VJ -maastojuoksukengän valinta


Juoksu by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 24.05.2022

Mikä homma:
VJ Sport kengät valmistetaan Orivedellä kotimaisen M-Shoe Makersin toimesta - jo vuodesta 1981. Yritys sai alkunsa ajatuksesta kehittää suunnistajille tarkoituksenmukaisia huippujalkineita haastavaan ja liukkaaseen maastoon. Pian yrityksen perustamisen jälkeen VJ:n kengät ovat nauttineet legendaarista mainetta suunnistajien ja extreme-urheilijoille sillä nuo nyt vaan ovat poikkeuksellisen kestäviä, pitäviä ja korkealaatuisia.

VJ:n kengät  auttavat urheilijoita saavuttamaan unelmansa ja voittamaan maailmanmestaruuskilpailuja erilaisissa maastourheilulajeissa kuten polkujuoksussa, OCR:ssä, vuorijuoksussa ja suunnistuksessa. Maailman parhaat urheilijat ja seikkailijat valitsevat nimenomaan VJ:n kengät kun pidolla ja suorituskyvyllä on merkitystä. #thebestgripontheplanet

Minkä kengän valitsen mihinkin tekemiseen?
Pohjan pitävyys on jokaisessa VJ:n kengässä ihan taattua pitävää itseänsä. Se, mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huoioita on pohjan kuviointi (kuinka agressiiviset nappulat tarvitset pohjaan, vai onko kenties tarvetta nastoille muulloinkin kuin talvisaikaan.) Täytyy muistaa, että täydellinen istuvuus löytyy parhaiten sovittamalla. VJ:n mallistossa löytyy niin kapeampaa kuin leveämpääkin lestiä. Oli lestin leveys mikä tahansa, on VJ:n kengissä omanlaisensa napakka tuntu ja pitää ollakin: napakasti istuva kenkä on haastavassa maastossa tarkka ja turvallinen. 

Lisäksi huomionarvoista on määritellä, että millaisia matkoja aikoo juosta minkäkinlaisessa maastossa. Sprinttityyppiseen tekemiseen kengän on oltava kevyt ja nopea, kun taas pitkille ultramatkoille tarvitaan mukavuutta (lesti, varpaille varattu tila) ja äärimmäistä pitoa, etenkin jos kikkaillaan erikoismaastoissa kuten vaikkapa vuoristossa.

Vielä yksi pointti jalkineen kestävyyttä ajatellen on käytetty pintamateriaali. VJ:n kengät on lähtökohtaisesti suunniteltu ykistyiskohtaisesti palvelemaan maastojuoksijan tarpeita, mutta päällisissä löytyy eroja: mallikohtaisesti saattaa olla eri prosentuaalisia suhteita jossa on sekoitettu DuPont Kevlar® + Nylonia, löytyy myös panssarinylonia ja uusissa malleissa käytettyä Schoeller Keprotec®iä. Kussakin materiaalissa on omat erityisominaisuudet keston ja liikkuvuuden suhteen.

VJ:n kenkien erikoisinnovaatioita:

Superior Contact -pohja +nappulat/ nastat
VJ:n kehittämästä erikoiskumista valmistettu Superior Contact -pohja takaa sen, että voit huoletta luottaa kenkien pitoon riippumatta siitä minkälaisella alustalla juokset. Mallista riippuen nappuloiden korkeus vaihtelee kolmesta kuuteen millimetriin. VJ:n nopeimmissa kengissä (lyhyet sprinttimatkat) nappulan korkeus tuppaa olemaan 3mm luokkaa (esim X-Speed ja Sprint -mallit), kun vastaavasti pitkille matkoille vaativiin maastoihin nappulakoko saa olla huomattavasti korkeampi (XTRM, XTRM2, Spark, iRock).

VJ:n suosituin nastallinen malli löytyy Devil -mallistosta, jonka pohjia ryydittää tähdenmalliset hiiliteräsnastat. Tähdenmuotoinen kovametallipää tuottaa ilman muuta enemmän kanttia ja -pitoa. 

Fitlock -systeemi
Fitlockin ansiosta kenkä on jalan luonnollinen ja täydellisesti istuva jatke joka yhdessä nauhoituksen kanssa tarjoaa millintarkan ohjauksen juuri sinne, minne sinä sen ohjaat. Samalla Fitlock tukee ja suojaa jalkaholvia iskuilta.

Vielä sananen pohjasat ja ehkä vähän vaimennuksestakin
VJ on keskittynyt maastojuoksijan näkökulmasta kaikkiin erikoistilanteisiin ja maaston tarjoamiin yllätyksiin: välipohjat on pääsääntöisesti valmistettu erittäin responsiivisesta CMEVA-materiaalista, joka takaa kengälle loistavan juoksutuntuman. Tämän lisäksi väli- ja ulkopohjan välistä löytyy koko pohjan pituuden kattava Rock Plate, joka ehkäisee terävien kivien ja oksien tuntumista pohjan läpi ja lisää kengän vakautta.

Pohjan paksuudesta (joka on kunkin kengän yhteydessä mainittu) voi tehdä alustavia päätelmiä vaimennuksesta. Esimerkkinä Ultra paksuimmalla pohjalla (22/16) soveltuu täydellisesti pitkille matkoille ja niille juoksijoille, jotka arvostavat vaimennuksen tuomaa mukavuutta.

-15%
VJ Ultra Mens
-15%
VJ Sarva Xante 2 Mens
-15%
VJ Sarva Kero Mens
 
VJ Sarva Kero Mens (4)
Heti saatavilla
-15%
VJ Devil 5 Mens

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Otsalampun valintaopas

Syksyn ja lähestyvän talven pimentyessä otsalamput ja muut valaisimet tulevat ulkoillessa kovaan käyttöön. Pidempien syys- ja talvivaelluksien ohella näppärästä otsalampusta on hyötyä monissa muissakin käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi kalliokiipeilyä tai maastopyöräilyä voi jatk...

Sopivan paljasjalkakengän valinta

Hyvän kengän tunnistaa siitä, että se tuntuu heti hyvältä jalassa. Se ei vaadi totuttelua tai sisäänajoa. Kengän tulisi pysyä jalassa kantapään ja jalkapöydän kohdalta ja varpaiden tulisi olla täysin vapaana. Kantapää voi hieman liikkua kengässä, mutta ei saa hölskyä - koska täl...

Ohjeita paljasjalkakenkien käyttöön

Paljasjalkakengät ovat jalkineet, jotka sallivat alaraajan toimia luonnollisella tavalla. Kengissä on jalkaterän muotoinen, kärjestään leveä lesti joka sallii varpaiden levittyä. Pohja on täysin tasainen (ns. "zero drop"), eikä kengissä ei ole tukia eikä iskunvaimennusominaisuuks...