Helsport -teltan valintaopas


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 17.08.2020

Teltta on suuri investointi, joten on kiva tutkia vaihtoehtoja ja varmistaa, että hankittu teltta olisi justiinsa sellainen, kun pitääkin. Alla tarjoilemme muutamia pointteja, jotka toivottavasti helpottavat Helsport -telttojen vertailua.

Koko
Kun puhutaan yhden-, kahden-, ja kolmen hengen teltoista, niin henkilömäärähän on mitoitettu jusiinsa niin, että ilmoittamalle henkilömäärälle on tilaa nukkua. Maatasiis vierekkäin makuupusseissaan - siinäpä se. Jos ajatuksena on porukalla puuhailla teltassa, tuoda teltan sisään varusteita ja elellä vähän leveämmin niin tämä kannattaa ottaa huomioon valittaessa teltan kokoa.

Kannattaa miettiä muutens valittuun telttaan sopivimmat makuualustat sillä huomaa, että teltan pohjaratkaisu voi olla sekä neliömäinen että päätyyn kapenevia malleja.

Helsportin telttamalleihin kuhunkin saattaa kuulua moneen eri kokoon/ henkilömäärään sovitettua telttaa.

Jos retkeilet pääsääntöisesti kesäkaudella niin teltan sisällä oleva tilan tarve ei ole merkittävä (koska hengaat pääsääntöisesti enemmän teltan ulkopuolella ja käyt teltassa vain nukkumassa. Lisäksi rompetta tuppaa olemaan vähemmän kesällä kuin loppusyksyllä/ talvella), kuin esimerkiksi kylmemmillä ja rankemmilla keleillä.

Talvella suositellaan valittavan yhtä kokoa isompaa telttaa, kuin mitä oli ajatuksissa. Tämä johtuu nimenomaan kamppeen määrästä ja siitä, että talvikamat vievät enemmän tilaa makuupusseista alustoihin ja vaatteisiin jne. Kolmelle talviretkeilijälle siis ehdottomasti neljän hengen teltta jne. Lisäksi jos keli heittäytyy haastavaksi on hyvä, että sisällä pystyy olemaan kohtalaisen mukavasti koko porukka.

Eteistilat/ absidit/ varusteille tilaa

Mieti kuinka paljon ylimääräistä tilaa haluat teltassa olevan. Kovalla kelillä ja vesisateessa ruokaa voi olla kiva keitellä katoksen alla tai majoittaa märkä, suolta haiseva koira ainakin hetkeksi teltan eteistilaan.

Helsport Lofoten -mallisto

Kevyet ja tilavat tunneliteltat Helsportilta. Pro-mallisto on suunniteltu toimivan kaikkina neljänä vuodenaikana. Trek 3 Campissa sama idea, mutta se on sitten taas kilon verran painavampi ja malliltaan huomattavasti korkeampi. Hupiretkeilyyn aivan helkkarin hyvä, taattua Helsport -laatua inasen edukkaammin nimenomaan nautiskelijoille, ei niinkään grammanviilaajille.

X-Trem versio on järeä versio Pro -mallista. Väritys ja leveät lumiliepeet passaavat vaativiinkin olosuhteisiin vaativimpina vuodenaikoina. Extrakestävät narut ja keppikupit ja mahdollisyys käyttää keppejä tuplana (kahdet keppikupit sis.)

Superlight -mallisto on kuten lupaakin, niin ultrakevyt. Tuo kaikista kevein malli (2:lle hengelle) painaa ainoastaan n. 1.6 kg ja tuo toinen kahden hengen malli on n. 300g painavampi tilavemman eteisratkaisunsa vuoksi.

Helsport Lofoten Pro 4 Camp
 
Helsport Lofoten Pro 4 Camp
Captcha$
(5)
Heti saatavilla
Helsport Lofoten Trek 3 Camp
 
Helsport Lofoten Trek 3 Camp
Captcha$
(3)
Heti saatavilla

Helsport Reinsfjell -mallisto

Helsportin kupolitelttamallisto. Kupolitelta hyödyt on tietysti äärimmäinen tukevuus ja ennen kaikkea teltan mukava istuinkorkeus. Reinsfjellia saa kahden ja kolmen hengen Pro -malleina sekä Superlight -versioina.

