Mistä on kysymys?

Nuuksion talvipäivä -rogaining on Metsäreitti ry:n järjestämä rento koko päivän retkisuunnistustapahtuma, jossa voit hakea niin paljon – tai vähän – rasteja kuin huvittaa ja kuuden (tai kolmen) tunnin aikana ehdit. Ota eväät mukaan ja vietä ikimuistoinen päivä yhdessä Suomen hienoimmista retkeilymaastoista!

Osallistujien on liikuttava jalan. Apuvälineinä voi käyttää lumikenkiä, luistimia ja suksia – tai vaikka kaikkia niitä.

 ILMOITTAUDU TÄSTÄ 

 UUTISET JA PÄIVITYKSETVarusteet

Kelistä ja mieltymyksistä riippuen Nuuksion talvipäivässä voi liikkua lumikengillä, liukulumikengillä, erilaisilla suksilla tai pelkillä kengillä. Ja voivatpa jopa luistimet olla sopiva kulkupeli, jos sattuu vähäluminen mutta kylmä talvi.


1) LUMIKENGÄT
Lumikengät valitaan käyttötarkoituksen ja käyttäjän koon mukaan. Mitä suurempi on lumikengän pinta-ala, sitä paremmin se kantaa upottavassa lumessa. Kovaan maastoon sopii pienempi kenkä, paksuun puuterilumeen isompi kenkä. Virkistyskäyttöön tarkoitetun kengän perusmittoina voidaan pitää seuraavia: 18/19” (lapset), 21-25” (naiset) ja 25-36” (miehet). Valmistajien ilmoittamat kantavuuslukemat eivät välttämättä ole vertailukelpoisia eri valmistajien välillä, ja kantavuus riipppuu käyttäjän painon lisäksi lumen koostumuksesta. 

Lumikengät
Lumikengät
Komposiittirunkoiset
Lajit‪»Lumikenkäily‪»Lumikengät‪»
Komposiittirunkoiset
Putkirunkoiset
Lajit‪»Lumikenkäily‪»Lumikengät‪»
Putkirunkoiset2) SAUVAT
Sauvat tehostavat lumikenkäilyä ja helpottavat pystyssä pysymistä upottavassa hangessa. Teleskooppisauva hyvällä kärkipiikillä ja vaihdettavalla sommalla on kätevä vaihtoehto. Moniin teleskooppisauvoihin saa kätevästi vaihdettua isompaa ja pienempää sompaa. Samoja sauvoja voidaan käyttää siten kävely- ja vaellussauvoina sekä laskettelusauvoina.

Laskettelusauvat
Laskettelusauvat
Hankisauvat
Hankisauvat
-10%
Peltonen Metsä Sauvat
 
Lajit‪»Hiihto‪»Erähiihto‪»Hankisauvat‪»
Peltonen Metsä Sauvat
Kampanjahinta alkaen 57,51 €
(157)
Heti saatavilla3) SÄÄRYSTMET
Säärystimet ovat mainio lisävaruste lumikenkäillessä. Niiden avulla lumen saa pidettyä poissa kengistä. Varsinkin upottavassa lumessa säärystimien tärkeys korostuu.

Säärystimet
Säärystimet4) LIUKULUMIKENGÄT

Mitäs nämä sitten ovat? Alla listatut karvahiihtimet yhdistävät erähiihdon ja lumikenkäilyn. Sukset ovat normaaleja tunturisuksia leveämmät ja lyhyemmät. Liukulumikenkien pohjassa on kiinteä nousukarva keskialueella.

-13%
OAC Kar 149 + EA 2.0 -siteet
Lajit‪»Hiihto‪»Erähiihto‪»Sukset‪»
OAC Kar 149 + EA 2.0 -siteet
Kampanjahinta 349,00 €
(560)
Heti saatavilla
-13%
OAC Wap 129 + EA 2.0 -siteet
Lajit‪»Hiihto‪»Erähiihto‪»Sukset‪»
OAC Wap 129 + EA 2.0 -siteet
Kampanjahinta 349,00 €
(137)
Heti saatavilla
-17%
OAC XCD GT 160 + EA 2.0 -siteet
 
Lajit‪»Hiihto‪»Erähiihto‪»Sukset‪»
OAC XCD GT 160 + EA 2.0 -siteet
Kampanjahinta 314,90 €
(186)
Heti saatavilla
-6%
OAC Poh 100 + EA Junior -siteet
 
