Ideoita syysretkeilyyn


Sienestys, Retkeily ja vaellus by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 12.08.2021

Syksyn parhautta

Suomen luonto on syysasussaan erityisen kaunis. Raikas ilma kutsuu ulos ihailemaan moninaisia värejä ja aistimaan syksyn tunnelmaa. Oli käytössä sitten pitkä tai lyhyt vapaa-ajan pätkä, niin ideoita ulkoiluun ja ulkona tekemiseen on jos jonkinlaisia.

Retken sujuvuutta ja miellyttävää kokemusta kannattaa ryydittää asianmukaisin retkeilyvarustein. Reissun pituudesta ja -luonteesta riippuen kannattaa arvioida sitä että mitkä kamppeet ovat välttämättömiä selviytymisen ja toisaalta mitkä mukavan reissukokemuksen takaamiseksi.

Voit katsoa osviittaa tarpeellisiin varusteisiin ja valintaperusteisiin:

Varustelista retkelle

Mitä siellä ulkona sitten tekisi

Alla joitain kivaksi koettuja ideoita kuinka viettää pari tuntia, koko päivä, tai muutamasta päivästä koko viikonloppuun ulkona.

Matalan kynnyksen tekemistä

Parista tunnista koko päivän retkeen

Eväsretki

Kaikkihan sen tietää, että eväät ovat retken kohokohta. Miksei siis rakentelisi koko ulkoilun eväiden ympärille. Eväshommat voidaan valmistella tosi pitkälle kotona tai valmistaa koko menyy ulkona. Yksi näkökulma on etsiytyä jonnekin hienoihin maisemiin nautiskelemaan lounasta tai päivällistä, jotka on otettu lämpimänä mukaan kotoa. Termarissa kulkee jos minkälaisia eväitä kylmänä tai kuumana kohteeseen. Toinen vaihtoehto on kokkailla retkikeittimellä jotain uskomattomia herkkuja. Reseptejä ja ideoita voi selailla jostain hyvästä retkiruokakirjasta tai ulkoilmakokkeiluun keskittyneistä blogeista tai säveltää omasta hatusta jotain hyviä kokeiluja. Kolmas vaihtoehto on perusteellisen harkinnan saattelemana loimotella notskilla herkut - kunhan olette tarkkana, että tulen teko on suunnitellulla paikalla sallittua eikä päällä ole mitään metsäpalovaroituksia. Tulenteosta selkokieliset ohjeet Metsähallituksen luontoon.fi -palvelusta.

Mitä ruokaa ottaa mukaan retkelle?

Kaikki tarpeellinen kulkee repussa

Monissa retkeilyyn suunnitelluissa päivärepuissa on kehittynyt kantojärjestelmä, useimmiten varustettuna lantiovyöllä. Päivärepuissa on yleisrepuista poiketen usein myös teknisiä ominaisuuksia, kuten nestesäiliön letkun läpivienti, kompressiokiristimet ja repun ulkopuoliset varustekiinnitysmahdollisuudet. Pidemmillä reissuilla on kiva, että on pieneen tilaan menevä päiväreppu pakattuna rinkkaan, johon voi ottaa mukaan päiväretken verran kamaa jos esimerkiksi pitää leiriä tietyssä paikkaa, josta käsin muodostelee päivittäin erilaisia päiväretkiä. Laadukas ja tarkoituksenmukainen päiväreppu on yllättävän tärkeä mukavuustekijä.

Rinkan valintaopasKAIKKI PÄIVÄREPUT

Termos on erinomaisen monikäyttöinen vermes. Päiväreissun lämpimät sapuskat pystyy hienosti valmistamaan vaikka jo kotona, niin ei maastossa välttämättä aina tarvitse viritellä keittimiä tai tulia. Ruokatermokseen voi pakata lämpimät ruoat sellaisenaan ja termospulloon sitten kuumat vedet, kahvit, kaakaot tai keitetyt nakit. Mitä porukka ei tule aina muistaneeksi on, että termospullo eristää hyvin myös toistepäin. Aurinkoisen päiväretken kruunaa termarista kuuma kaakao ja ruokatermariin säilötty jätski, joka on varmasti vielä jälkiruokailun hetkellä ihan muodossaan.

