
Kaasua, bensaa, spriitä ja muutama risu.
Polttoaineita löytyy jokaiseen tarpeeseen, joten on tärkeää valita oikea energianlähde omaan käyttöön. Seuraavassa lyhyt opas siitä minkälaisia polttoaineita valitaan mihinkin laitteisiin.
Kaasukeittimet ja -lyhdyt yms.:
Kaasu on erinomainen valinta nopeutensa, tehokkuutensa ja keveytensä vuoksi. Nykyään vielä kierteet ovat standardit, joten yhteensopivuusongelmia ei juurikaan ole.
Kaasun heikkoudet ilmenevät kylmässä ja/tai korkeassa ilmanalassa. Ilmiölle löytyy syyt fysiikasta mutta nyrkkisääntönä; kylmässä nestekaasu kylmenee entisestään ja on tärkeää, että tiedostaa kaasun haasteet ennen valinnan tekoa.
Markkinoilla on erilaisista seoksista tehtyjä kaasuja. Olosuhteista riippuen kaasu on joko butaania tai isobutaania ja joskus propanolia sekoitettuna isobutaaniin. Näillä pyritään laskemaan nestekaasun kaasuuntumispistettä, jotta keitin toimisi vielä kylmemmälläkin kelillä. Sen lisäksi toki täytyy muistaa, että keittämisen edetessä nestekaasu jäähtyy entisestään, jolloin sen teho laskee.
Perinteisellä isobutaani-propanoli sekoituksella pärjää vielä nollakelien tuntumassa eikä yksittäinen pikkupakkanenkaan vielä ruoanlaittoa pakosti pilaa. Mutta kelien painottuessa nollan alapuolelle on turvallista valita aina talvikaasu mukaan. Näin ei tarvitse pelätä toimiiko nestekaasu tarpeeksi hyvin omilla reissuilla. Ja on hyvä muistaa, että kylmä lisää myöskin entisestään kaasunkulutusta.
Spriikeittimet:
Elikkäs oivana esimerkkinä käytetään kaikille tuttua Trangiaa.
Sprii on alkoholipohjainnen polttoaine, joka toimii kelillä kuin kelillä. Joten ei ihme, että se on edelleen monen talvisamoilijan valinta esimerkiksi lumensulatukseen leirissä, kun ei ole kiire lähteä liikkeelle.
Valitettavasti sprii nokeaa aina jonkin verran ja sen teho on verrattain huono kaasuun tai monipolttoainekeittimiin verrattuna.