

MINULLA ON ALARAAJAONGELMIA. VOINKO KÄYTTÄÄ PALJASJALKAKENKIÄ?
Suosittelemme kääntymään alaraajojen toimintaan perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Voidaan kuitenkin todeta, että monet yleiset alaraajaongelmat ovat ainakin osittain seurausta perinteisten (ja usein liian pienten!) kenkien käytöstä. Niinpä esimerkiksi toiminnallisesta lattajalasta, vaivaisenluusta, plantaarifaskiitista tai epämääräisistä polviongelmista kärsivät saavat paljasjalkakengistä usein helpotusta oireisiinsa - kunhan niihin siirtyminen muistetaan tehdä maltillisesti.

Kengän pohjan vaikutus jalkaterveyteen [Duodecim, avautuu uuteen ikkunaan]

VOIKO PALJASJALKAKENKIÄ KÄYTTÄÄ KOVILLA ALUSTOILLA?
Ainakin totutteluvaiheessa kannattaa välttää pidempiaikaista käyttöä asfaltilla tai muilla kovilla alustoilla. Parhaimmillaan paljasjalkakengät ovat esimerkiksi pehmeillä ja epätasaisilla metsäpoluilla, sillä niitä käytettäessä keho aistii maanpinnan pienetkin poikkeamat tarkasti.

Naisten Vaelluskengät Miesten

VOIKO PALJASJALKAKENKIÄ KÄYTTÄÄ TALVELLA?
Kyllä, saatavilla on myös erityisiä talvimalleja. Liikkuessa jalat yleensä pysyvät lämpiminä ohutpohjaisissakin kengissä Paljasjalkakenkien ohuet pohjat ovat valitettavasti lähes poikkeuksetta liukkaammat kuin perinteisissä talvikengissä, joten erityisesti iäkkäämpien henkilöiden ja tasapaino-ongelmista kärsivien on syytä olla erityisen varovaisia tai käyttää talvella perinteisiä kenkiä liukuesteineen.

MITÄ TÄYTYY OTTAA HUOMIOON SIIRRYTTÄESSÄ KÄYTTÄMÄÄN PALJASJALKAKENKIÄ?
Tärkeintä on edetä maltillisesti ja hitaasti, jotta keholla on riittävästi aikaa sopeutua työskentelemään uudella tavalla. Liian nopea siirtyminen paljasjalkakenkiin voi aiheuttaa rasitusvammoja.

MUUTAMIA POINTTEJA PÄHKINÄNKUORESSA:

• Käytä kenkiä aluksi lyhyitä aikoja kerrallaan. Tunnustele miltä liikkuminen tuntuu. Saatat löytää lihaksistostasi aivan uusia tuttavuuksia!

• Ennen kävely- ja juoksulenkeille lähtöä kannattaa käyttää paljasjalkakenkiä arkikenkinä, käyttöaikaa pikkuhiljaa pidentäen. Anna kehollesi aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen

• Kipua ei tarvitse säikähtää. Kipu on kuitenkin merkki siitä, että sinun kannattaa edetä hitaammin, pitää ehkä taukoa ja kokeilla myöhemmin rauhallisesti uudestaan.

• Turvotus, kuumotus ja punoitus ovat merkkejä tulehdusreaktiosta eli jonkinlaisesta vauriosta. Mikäli tällaisia oireita ilmenee ja yhdistät ne uusiin kenkiin, on tärkeätä antaa vaurion parantua täysin ennen kuin kokeilet kenkiä uudestaan.

• Kun olet tottunut käyttämään paljasjalkakenkiä arjessa ja kävelylenkeillä, voit siirtyä kokeilemaan hölkkää ja juoksua. Kannattaa aloittaa rauhallisesti, eli juosta esimerkiksi vain joitakin satoja metrejä joka toinen päivä. Suosi pehmeitä alustoja, vältä asfalttia. Älä epäröi hakea apua oikean askellustekniikan opettelussa! Paljasjalkakengillä juostessa askel on lyhyempi ja tapahtuu päkiävoittoisesti, toisin kuin perinteisillä lenkkikengillä.

• Alussa voit käyttää kengissäsi iskuja vaimentavia pohjallisia. Monet kokevat niiden käytön tarpeelliseksi myöhemminkin, sillä iän myötä jalkapohjiemme oma iskuja vaimentava rasvakerros ohenee.

Hanna Jungman / Natural Movement
Alkuperäinen artikkeli julkaistu täällä 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Syksyn Garmin -uutuudet

Garmin Fenix 8 tuo useita merkittäviä päivityksiä verrattuna aiempiin Fenix 7 -malleihin. Suurin muutos on AMOLED-näyttö, joka parantaa visuaalista kokemusta entistä kirkkaammalla ja värikkäämmällä 1 000 nitin näytöllä. Tämä tuo Fenix-sarjan lähemmäksi älykellojen näyttöteknologi...

Heat Experience – lämpöä pohjoisista olosuhteista

Heat Experience vie lämpöä sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Vuonna 2016 Norjassa perustettu Heat Experience on omistautunut suunnittelemaan ja valmistamaan akkulämmitteisiä vaatteita ja -asusteita, jotka pitävät käyttäjänsä lämpimänä arktisissakin olosuhteissa, pilkillä, ...

Löydä täydellinen Primus-keitin tarpeisiisi: valintaopas

Oikean keitinvalinta voi tehdä retkistäsi huomattavasti nautinnollisemman (ja maukkaamman). Olitpa yksinvaeltaja, ryhmäretkeilijä tai vaativa tutkimusmatkailija, Primus tarjoaa keittimiä, jotka vastaavat tarpeitasi. Tässä pieni opas valinnan tueksi – erikoiskeskiössä tuoteperheen...