Opas kevytretkeilyyn


Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Ilari H., 7.6.2021

Kevytretkeily eli niin sanottu ultralight tarkoittaa vaelluksen muotoa, jossa rinkan paino pyritään minimoimaan mahdollisimman pitkälle. Näin luontoon lähdetään vain kaikista välttämättömimpien varusteiden kanssa.

Ultralight-vaelluksen perinteet juontavat historialliset juurensa Yhdysvaltojen pitkille vaellusreiteille, kuten 4270 kilometriä pitkälle Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuvalle Pacific Crest Trailille. PCT:n kaltaisilla tuhansien kilometrien vaelluksella päivämatkat ovat usein hyvin pitkiä ja kevyiden kantamusten merkitys korostuu entisestään.

Kevytretkeilijän ei kuitenkaan tarvitse suunnata ensimmäisenä PCT:lle, vaan kevyestä rinkasta voi nauttia vaikkapa viikonloppuvaelluksella lähimetsässä.

Kevytretkeilijän pohjapaino voi olla alle viisi kiloa

Ultralight-varustuksen peruspainon “rajana” pidetään yleisesti kymmentä paunaa eli 4,5 kilogrammaa. Peruspainolla tarkoitetaan pelkkiä varusteita, eli rinkan painoa ennen ruokaa, vettä, päällä olevia vaatteita ja polttoainetta.

4,5 kilogramman haamurajaan pääseminen vaatii jo hyvin pitkälle tuunattua ultralight-varustekokoelmaa. Myös esimerkiksi isokokoisen käyttäjän vaatimat suurikokoisemmat vaatteet ja varusteet nostavat helposti rinkan painoa. Suomen oloissa vielä alle 5,5 kilogramman rinkastakin saa olla täysin ylpeä.

Talvella paksummat vaatteet ja paksumpi makuupussi voivat nostaa painoa hieman, mutta sillonkin kevytretkeilijän rinkan paino on yleensä noin viiden ja seitsemän kilon välimaastossa.

Kevyt rinkka saavutetaan jättämällä tavaraa kotiin

Varusteiden pohjapainon lisäksi vaellusrinkan kokonaismassaan vaikutavat tietysti ruuan ja veden paino. Tämä riippuu suunnitellun vaelluksen pituudesta.

Kevytretkeilijät suosivat usein kuivattua tai muuten hyvin energiarikasta syötävää, kuten vaikkapa pähkinöitä tai valmiiksi pakattuja retkiruokia. On yleinen virhe kantaa mukana reilusti enemmän ruokaa kuin mitä metsässä jaksaa syödä; kun sama tonnikalatölkki kulkee repussa avaamattomana koko matkan ajan, ei siitä ole juuri iloa.

Vettä kannetaan pääsääntöisesti mukana vain sen verran, että sen avulla jaksaa turvallisesti seuraavalle täydennyspisteelle, kuten puron tai järven luokse. Katadyn BeFreen, Sawyer Minin tai muun vesifiltterin avulla luonnosta löytyvä vesi muuttuu helposti juomakelpoiseksi.

Kaikkein tärkein tapa kevyen rinkan saavuttamiseen on ylimääräisen tavaran jättäminen kotiin. Alle kymmenen kilogramman pohjapainon rinkka on yleensä saavutettavissa pelkästään varusteista karsimalla. On paikallaan miettiä, tuleeko esimerkiksi retkikirveelle tarpeeksi käyttöä, jotta se kannattaa ottaa mukaan vaellukselle.

Myös vaihtovaatteiden määrästä on usein helppo karsia. Mikäli vaatteiden likaantumisesta aiheutuvat hajuhaitat häiritsevät, kannattaa suosia merinovillaisia tuotteita, joiden tuoksut ovat usein huomattavasti maltillisempia.

Rinkka, majoite ja makuupussi ovat rinkan painavimmat yksittäiset varusteet

Usein painavin yksittäinen varuste vaeltajan rinkassa on majoite. “Tavallinen” teltta voi painaa useita kiloja, siinä missä esimerkiksi kahdelle hengelle suunnitellut Big Agnes Tiger Wall 2 Platinum tai Nemo Hornet 2P painavat vain reilun kilon. Painoa voi karsia vielä entisestään käyttämällä teltan sijaan tarppia.

Makuupussin paino vaihtelee runsaasti käyttäjän pituuden ja säiden mukaan. Esimerkiksi RAB Mythic 400 on kevyt makuupussi kolmen vuodenajan käyttöön, kun taas RAB Mythic 200 riittää hyvin kesäkeleille. Makuupussien ohella kevytretkeilijät suosivat usein myös retkipeittoja, joissa ei ole lainkaan selkäosaa.

Makuupussin ohelle voi hankkia joko Therm-a-Rest Z Liten kaltaisen solumuovisen alustan tai Therm-a-Rest NeoAir Xliten kaltaisen keveän ilmatäytteisen patjan.

Myös rinkan painolla on väliä. Kevyitä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi reilun kilon painoiset Osprey Exos 48 tai Exped Lightning 60.

Kevennystä voi jatkaa myös muiden varusteiden kohdalla. Kannattaa esimerkiksi miettiä, onko kaikille Trangian osille tarvetta vaelluksella, vai pärjäisikö pienemmällä kattauksella. Kaasukeittimistä suoraan kaasupulloon kiinnittyvä MSR PocketRocket Deluxe on loistava ja kevyt vaihtoehto.

Kevytretkeilyn tarkoituksena on helpottaa vaelluksesta nauttimista

Kaiken keventämisen keskellä kannattaa pitää mielessä kevytretkeilyn keskeinen idea: otetaan mukaan vain tarpeellinen tavara. Rinkan keventämisen tarkoituksena on tehdä vaelluksesta mahdollisimman mukavaa, sillä keveiden kantamusten kanssa jaksaa pidemmälle ja ehtii nähdä enemmän.

Rinkan painosta ei silti kannata stressata liikaa ja mukaan voi edelleen hyvillä mielin ottaa vaikkapa kameran tai virvelin. Jos jokin varuste tekee vaelluksesta selvästi hauskemman, on sen mukaan ottaminen täysin perusteltua.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...

Tactical Foodpack -reseptikilpailu: Voittajalle 2000 € lahjakortti Tactical Foodpackin tuotteisiin.

Päästä kulinaarinen luovuutesi valloilleen Oletko koskaan haaveillut saavasi kaikkien aikojen suosikkiruokasi Tactical Foodpackin premium -tuotevalikoimassa? Parhaat haaveet on tehty toteutettaviksi ja tässä tarjoutuukin siihen oivallinen mahdollisuus: Jaa kanssamme lemppariann...