Thermos Midnight 0,75 l
 
Thermos Midnight 0,75 l
Captcha$
(56)
Heti saatavilla
Thermos Midnight Blue 1,0 l
 
Thermos Midnight Blue 1,0 l
Captcha$
(39)
Heti saatavilla
Thermos Midnight 0,5 l
Thermos Midnight 0,5 l
Captcha$
(26)
Heti saatavilla
Thermos Stainless King 1,2l
 
Thermos Stainless King 1,2l
Captcha$
(10)
Heti saatavilla
 
KAIKKI TERMOKSET

Istuinalusta on kätevä eriste kylmän maan tai kostean alustan ja pemppusen väliin. Istuinalusta on pieni ja kätevä makuualustaan verrattuna tauoilla, eikä tarvitse turhaan liata tai kostuttaa omaa nukkumisalustaansa. Pieni, mutta ehdottoman paljon ylimääräistä mukavuutta tuova lisävaruste retkelle.

Savotta MPP Foam Mat
 
Savotta MPP Foam Mat
Captcha$
(60)
Heti saatavilla
Fjällräven G-1000 Seat Pad
Fjällräven G-1000 Seat Pad
Captcha$
(13)
Heti saatavilla


KAIKKI ISTUINALUSTAT


Hyvät, kestävät ja helposti puhdistettavat ruokailuvälineet kruunaa ulkoilmaherkut. Monissa noissa seteissä on monta monikäyttöistä osaa, joilla voi toimittaa vaikka mitä ruokailuun liittyviä asioita.

Kupilka 55 + 21 setti lahjapakkauksessa
Kupilka 55 + 21 setti lahjapakkauksessa
Captcha$
(56)
Heti saatavilla
Kupilka Aamu käyntiin - teemapakkaus
Kupilka Aamu käyntiin - teemapakkaus
Captcha$
(8)
Heti saatavilla
Kupilka Lepohetki - teemapakkaus
Kupilka Lepohetki - teemapakkaus
Captcha$
(7)
Heti saatavilla


KAIKKI ASTIAT

Luontoreissu

Ota reissulle joku erityinen teema. Se voi olla sieniretki (ruokasienten poimintaa, sienten tunnistusta tai/ ja -valokuvausta), lintujen tarkkailu tai tietoinen keskittyminen vuodenajan erityispiirteisiin luonnon kannalta. Omatoiminen luontoretkeily on mukavaa hommaa - joskin aivan erityisen spesiaalin kokemuksen päiväretkestä saa asiaan vihkiytyneen luonto-oppaan johdolla, joka osoittaa mielenkiintoisimmat yksityiskohdat. Luonto-oppaiden palveluita voi tiedustella useiden kansallispuistojen luontokeskuksista.

Sienikausi alkaa kallistua syksyisiin lajeihin, mutta kyllähän noita vielä löytyy. Kunnollinen sieniveitsi on hyvä työkalu sienen preparointiin ja toukkatilanteen tsekkaamiseksi jo maastossa. Laatupuukon pakkauksessa on kivasti paketoitu minisieniopas, jossa on perusasiat selvennetty. Lisäksi pakkauksesta löytyy varmuuden vuoksi karhunkarkoituskello.
Lintujen ja muiden luonnonilmiöiden tarkkailuun hyvät katselukiikarit ovat välttämättömyys.
Miksi hankkia hyvät kiikarit, kun halvalla saisi huonommat?KAIKKI KIIKARIT

Mato-onginta on retkireissujen klassikko-ohjelmistoa.

Onginta ja onnekkaimpien onkijoiden harrastamat ahveniltapalat ovat instituutio jo sinänsä.

