Vaelluskengän sovitus ja valinta

Ensimmäinen askel kengän ostamisessa on mennä erikoisliikkeeseen, josta saa asianmukaista palvelua ja josta löytyy riittävä määrä malleja. Sovittamiseen kannattaa varata reilusti aikaa ja ostoksille on syytä mennä iltapäivällä, sillä silloin jalat ovat hieman suuremmat kuin aamupäivällä.
Näin sovitat kengät oikein: (Lisätiedot: www.meindl.de)

1. Sukat: Aina kannattaa sovittaa kenkiä juuri niillä sukilla joita jatkossa tulee käyttämään. Jos ei omia ole mukana, niin on pyydettävä liikkeestä testisukka lainaksi. Sukilla nimittäin on iso vaikutus kengän ominaisuuksiin. Lopullista kokoa, istuvuutta ja hengittävyyttä säädellään juuri sukalla. Vaelluskenkien kanssa on käytettävä tähän tarkoitukseen suunniteltuja sukkia. Jalkineen hyvän ilmastoinnin takaa oikein valittu sukka. Se on perusedellytys toimivaan mukavuuteen etenkin GORE-TEXâ kengissä. Suosittelemme sukkia kuten FALKE Ergonomic Sport System, Meindl tai vastaava.

2. Koko: Jalkineen kokomerkintään ei kannata tuijottaa tai ainakaan hankkia kenkiä pelkästään numeron perusteella. Oikea koko löytyy vain sovittamalla ja vertailemalla. On myös muistettava että aamujalka on pienempi kuin iltajalka. Myös vanhetessa ihmisen jalka pitenee. Valmistajien lestit ovat erilaisia ja myös rakenne vaikuttaa istuvuuteen erilailla. Käsityönä tehdyissä kengissä on keskenäänkin hiuksen hienoja eroja. Kenkä on siis aina sovitettava ja niin ettei se varmasti ole liian pieni. Kahdesta vaihtoehdosta kannattaa aina ottaa se isompi.

3. Nauhoittaminen: Kun kenkä on jalassa ja kantapää kupissaan aloitetaan nauhoittaminen. Iltin on oltava suoraan ja keskellä. Nilkan lukkohakasten ansiosta kenkiä voidaan nauhoittaa kahteen suuntaan. Ylöspäin käveltäessä on alempi nauhoitus oltava hyvin kireällä, mutta varsi voi olla löysemmin nyöritetty. Alaspäin käveltäessä on tärkeää että kantapää pysyy paikallaan ja siksi nilkka sekä varsi on nauhoitettava tiukasti. Nauhoituksessa vanha baijerilainen tapa on pyöräyttää nauhat viimeisten hakasten yläpuolelta alas. Näin solmu on pitävämpi ja se antaa enemmän joustavuutta sekä tukevuutta.

4. Istuvuus: Sovitettaessa kenkää on varpailla oltava tilaa liikkua ja kantapään täytyy "elää" - ei olla löysä eikä tiukasti kiinni. Varpaat eivät saa liukua alamäessäkään kengän kärkeen, joten seistessä niiden eteen saa jäädä ainakin sentin verran tilaa. Vaellusjalkineen on tunnuttava tukevalta jalassa. Kengän oikein tehty nyöritys tukee jalkaa. Kiristyshakanen ja muutama nyöritetty hakanen ylhäältä alas tukevat kantapäitä ja nilkkoja. Iltin on oltava aivan keskellä.

5. Koekävely: Jos kaupasta löytyy nk. testirata, kannattaa kenkiä sovittaa siinä. Kenkää jota vakavasti harkitsette, kannattaa pitää vähintään 10 minuuttia jalassa. Näin siksi, että pehmusteet ja varsi löytävät oikean paikan, ottaen myös itse jalan asennon huomioon. Testiradalla on tärkeää todeta, etteivät varpaat alaspäin mentäessä koske kengän etuosaan. Kaksisuuntainen nauhoitus on hyvä työväline istuvuutta testattaessa.

Hankinnan jälkeen

Kun olet löytänyt ja hankkinut käyttöösi soveltuvat vaelluskengät, on ensimmäinen työvaihe "sisäänajo". Onneksi se ei ole yhtä vaikeaa tai aikaa vievää kuin vielä muutama vuosi sitten. Tämä sinun täytyy tietää:
- Käytä oikeanlaisia sukkia
- Ole tarkkana että iltti on keskellä ja valvo, että se myös pysyy keskellä.
- Nauhoita kengät tarkasti.
- Sisäänajon aloittaa parhaiten ensin kotona, pitämällä vain kenkiä jalassa.
- Sen jälkeen muutaman viikon ajan pieniä kävelylenkkejä ulkona, mutta korkeintaan muutama tunti kerrallaan
- Jos huomaat, että kenkä painaa jostain tai tulee kipupisteitä on jalan annettava levätä. Muotoutumista voi edistää kävelemällä märässä ruohossa. Kastuttuaan kenkä hakee paikkansa helpommin.

Käytön aloittaminen

Uudet kengät vaativat siis muutaman viikon maltillisen "sisäänajon". Kengän hoito on aloitettava jo ennen varsinaisia vaelluksia, heti sisäänajon jälkeen.
Kunnollinen hoito ja huolto lisäävät kengän ikää ja ovat edellytys takuun säilymiseen.

Vaelluskengät on pidettävä puhtaina ja ne kaipaavat sekä vahaa, että kyllästettä.

Meindl -jalkineissa on valmiina muotoiltu, kosteutta siirtävä, pohjallinen. Oikeanlaisen pohjallisen käyttö on, laadukkaiden sukkien lisäksi, osa toimivan kengän kokonaisuutta. Kulunut, likainen ja painunut pohjallinen on vaihdettava uuteen.

Meindl -kenkiisi sopivia vaihtopohjallisia, kengännauhoja sekä hoito- ja kyllästysaineita myyvät hyvin varustetut Meindl -jälleenmyyjät.