Jos metsään haluat mennä nyt,

niin takuulla yllätyt - tai sitten et. Riippuu tilanteesta.

Syksy on ulkoilmaihmisen parasta aikaa, sano. Metsä näyttäytyy raikkaana ja mitä myöhemmälle mennään, niin virkistävän kirpeänä. Puut, saniaiset ja muut vehreät saavat uusia sävyjä, puolukanvarvut tursuavat pohjoisen superfoodia ja maan uumenista punkee jos jonkinnäköistä tyyppiä, joilla on lakki jalkansa päällä.

Sienisesonki on monen meidän metsäintoilijoiden vuoden kohokohtia, ja tilannetta seuraanneena tässä maassa on ainakin tällä hetkellä paljon paikallista vaihtelua; jossain riittää kun käy metsänkulmassa kopasemassa ja voikin palata kottikärryllisen kanssa perkaamaan saalista, ja jossain päin Suomea saa sitten vaellella metsätyypistä toiseen toistakymmentä kilsaa ja saaliina on sienivoileivän verran särvintä. Mutta ei sillä ole väliä. Pääasia, että voi olla ulkona ja nauttia tästä yhdestä kauneimmasta vuodenajastamme.

Jos ei ole tullut jo ilmi, niin sienestys se vasta varusteurheilua on, ja me valtakunnan ykkösfiilistelijöiden aarreaittana haluamme esitellä tämän viikon viestissä parhaat ottipelit sienimetsälle - monet tuotteet -10% tarjouksessa tämän loppuviikon (sunnuntain 20.9. päätyyn saakka) Tarjoushinnat on merkattu verkkokauppaan. Tarjoukset ovat voimassa myymälässä ja verkkokaupassa.

Sieniveitsi on se ikonisin sienivaruste, joita löytyy moneen makuun.

Wood Jewel tuo terveiset pohjoisesta, eli Kolarista. Laadukasta kotimaista designia puukoista kuksiin ja kaikkea siltä väliltä pääraaka-aineinaan suomalainen visakoivu, poronsarvi ja värjätty viilukoivu.

Wood Jewel Sieniveitsi väriraitakahvalla
Kampanjahinta 26.91 €
-10%
Wood Jewel Sieniveitsi visa
Kampanjahinta 26.91 €
-10%

Wood Jewel -tuotteet »

Lisää suomalaista erinomaisuutta

Laatupuukon valmistamana. Vastuullisuus, kotimaisuus ja käsityöläisyys ohjaa näiden jamppojen bisnestä. Erittäin hyvä meininki.

Kaunis ja palkittu käsintehty kotimainen sieniveitsi valmistetaan aidoista luonnon materiaaleista. Veitsen terä on ruostumatonta ja karkaistua terästä, ja terä valmistetaan Suomessa. Kahva ekologisella puuvahalla oranssinkeltaiseksi värjättyä kotimaista ylijäämäkoivua ja tuppi värjättyä OEKO-TEX– standardoitua luonnollista villahuopaa. Harja veitsen päässä on luonnonkuiduista. Arvoketjultaan ja materiaaleiltaan aidosti kotimainen sieniveitsi on laadukkaasti kaunis ja käytännöllinen, todellinen sieniveisten aatelinen.

Huomaa vielä tuo erittäin makea lahjapakkaus, joka sisältää puukon lisäksi taskukokoinen sieniopas (WSOY 2003: Sieni kOpas) ja karhunkarkoituskello.

Laatupuukko Sieniveitsi huopatupella
Kampanjahinta 36.00 €
-10%
Laatupuukko Sieniveitsi, sieniopas ja karhunkarkoituskello
Kampanjahinta 44.10 €
-10%

Laatupuukko -tuotteet »

Ei voi muuta kuin ylpeillä oman kotimaansa upeista tuotteiden valmistajista.

Lisää härmäläistä osaamista tarjoilee Marttiini, jonka puukkoja on valmistettu itse mestari Janne Marttiinin perinteitä vaalien vuodesta 1928. Lappilaisena yrityksenä Marttiini on aina halunnut korostaa tuotteissaan lappilaista perinnettä ja arktista eksotiikkaa. Jokainen käsintehty puukko on yksilö, mutta myös kestävä käyttöpuukko.

Marttiini Sieniveitsi, kaulanauhatuppi
Kampanjahinta 26.91 €
-10%
Marttiini Sieniveitsi
Kampanjahinta 14.31 €
-10%

Marttiinin tuotteet »

No mutta hei. Ei tämä ihan liian pitkälle karkaa tämäkään ideologia. Rakkaat länsiveljemme Ruotsista ilahduttavat meitä kaikkia kikkailijoita tuomalla tarjolle heidän pitkiä perinteitä. Ruotsin Morassa, keskellä maata Taalainmaan sydämessä ollaan valmistettu puukkoja jo viimeiset 400 vuotta. Että kai nämä nyt jotain puukkojen tekemisestä tietävät.

