Käyttökokemuksia: Garmin inReach Mini 2


Ulkoilu, Kiipeily, Sienestys, Vapaalasku, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat, Erähiihto by Ilari H., 15.03.2022

Mikäli haluaa säilyttää yhteyden muuhun maailmaan vaikkapa keskelle erämaata suuntautuvilla vaelluksilla, on paras ratkaisu ottaa mukaan satelliittiviestin. Iridium-satelliittiverkkoon pohjautuva viestintä ei ole riippuvainen puhelimien verkosta, ja viestit sekä hätäkutsut toimivat näin missä tahansa maapallolla, kunhan laitteella on riittävä näkyvyys taivaalle. 

Tähän käyttöön sopivat kaikki Garminin inReach-satelliittiviestintää tukevat laitteet. Mikäli satelliittiviestimen tärkein valintakriteeri on kompakti koko ja kevyt paino, on paras valinta uusi inReach Mini 2. Näin inReach Mini 2 sopii esimerkiksi kevytretkeilijöiden rinkkaan. Laitteen edeltäjä onkin ollut suosittu valinta esimerkiksi Yhdysvaltojen legendaarisella 4265 kilometrin mittaisella Pacific Crest Trail -vaellusreitillä kulkevien retkeilijöiden keskuudessa.

Garminin uudistettu inReach Mini 2 on markkinoiden paras paikannin ja satelliittiviestin niille käyttäjille, joille pieni koko ja keveys ovat tärkeitä ominaisuuksia. Kämmenelle mahtuva laite painaa vain 99 grammaa ja kulkee näin helposti mukana missä tahansa. Paikantimen voi kiinnittää vaikkapa reppuun mukana tulevalla karabiinihaalla. 

Satelliittiviestinnän lisäksi inReach Mini 2 toimii myös GPS-paikantimena. Karttoja selataan laitteeseen Bluetoothilla yhdistettävän puhelimen näytöltä, mutta esimerkiksi olinpaikan koordinaatit pystyy lukemaan suoraan inReach Mini 2:n näytöltä. inReach Mini 2:n kaikkien ominaisuuksien käyttäminen vaatii kuitenkin inReach-kuukausitilauksen aktvointia

Parannuksia tärkeimmissä ominaisuuksissa
Alkuperäiseen inReach Miniin verrattuna päivitetty inReach Mini 2 tarjoaa ennen kaikkea parannellun akkukeston. Laitteen akku kestää jopa kaksi viikkoa, kun seurannan väli on 10 minuuttia ja näköyhteys taivaalle on esteetön. Asetuksia säätämällä akkukestoa voi pidentää vielä entisestään, ja tosielämän akkukesto riippuukin hyvin paljon käyttäjästä ja käyttötilanteesta. Laitteen lataus tapahtuu USB-C-liittimestä.

Uutena ominaisuutena inReach Mini 2 sisältää TracBack-opastuksen, joka ohjastaa käyttäjän takaisin retken lähtöpisteeseen. TracBack toimii suoraan paikantimen näytöltä, eli ominaisuus on käytössä myös ilman puhelinta.  Laitteen avulla voi myös hakea säätiedotteita. 

inReach Mini 2:een voi ohjelmoida esikirjoitettuja viestejä, jotka voi lähettää nappia painamalla. Lähettimen voi myös asettaa lähettämään paikkatietoja automaattisesti halutuin aikavälein, jolloin kotiväki voi seurata matkan etenemistä reaaliajassa. Vastaanottajille viestit saapuvat joko sähköpostin tai tekstiviestin muodossa, ja karttakuvaa pääsee ihastelemaan mukana saapuvan linkin muodossa. 

Käytännön testi talvivaelluksella
Käytännön testissä inReach Mini 2 osoitti toimivuutensa talvisella viikonloppuvaelluksella. 

Kevätauringosta huolimatta vaelluksen keskilämpötila pysyi tiukasti pakkasella. inReach Mini 2:ta pakkanen ei haitannut, ja laite pysyi kaikin puolin toimintakykyisenä. Myöskään akkukeston kanssa ei tullut vastaan ongelmia, ja viikonlopun jälkeen akkua oli vielä runsaasti jäljellä, mikäli retki olisi jatkunut pidemmälle. Tarvittaessa inReach Mini 2:n lataus kesken reissun olisi onnistunut virtapankista.

Retken aikana viestien lähettäminen satelliittiviestimen kautta onnistui ilman ongelmia, ja kotiväki pystyi seuraamaan matkan etenemistä kartalta. Vaikka vaellus tapahtui eteläisessä Suomessa, jossa puhelinverkot ovat pääsääntöisesti Lappia paremmat, ei puhelimessa siitä huolimatta riittänyt kenttää joka tilanteessa. inReach Mini 2 kuitenkin lähetti ja vastaanotti luotettavasti viestejä myös silloin, kun puhelimessa ei enää riittänyt kenttää. Myös GPS-paikannus toimi hienosti ja paikka kartalta löytyi nopeasti. 

Erityisesti esikirjoitettujen viestien lähettäminen osoittautui erinomaiseksi ominaisuudeksi ja ne oli helppo lähettää suoraan inReach Mini 2:sta. Esikirjoitettuja viestejä kuuluu loputon määrä jo halvimpaankin inReach-tilaukseen, joten kynnys “kaikki okei”-viestin lähettämiselle on hyvin matala. Pidemmät kustomoidut viestit oli mukavampi kirjoittaa puhelimen avulla, joskin niiden kirjoittaminen on toki mahdollista myös suoraan satelliittiviestimestä. 

Hätäkutsun testaukselle ei retken aikana tullut onneksi tarvetta. Retkeilijän näkökulmasta oli kuitenkin helpottavaa tietää, että pahassa tilanteessa avun pystyisi kutsumaan paikalle, vaikka puhelimessa ei riittäisikään kenttää. 

Kokonaisuudessaan inReach Mini 2 osoittautui erinomaiseksi turvallisuutta lisääväksi ja yhteydenpitoa helpottavaksi matkakumppaniksi. Kompakti laite on samalla niin huomaamattoman pieni, ettei sitä tee mieli jättää painon säästämiseksi kotiin edes lyhyillä vaelluksilla. Tulevaisuudessa inReach Mini 2 pääseekin mukaan myös esimerkiksi kiipeily- ja melontaretkille sekä muille luontoon suuntautuville seikkailuille. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Craghoppersin käyttämät teknologiat

Craghoppers on englantilainen, vuonna 1965 perustettu ulkoiluvaatteiden valmistaja, joka tunnetaan nykyään maailmanlaajuisesti vaativiin olosuhteisiin valmistetuista vaatteista.  Craghoppers luo ja jalostaa monia erinomaisia ​​tekniikoita vaatteisiinsa, jotka on suunnitel...

TAKAISINVETO: Optimus Vega kaasukeittimen tuulensuoja

Tuotteen nimi: Tuulensuoja Optimus Vega kaasukeittimeen Mahdollinen riski: Mikäli käyttäjä ei jätä käyttöohjeen mukaista riittävää rakoa tuulensuojan ja padan väliin tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, aiheuttaa suoja riskin hiilidioksidimyrkytyksestä. Pyydämme kuluttajia olem...

Miten pääsee trädikiipeilyssä alkuun

Trädikiipeilyn aloittaminen - näillä opeilla ja varusteilla pääset vauhtiin Lumen alta paljastuva kevät ajaa jälleen ulkokiipeilyn harrastajat kohti kallioita. Kenties tänä vuonna voisi olla sopiva hetki uudelle kiipeilymuodolle, ja ottaa trädikiipeily haltuun? Trädikiipe...