Laadukkaan ilmatäytteisen SUP-laudan vaatimukset


Suppailu, Vesiurheilu by Antti S., 04.06.2020

SUPpailu on huhupuheiden ja näköhävaintojen perusteella ollut erityisen suosittua koko maassamme tänä alkukesänä. Osittain varmasti nopeasti lämmenneiden vesien vuoksi ja osin sen vuoksi, että suppaillen on varsin helppo pitää vähintään se parin metrin turvaväli muihin vesillä liikkujiin.

Olemme valikoineet valikoimamme SUP-brändit sen perusteella, että ne kaikki valmistavat laadukkaita, kestäviä ja ennenkaikkea tarpeeksi jäykkiä pumpattavia Air-SUP lautoja. Ilmatäytteisen ja kovamuovisen tai lasikuituisen SUP-laudan raja on siis ehdottomasti kaventunut viime vuosina, koska laadukkaat ilmatäytteiset laudat ovat nykypäivänä erittäin jäykkiä.

Kuulemme monesti kysymyksen: Miksi nämä ovat yli tuplasti kalliimpia kuin se automarketista saatava 300€:n SUP-lauta?

Vastaus on yksinkertainen. Laadukas pumpattava SUP-lauta on tarpeeksi jäykkä, eikä se notku painavammankaan suppailijan alla. Halvimmissa malleissa on usein tingitty materiaalien laadussa sen verran, että laudasta ei saada tarpeeksi jäykkää, vaikka kuinka hikoilisi ja pumppaisi. Halvemmissa materiaali on yksikerroksista, kun taas parempilaatuisissa SUPeissa on kaksikerroksinen (Double Layer) materiaali. Heikkolaatuisen Air-Supin maksimipaine pyörii siinä 12-15 PSI:n paikkeilla, kun mielestämme 15 PSI on se minimipaine, joka ilmatäytteiseen SUPiin kannattaa laittaa. Lähes kaikki valikoimamme SUPit kestävät sen 25 PSI:n maksimipaineen, suositellun käyttöpaineen pyöriessä siellä 18-20 PSI:n hujakoilla.

Markettisuppi sopii mainiosti lapsille mökkilaituriin, mutta retkeilyyn ja matkan taittamiseen ne ovat auttamatta liian letkuja. Huonolaatuinen ilmatäytteinen SUP-lauta taipuu suppaajan alla banaanin muotoiseksi ja kehittää huomattavasti enemmän veden vastusta kuin tarpeeksi jäykkä ja suorana pysyvä lauta. Varsin moni meiltä sup-lautaa tänä keväänä hakenut onkin valitellut, että tulipahan ostettua ensin halpa ilmatäytteinen suppi ja nyt tulin sitten hakemaan hyvää sup-lautaa. Harvemmin nimittäin se halvin on paras.

Matka-/retkisupit ovat olleet selkeästi valikoimamme suosituimpia tänä vuonna. Matkasuppi on hieman pidempi ja virtaviivaisempi kuin ns. Allround-Sup. Matkasuppi sopii erityisesti retkeilykäyttöön. Matkasupit kestävät myös isompia kuormia, joten laudan "kannelle" voi ottaa mukaan vaikka koko viikonlopun tai viikon retkeilytavarat.

Allround-SUPit ovat taas puolestaan varsin vakaita ja soveltuvat hyvin perheen pienimmille mökkilaiturille sekä vanhemmille helppoon lähiretkeilyyn kesäpaikan lähilahdelmissa. Onnistuupa näiden kanssa vaikka SUP-jooga tai muu suppijumppa. SUP-joogailu ja muu SUP-jumppailu on muuten erityisen tehokasta keskivartalotreeniä ja kehittää samalla siinä sivussa tasapainoa.

Psst... Mikäli vielä täksi kesäksi meinaat hankkia Touring- eli matkasupin retkeilykäyttöön, niin suosittelemme olemaan vikkelä. Veikkailemme, että laadukkaat retki-supit loppuvat Suomesta kaupan hyllyiltä tänä kesänä aikaisemmin kuin kesähelteet Lapista.


Jobe SUP Aero Duna 11.6 paketti
Jobe SUP Aero Duna 11.6 paketti
Captcha$
Matka-Allround-SUP
(3)
-24%
Indiana SUP 11'6 Family Pack
   Indiana SUP 11'6 Family Pack
Captcha$
Poistossa alk. 635.97 $
Matka/Allround-SUP
Heti varastossa
Asenne Lite SUP 10'2"
Asenne Lite SUP 10'2"
Captcha$
Allround-SUP 10′ 2 sis melan
(1)

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Harppuunan valinta

Mitä pidempi kuminauhaharppuuna sen tarkempi se on kauas kaloille, jotka ovat säikkyjä. Lyhyemmällä pääsee toisaalta esim. kaislikossa liikkumaan mukavammin. Komposiittirunkoiset ovat hyvin vakaita ja tarkkoja. Putkirunkoinen on myös varsin vakaa, muttei saavuta kompo...

Neopreenin korjaaminen

1. Puhdista liimattavat pinnat alkoholilla. (Ei kossulla) 2. Levitä liimauspinnat auki teipillä, yms, jotta pääset levittämään neopreeniliimaa ja antamaan liimalle aikaa hengittää. 3. Levitä ohut kerros liimaa pinnoille ja anna kuivua pari minuuttia. 4. Levitä uusi kerros liimaa ...

Opas pelastuspuvun valintaan ja hoitoon

Vesillä liikuttaesa ollaan aina riskien kanssa tekemisissä. Kertoimet nousevat kun olosuhteet ja vesi ovat kylmää. Täytyy muistaa, että myös kesällä vesi kylmettää veden varaan joutuneen etenkin pidemmillä altistusajoilla. Monille pelastuspukua harkitsevalle tulee hankintap...