Noh, perinteisten käsityöläisnäytteiden oheen Morakniv tuo modernimpaa näkemystä sieniveitsiskeneen tällä innovatiivisella, käteen sopivalla muotoilulla varustetun työkalun jossa veitsen terä ja puhdistusharja on käytettävissä vuorotellen ilman tarvetta vaihtaa veitsen asentoa kädessä. Harja on valmistettu aidosta hevosen jouhesta ja puhdistaminen onnistuu sillä hellästi vahingoittamatta sientä.

Morakniv Karl-Johan Sieniveitsi
Kampanjahinta 24.21 €
-10%

Morakniv -tuotteet »

Suomen sieniopas käsittelee aihettaan poikkeuksellisen monipuolisesti. Sen avulla löydät kaipaamasi sienet niin ruokapöytään kuin lukuisiin muihin käyttötarkoituksiin. Herkkutattien, keltavahveroiden, kultarouskujen ja muiden ruokasienten lisäksi kirjassa esitellään laajasti muitakin sieniryhmiä nahakoista kääpiin ja maljakkaisiin, pienistä ja puisevista kotelosienistä ruoste-, noki- ja härmäsieniin.

Tieto-osassa kerrotaan sienten elintavoista ja -ympäristöistä, uhanalaisuudesta ja myrkyllisyydestä, sienten keräämisestä ja säilömisestä sekä käytöstä ennen ja nyt.

Lajiosassa esitellään valokuvin noin 900 sienilajia vinokkaista vahveroihin ja vahakkaista valmuskoihin. Lajikohtaisista teksteistä selviävät tuntomerkit, esiintymistiedot, käytettävyys sekä arvo ruokasienenä. Mukana on useita vasta äskettäin löydettyjä uusia lajeja sekä yleisimmät matkijasienet, joiden kanssa sienestäjän on syytä olla varuillaan. Kaikkiaan Suomen sienioppaan myötä tutuksi tulee tuhatkunta kotimaista sienilajia erityispiirteineen.

Kirjan tekijät ovat sienimaailman suomalaisia asiantuntijoita ja eturivin sienitutkijoita.

WSOY Suomen sieniopas
Kampanjahinta 22.41 €
-10%

Kaikki kirjat »

Hattu-verkko-combo. Tiheä verkko suojaa pienimmiltäkin öttiäisiltä.

Sienimetsällä tähän aikaan hirvikärpäset jaksavat olla auttamattoman ärsyttäviä. Tällä saa kyllä vähän rauhaa heiltä. Laittaa vaan kaulaosan niin, että verkon alta pääsisi mahdollisimman harva önni ryömimään sinne korvan taakse.

Care Plus HeadNet Classic
Kampanjahinta 8.91 €
-10%

Hyönteissuojahatut »

Pipo on toinen, mikä on kiva pukea päälle noin niinkuin hirvikärpäsmielessä, ja kohtahan se alkaa olla jo kylmyydenkin puolesta mukavuustekijä. Tuossa olisi nyt ainakin kahta eri pipsukkaa suositella, eli tuo ohut ja letkeä Buffin merinovillapipo, jota on saatavilla useassa eri värissä, ja sitten tuo Sätilän räikeän oranssi pipo, joka on näin syksyisin metsässä liikkuessa ihan hyvä idea. Ja vaikka nyt ei olisikaan mikään metsästyskausi, niin kannattaa sienestäjänä/ marjastajana miettiä, että haluaako mieluummin maastoutua vai erottua metsästä - suosittelen turvallisuussyistä jälkimmäistä.

Sätila Fors Safety
Hinta 46.90 €

Kaikki pipot »

Kumisaappaat ovat suomalaisen metsäfiilistelijän, -mökkeilijän, ja -perusjampan lähes ympärivuotinen instituutio, jonka olettaisi löytyvän jokaiselta kansalaiselta ja vielä mahdollisesti monin kappalein. Saappaissa pääsääntöisesti keskitytään joko peruslompsimiseen (yleissaappaat) niin, että sukat pysyy kuivina - tai edistyksellisempään muotoiluun meneville vaellussaappaille, joilla kehtaa painella menemään pidempiäkin matkoja lätäköistä, mudasta ja metsäojista välittämättä.

Nokian jalkineet Kontio Classic
Kampanjahinta 48.91 €

Viking Trophy 4.0
Kampanjahinta 80.91 €
-10%
Arxus Primo Canvas Zip
Kampanjahinta 251.10 €
-10%
Arxus Primo Leather Zip
Kampanjahinta 323.10 €
-10%
Barbour Wilton
Kampanjahinta 80.10 €
-10%

Kaikki saappaat »

Ei liene tarpeetonta korostaa sitä seikkaa, että kun olet metsässä harhailemassa ja etsimässä niin sieniä kuin marjojakin, niin eksymisen riski on aina olemassa. Hätäkeskuslaitos on julkaissut hienon applikaation kännykkään ladattavaksi, jolla tarvittaessa apua pyydettäessä (oli hätä sitten muljahtanut koipi, eksyminen tai muu erikoistilanne tai vaikka kärmeksen purema). Jutun juju on siinä, että tällä applikaatiolla apua pyydettäessä saat toimitettua mahdollisimman tarkat sijaintitiedot pelastushenkilökunnalle. Lue lisää tästä: 112-mobiilisovellus

Sienikirjan ja -veitsen kanssa reppuun on syytä pakata myös kompassi ja kartta tai miksei tietenkin myös gps-laite. Huomioliivi ja valaisin kantsuu olla mukana jos syksyn pimeys yllättää siententutkijan.

