Uintimärkäpuvun valinta ja pukeminen


Uinti, Tuotteiden valintaoppaat, Video-oppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 08.04.2021

1. Rinta- vai vapaauinti? 
Valitse tarkoitukseen sopiva märkäpuku.

Uintimärkäpuvun valintaan vaikuttaa eniten uintiyyli, jolla meinaa lajia harrastaa. Ohut puku (n. 3mm) sopii parhaiten rintauintiin, sillä ohuempi neopreeni ei kelluta tai nosta jalkoja liian lähelle veden pintaa, jolloin sammakkopotku vaikeutuisi. Ohut puku sopii kuitenkin myös vapaauintiin ja muuhunkin vesiurheiluun niin tarvittaessa.

-> Mikäli aiot uida pelkkää rintauintia, tai sekä rintaa että vapaauintia kannattaa valita ohut puku. Paksuudella ei ole niinkään merkitystä lämpimänä pysymiseen, vaan kannattaa ennemmin tarkastella puvun paksuutta ja mahdollisia paneeleita kelluttavuuden kannalta. 

Paksumpi puku (n. 5mm) sopii parhaiten vapaauintiin (kroolaus), sillä se kelluttaa paremmin ja tekee uintiasennosta virtaviivaisemman eli nostaa jalkoja ylemmäs. Rintauinnin potku vaikeutuu paksummassa puvussa selvästi, sillä jalat kelluvat liian korkealla.

-> Mikäli tyylisi on pelkkä vapaauinti, kannattaa valita paksumpi puku.

Vapaauintipuvuissa puku  on usein muotoiltu joustavastammasta  neopreenistä, joka tarjoaa parempaa liikkuvuutta raajoille. Parhaimmissa vaparipuvuissa on lisäksi käsitelty liukupinta, joka vähentää vastusta vedessä. Jolloin saavutetaan parempi uintiasento vedessä ja uinti sujuu jouhevamin.

2. Puvun koon valinta

Oikea koko ja istuvuus on erittäin tärkeää. Puvun tulee istua tiukasti, jotta vesi ei liiku puvun sisällä uinnin aikana. Puku voi usein tuntua liian tiukalta sovituskopissa, mutta tämä on yleensä hyvä merkki. Kun pääset veteen, niin puku asettuu paikalleen ja asettuu erittäin istuvaksi. 

3. Ole ajoissa liikkeellä

Jos suunnitelmissasi on kilpailla niin hankithan puvun hyvissä ajoin ennen kilpailua, jotta ehdit ottaa tuntumaa pukuun. Puvussa toistuu sama ajatus kuin juoksulenkkareissa: kannattaa ajaa varuste sisään, tuntea sen ominaisuudet ja käyttää sitä niin, että suoritus tuntuu tutulta ja mukavalta kun sen aika on.

4. Pue puku huolella ja varovaisuudella

Vedä puku tiukasti ylös käsien alta ja haaroista. Pue puku aivan kuin herkät ja ohuet sukkahousut! Aloita pukeminen huolella nilkoista saakka jotta saat puvun yläosankin asettumaan oikeille paikoilleen. Varo kynsiä, sillä nepreeni vaurioituu herkästi. Pukeminen käy helpommin sukat jalassa tai jalat ohuissa muovipussisseissa. Jotkut käyttävät myös ohuita puuvillahanskoja suojana, jotta sormet tai kynnet eivät takerru pukuun.

Hiertymiä pystyy ehkäisemään esimerkiksi voitelemalla herkästi hiertyvät paikat vaseliinilla tai erityisillä liukuvoiteilla, joita myydään tähän tarkoitukseen (kainalot, niska, jne)Katso myös HEADin laatima uintimärkäpukujen valintaopasSinua saattaa kiinnostaa myös

Vesilinnustuspatruunoiden hankinta

Lyijyhaulien käyttö vesilinnustuksessa on ollut kiellettyä jo tovin olipa metsästysmaasto vesistön äärellä tai pellolla. Kielto perustuu lyijyn haittavaikutuksiin. Lyijyn käyttö vesilintujen metsästyksessä kiellettiin Suomessa jo vuonna 1996 (metsästyslain 33 § 12. kohta). Lyijy...

Ozone V4 puomin asennusohjeet - video-opas

Ohjevideoiden avulla pärjäät varmasti narujen vaihdoista ja erilaisista asennuksista Ozone V4 puomiisi.

Video-oppaat suljetuille patjaleijoille

Opasvideot Ozonen ja muidenkin valmistajien suljettujen patjaleijojen toimintaperiaatteeseen ja käyttöön.