Blogi »

Puutukin huolto


Metsästys, Ampumaurheilu by Kaarle H., 07.12.2018
Aseen puinen tukki kuivuu ja ravistuu ilman oikeaa hoitoa kun sitä säilytetään keskuslämmitetyissä tiloissa. Kun sitten tällainen kuivunut tukki viedään ulos, voi se kosteassa säässä imaista vettä sisäänsä ja seurauksena voi olla halkeamia. Samoin ravistuneella tukilla ampuminen saattaa aiheuttaa halkeilun, kun tukin sovituksiin on muodostunut väljyyttä jossa rekyylin aiheuttama rautojen liike iskee tukkiin.

Öljyviimeistelty tukki tulee öljytä tukkiöljyllä ainakin kerran vuodessa, mieluiten silloin kun on aloittamassa uutta kautta.

Tee näin:
• Laita yksi tippa tukkiöljyä aseen perän päälle hiero tippa paljaalla kämmenellä niin laajalle alueelle kuin ikinä saat sen riittämään. Älä siis käytä sientä tai rättiä.

• Etene näin tippa kerrallaan läpi koko tukin kun tulet karhennuksen kohtaan, laita siihen tippa öljyä ja levitä se käyttäen vanhaa hammasharjaa muista myös öljytä haulikon etutukin sisäpinta! Kun sinulla on mahdollisuus irrottaa kiväärin raudat tukista, öljyä silloin tukin sisäpinnat. Muista, että rautojen irrottamisen jälkeen ase on kohdistettava uudelleen!

• Kun olet öljynnyt koko tukin, jätä se vuorokaudeksi kuivumaan. Jos se vuorokauden kuivuttuaan on pinnaltaan kuiva, öljyä uudelleen. Tee se niin monta kertaa, kunnes se taas vuorokauden kuivuttuaan onkin jäänyt pinnaltaan kosteaksi. Nyt se on valmis, eikä enää ime itseensä öljyä.

• Pyyhi nyt tukin pinnasta ylimääräinen öljy pois nukkaamattomalla rätillä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös ...

Tompakin poisto - ja mitä se ylipäätään on

Tompak - ja mitä se on? Mitä merkitystä tompakilla on piipussa, ja miksi olisi tärkeää poistaa tompak piipuista. Vinkit ja vastaukset tompakin poistoon. ja kuinka usein se tulisi tehdä.

Asiaa aseen voitelusta

Metallipintojen voitelulla voidaan estää kulumia merkittävästi. Lue vinkit aseen voiteluun, mitä aineita tulee käyttää ja mitkä osat tulisi ainakin voidella ja miten.

Aseen huolto käytön jälkeen

Mukavan rata- tai metsäpäivän jälkeen tulee suorittaa aseen ensihuolto. Mitä kaikkea tarvitsee tehdä heti, ja mitkä toimet voi jättää tarvittaessa myöhempään ajankohtaan? Ohjeita ja vinkkejä aseen huoltamiseen ja -puhdistukseen käytön jälkeen.