Garmin GPSMAP 66st ja TopoActive Europe -kartat (Länsi-Euroopan pakkaus) sekä Maanmittauslaitoksen koko Suomen maastokartta
Hinta 398.00 €

Garmin eTrex 32x ja TopoActive Europe -kartat sekä Maanmittauslaitoksen koko Suomen maastokartta
Hinta 190.20 €

GPS-laitteet »

Otsavalaisin on klassikko, jollaista pitäisi jokaiselta löytyä mieluummin monta kuin ei yhtään.

Mallistosta löytyy ihan perusvalaisimia, joilla pääsee jo tosi pitkälle. Jos monipuolisempaa käyttöä haluaa, niin eroja löytyy lähinnä valotehosta, säädettävyydestä ja kiinnitysratkaisuista. Mitäs saisi olla?

Petzl Swift RL LED
Hinta 73.00 €

Petzl Tikka
Hinta 22.00 €

Otsalamput »

Tule nähdyksi

Vastuullinen ja tiedostava pimeällä pööpöilijä pukee yllensä jonninlaisen heijastinvermeen lähtiessään pimeisiin olosuhteisiin töhöämään. Vaikka iltaa vasten olet lähdössä, niin pakkaa ihmeessä heijastinliivi mukaan reppuun, niin että jos pimeä yllättää eksymisen lisäksi, niin kyllä tämä nyt asiaa auttaa ihan merkittävästi.


Ocean Huomioliivi
Hinta 7.90 €

Huomioliivit »

Kyllä se tänä päivänä on sitä, että kännykkä kantsuu pitä mukana ja latingissa. Kännykkä (silloin kun se kuuluu) toimii hätätilanteessa parhaimmillaan pelastajana. Suuntaa antavaa karttaakin voi tsiigailla metsässä karttasovelluksen avulla, niin pysyy kärryillä, joskin monesti kunnon korvessa joko nettiä on heikosti tai ei ollenkaan, että se kannattaa ottaa huomioon jo ennakkoon.

Noh, kännykkä tai gepsi, molempia voi ladata varavirtalähteillä. On hyvä idea ottaa mukaan vielä täyteen tankatun varavirtalähteen, varsinkin jos on menossa jonnekin kauemmaksi kikkailemaan.

Powertraveller Sport 25 Power Pack
Hinta 49.90 €

Powertraveller Swift 40
Hinta 49.90 €

Varavoimalähteet »

Inspiraatiota eteläisille retkeilijöille

Hyllyssämme on jälleen saatavilla suosittuja Etelä-Suomen ja pääkaupunkiseudun retkeilyoppaita, jotka on toimittanut ja kirjoittanut kukas muukaan, kuin retkeilyn Grand Old Lady, itse Raija Hentman henkilökohtaisesti.

Voi veljet ja siskot, että on hyvin tehtyjä opuksia: retkikohteet on esitelty selkeästi ja inspiroivasti ja kohteet on jaoteltu johdonmukaisesti. Eipä noita moniakaan paikkoja tajuaisi mennä ulkoilemaan jos ei kukaan kertoisi, mitä hienoa niistä löytyy. Pääkaupunkialueelle keskittyvän kirjan lisäksi löytyy Etelä-Suomen retkeilyoppaat 1 & 2 jotka esittelevät paikkoja siten, että 1. kirjassa on läntistä aluetta (tyyliin Porkkala, Hanko, Vihti, Nurmijärvi, Karkkila, Tammela jne) ja sitten tuossa 2. kirjassa on idän parhaat mestat (esim. Tuusula, Järvenpää, Lahti, Sipoo, Porvoo, Loviisa jne.)

Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas
Hinta 19.90 €

Etelä-Suomen retkeilyopas 1
Hinta 19.90 €

Etelä-Suomen retkeilyopas 2
Hinta 19.90 €

Kaikki kirjat ja oppaat »

Mukavaa viikonvaihdetta vaan kaikille.
Viileän lämmin alkusyksyinen metsä houkuttelee kaikenmoisiin aktiviteetteihin - sienestys ja marjastus monen lempihuvina ihan vaan metsäretkeilyn ja luonnon haistelun ohella. Metsästyshommatkin alkaa olla nyt alkusyksyn kynnyksellä enenemissä määrin ajankohtaisia. Toki metsä passaa mainiosti kaikkeen muuhunkin mahdolliseen touhuun geokätköilystä korpijoogaan. Nyt saa arjen pyörityksen välissä nautiskella siitä mistä itse eniten tykkää kuka missäkin harrastustoiminnan pyörteissä.


Ystävällisin terveisin,
Varuste.net

[uutiskirje_poistu]