Eräluvat.fi -sivustolla kerrotaan laaja-alaisesti mitä saa ja mitä ei saa tehdä, mihin pitää hankkia luvat jne: Onkiminen, pilkkiminen ja silakkalitkalla kalastus ovat yleiskalastusoikeuksia, joiden harjoittamiseen kalastuslaissa säädetyllä tavalla ei tarvitse lupaa.

Kalastuslaissa onkimisella tarkoitetaan ilman viehettä ja heittokalastukseen soveltuvaa kelaa harjoitettavaa kalastusta, jossa käytetään yhtä vapaa ja koukkua. Pilkkiminen puolestaan on kalastusta yhdellä lyhyehköllä vavalla ja siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä.

MATO-ONGINTAVARUSTEET
Muuta kalastusaiheista inspiraatiomateriaalia:

Kalastusvarusteet mökille Jigaus on heittokalastusta parhaimmillaan

Treeniä

Mitä tahansa voi melkein tehdä ulkona. Polkujuoksu, kuntopiiri, kiertoharjoittelu, jooga, jumppa, HIIT. Vie itsesi ja miksei jumppakassiin jotain jumppahärveleitäkin ihan keskelle metsää ja treenaa korvessa. Jos on oikein ovela, niin voi smyygailla jonkun paikan, jonka lähellä on kivat uintimahdollisuudet urheilusession päätteeksi. Piristävää!

Retkipyyhkeet hikoiluihin ja uinteihin sun muihin pesupuuhiin:

GearAid Quick Dry Microfiber Towel
GearAid Quick Dry Microfiber Towel
alkaen Captcha$
(18)
Heti saatavilla
Sea to Summit Tek Towel
Sea to Summit Tek Towel
alkaen Captcha$
(4)
Heti saatavillaKAIKKI RETKIPYYHKEET


Kehonpainolla voi treenaa vaikka ja mitä, mutta onhan nämäkin hauskoja. Meillä on joitain vähän erilaisia TRX -settejä, joista alla mainittu on aika perussetti. Lisäksi on kaikenlaista kuminauhaa sun muuta hyppynarua ja valikoimasta löydät vaikka kahvakuulatkin: niiden kanssa metsään meneminen on jo jumppa itsessään.

TRX Move
 
TRX Move
Captcha$
(4)


KAIKKI KUNTOILUUN LIITTYVÄT HÄRVELIT

Yön yli luonnossa

Yön yli retki laavussa tai teltassa on kivaa ja jännää iästä ja aiemmasta retkeilykokemuksesta riippumatta. Riippuen nyt kovin siitä, että kuinka pitkä matka on vaellettavana leiripaikkaan, niin sen mukaa voi pakata messiin erilaista rekvisiittaa. Parin päivän ja yhden yön aikana kerkiää touhuta jos vaikka mitä, saatika koko viikonlopun mittaisella reissulla. Paikasta riippuen retken ohjelmistoon voi sommitella vaikka erilaisia onkimisia ja muuta kalastusta (muista tarkistaa ja hankkia asianmukaiset luvat).

Geokätköily on hauska tapa kierrellä luonnossa ja monesti kätköt ovat löytäneet piilonsa jostain näyttävästä paikasta. Geokätköilyyn riittää aluksi ihan vaikka pelkkä puhelin, mutta GPS-laitteet ovat tietysti (myös haastavassa) maastossa toimivia ja tarkkoja laitteita ja jää puhelimen akku sitten puhelinhommiin.

Säännöllinen eväistä nauttiminen ja joku illallisspektaakkeli kruunaavat retken.

Illan pimetessä erityisen hauskaa on helppo ja lyhyt kävelylenkki pimeässä metsässä, jonka aikana voi ihmetellä lampun valossa värejä ja hämärissä touhuavia ötököitä. Samaa teemaa kannattaa soveltaa myös arkeen. Koko jengille otsalamput päähän ja pimeää luontoa tutkimaan: päivisin tutut ja tavalliset paikat näyttäytyvät täysin uudessa valossa kirjaimellisesti. Polkujuoksijoille ja muille hikoilijoille vinkkinä myös, että kannattaa ottaa pimeällä vähän pienemmätkin metsäpolut haltuun riittävän hyvällä valolla. Tuo kivaa vaihtelua iltalenkkiin.