Lajit‪»Hiihto‪»Erähiihto‪»Sukset‪»
OAC Poh 100 + EA Junior -siteet
Kampanjahinta 277,91 €
(14)
Heti saatavilla5) PUHELIMEN SUOJAUS
Puhelinta tarvitaan jokaisella rastilla, joten sen käytön sujuvuuteen ja suojaukseen kannattaa panostaa. Luuri pitää suojata kosteudelta ja kylmyydeltä mahdollisimman hyvin, mutta kuitenkin niin, että sitä on mahdollisimman helppo käyttää.

Puhelin kannattaa sijoittaa vähintään minigrip-tyyppiseen pussiin. Niiden heikkous on kuitenkin huono kestävyys, eikä sulkeminenkaan ole yhtä kätevää kuin oikeissa matkapuhelinsuojissa. Jos kuitenkin päädyt pelkkään pakastepussiin, ota mukaan ainakin toinen varalle.

Varminta on käyttää pitkäaikaiseen käyttöön suunniteltua suojapussia. Esimerkiksi Aquapacin pusseissa on kätevä avaussysteemi ja pussin saa helposti ripustettua kaulaan.

KATSO KAIKKI SUOJAPUSSIT TÄSTÄ


Varaudu myös kovaan pakkaseen miettimällä, missä kuljetat puhelinta. Takin ulkotaskussa kuljetettu puhelin voi hyytyä pakkasessa, joten varminta on sijoittaa puhelin lähemmäksi kehoa. Tällöin on kuitenkin varmistettava, ettei kehon kosteus pääse puhelimeen. 


RATAMESTARIN VINKIT

Maastossa on lunta 10–45 senttiä, keskimäärin reilut 30 cm. Varsinkin tiheämmässä metsässä on helppo liikkua pelkillä tossuilla, mutta avoimemmilla alueilla jalka uppoaa hankeen helposti melkein polveen asti. Kilpailun nopeimmat liikkunevat silti pelkillä kengillä. Varsinkin 3 tunnin sarjassa on mahdollista hyödyntää niin paljon teitä ja tallottuja polkuja, ettei suksista ole suurta hyötyä.

Ratamestari itse liikkui maastossa pääasiassa liukulumikenkengillä, jotka ovat erinomainen kompromissi liikkuvuuden ja mukavuuden suhteen. Vaikka tiellä on huomattavasti nopeampi juosta ja joillakin urilla nopein liikkumisväline on oikea suksi, niin maastossa ei ole aurattuja autoteitä lukuunottamatta paikkoja, joissa liukulumikengän valinta harmittaisi. 

Varsinaiset lumikengät ovat erityisesti hitaasti kiiruhtavan valinta. Niillä ei voi kunnolla juosta, eikä alamäissä pääse laskettelemaan. Toisaalta lumikengät pitävät hyvin jyrkässäkin ylämäessä, ja niillä pääsee hankaliin paikkoihin kaikkein helpoiten.

Kolmas hauska liikkumaväline lumikenkien lisäksi ovat sukset. Parhaiten tähän tapahtumaan sopivat lyhyet tai lyhyehköt ja leveät eräsukset tai vastaavat. Tavalliset latusukset ovat turhan kapeat umpihankeen, eikä kunnollisia latuja alueella ole kuin muutama. Varsinkin lyhyemmillä latusuksilla liikkuu kuitenkin suhteellisen ketterästi myös kovaksi tallatuilla poluilla. Oikeat pitkät (yli 2 m) metsäsukset ovat varsin hankala liikkumaväline, koska maasto on melko mäkistä ja paikoitellen on paljon kaatuneita puita.

Kaikissa välineissä on siis puolensa, ja koska kyseessä ei ole vakava kilpailu, suosittelen käyttämään sellaisia välineitä, joilla metsässä on liikkuminen on sinusta hauskinta. Muista myös, että varusteita voi vaihtaa kisan aikana vaikka useamman kerran. Kaikki metsään otetut varusteet on kuitenkin tuotava kisan aikana pois, eli suksia ei saa jättää maastoon ja hakea pois kisan jälkeen.Short introduction to Skinbased skiing


Opi lumikenkäilemään