Lumonite Compass R (USB), 1238 lm Perussetti
 
Lumonite Compass R (USB), 1238 lm Perussetti
Captcha$
(158)
Heti saatavilla
Fenix HM65R Superraptor 2, 1500 lm
 
Fenix HM65R Superraptor 2, 1500 lm
Captcha$
(43)
Heti saatavillaMaastossa liikkumiseen kuin myös geokätköilyyn sopivia laitteita on jos jonkinnäköistä ja monen eri tasoista.

Kannattaa miettiä, että mitä kaikkia ominaisuuksia laitteelta haluaa, ja millaisissa aktiviteeteissä haluaa sen olevan mukana. Kaikki nykyään meillä myynnissä olevat ulkoilugepsit ovat ihan kompaktin kokoisia ja todella helppokäyttöisiä kaikenlaiseen ulkoiluun ja seikkailuun.

Alla on muutamaa eri tyylistä laitetta, jotka ovat erityisen monipuolisia laitteita kaikkeen ulkoiluun, seikkailuun ja geokätköilyyn.

GPSMAP 66 -sarjan akunkesto on jopa 16 tuntia GPS-tilassa ja 1 viikko virransäästötilassa (kahdella AA-paristolla), mikä vähentää lataustarvetta. Laitteessa on LED-taskulamppu ja SOS-merkkivalo, joita voi käyttää avunpyyntöihin. Sen lämmön-, iskun- ja vedenkestävyys ovat armeijatasoa.

eTrex on ollut maailman suosituin ja menestynein vapaa-ajan GPS-sarja viimeisen 15 vuoden ajan. Sarjan uusin tulokas on eTrex Touch 35, jonka käyttö on entistäkin helpompaa ja kätevämpää. Korkeusmittarin ansiosta se sopii erinomaisesti vaikkapa vuorikiipeilyyn ja maastopyöräilyyn.

Montana 700i -käsilaitte on joustava tiellä ja maastossa. Navigointi, maailmanlaajuinen viestintä ja vuorovaikutteiset SOS-viestit toimivat inReach-satelliittitekniikan kautta. Kyseessä on siis ihan käsittämätön ja ylivoimainen värkki vaikka maailman ääriin, mutta silti täydellisen kelpo ja monikäyttöinen vehje päivittäiseen/ viikottaiseen peruskäyttöön.KAIKKI GEPSIT

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Fjällräven x Specialized: Exchange Project

Hiking, biking & bikehiking!Ajattomuutta, toiminnallisuutta ja kestävyyttä – retkeilyn ja pyöräilyn maailma tarjoaa nyt entistä enemmän, kun Fjällrävenin ja kalifornialaisen pyörämerkki Specializedin kunnianhimoisen yhteistyömalliston kaikki tuotteet löytyvät meiltä.Tutust...

TAKAISINVETO: Optimus Vega kaasukeittimen tuulensuoja

Tuotteen nimi: Tuulensuoja Optimus Vega kaasukeittimeen Mahdollinen riski: Mikäli käyttäjä ei jätä käyttöohjeen mukaista riittävää rakoa tuulensuojan ja padan väliin tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, aiheuttaa suoja riskin hiilidioksidimyrkytyksestä. Pyydämme kuluttajia olem...

Metsästysvaatteiden valinta lämpimille keleille

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Härkilan kanssaKun valitaan metsästysvaatteita sääolosuhteiden mukaan on muistettava ottaa huomioon päivän mittaan tapahtuvia lämpötilan sekä kosteuden vaihteluita.Lämpimien ajanjaksojen aikana vaatteen oltava kaiken lisäksi myös kevyt ja hengitt...