Helsport Reinsfjell Superlight 3
Helsport Reinsfjell Superlight 3
Captcha$
2,35
(6)
Heti saatavilla

Helsport Ringstind -mallisto

Helsportin kevyin ja minimalistisin telttamallisto käsittää yhden- ja kahden hengen kompakteja telttoja sekä jykevämpänä Pro -versiona että Superlight -versioina. Yhden hengen Superlight -teltta painaa ainoastaan 1,04kg. Eli ei paljoa mitään. Lisäksi tällä kehtaa lähteä ihan kunnon keliinkin ja vieläpä pärjätä siellä hienosti.

Helsport Ringstind Pro 2
 
Helsport Ringstind Pro 2
Captcha$
2.22 kg
(6)
Heti saatavilla

Helsportin Kodat (katso kaikki tästä linkistä)

Mallistoon kuuluu Finnmark, Pasvik ja Varanger. Kaikkia telttoja saa eri kokoisina/ mitoitettuna eri määrälle porukkaa.

Helsport Varanger

Camp -mallit: Neljän vuodenajan retkille sopiva kotateltta levennetyllä oviaukolla, joka muotoilunsa ansiosta estää sadetta satamasta suoraan telttaan sisälle kun oviaukko avataan. Kaksi lisäikkunaa sisäänkäynnissä tuovat lisää valoa telttaan, sisäänkäynnin hyttysverkon ja useiden ilmastointiaukkojen pitäessä teltan sisätilat miellyttävämpinä. Lisämukavuutta saa erikseen myytävillä pohjakankaalla ja sisäteltalla, ja telttaan sopii lisäksi myös kamiina.

Perusmalli: Käytännössä sama, mutta tavallisen kokoisella oviaukolla ja rajoitetumpi määrä ilmastointiaukkoja ja ikkunoita. Tällä saavutetaan keveyttä ja yksinkertaisuutta.

Helsport Varanger 4-6 (ulkoteltta + keskisalko)
 
Helsport Varanger 4-6 (ulkoteltta + keskisalko)
Captcha$
(2)
Heti saatavilla
Helsport Varanger 8-10 (ulkoteltta + keskisalko)
 
Helsport Varanger 8-10 (ulkoteltta + keskisalko)
Captcha$
(8)
Heti saatavilla

Helsport Finnmark

Vaativalle käyttäjälle neljän vuodenajan laavu-/kotateltta haastaviinkin olosuhteisiin. Tämä malli sisältää koko paketin mitä vaan voi tarvita: sisäteltan, ulkoteltan, alumiinisen keskisalon, telttapohjan, 30kpl maakiiloja, korjaussarjan (sis: kangasta, neulan, lankaa ja telttakaaren korjausholkin) Passaa käytettäväksi Helsportin kamiinan kanssa.

Helsport Finnmark 6-8
 
Helsport Finnmark 6-8
Captcha$
(14)
Heti saatavilla
Helsport Kamiina
 
Helsport Kamiina
Captcha$
(11)
Heti saatavilla

Helsport Pasvik

Pasvik on ehdottomasti keveimmästä päästä olevia salollisia kotia / laavuja. Teltan materiaali on palosuojattua. Kolme eri kokoa.

Helsport Svalbard

Tuttu retkikuntien käyttämänä huipputelttana. Svalbard High on testattu pohjoisnavalta etelänavalle ja Grönlannin tasangoilta korkeimmille vuorille. Se on expedition -telttojen aatelia ja tuttunäky perusleireissä kautta maailman. Teltan materiaalit ja yksityiskohdat on mietitty tarkkaan ja testattu äärimmäisissä olosuhteissa. Ulkoteltalla on 20kg repeämisarvo, joka tekee siitä yhden markkinoiden kestävimmistä.

Helsport Valhalla

Koko porukalle teltta. Myynnissä sekä pelkkä ulkoteltta, että paketti joka sisältää kaiken. Teltan eteisessä on ihan kunnon 210cm seisomakorkeus ja pinta-alaa hengailutilalla on peräti 7.68m2. Teltam molemmissa päissä on nukkumatilat max neljälle hengelle, eli kyllä tällä pärjää isompikin jengi. Ehkä nimenomaan staattisempaan retkeilyyn/ leireilykäyttöön, sillä koko komeudella on tietty vähän massaa ja kokoakin: Ulkoteltta härpäkkeineen on sen rontti 10kg, sisäteltta on kevyempi sen ollessa vain 1.65kg ja pohjakangas (footprint) sen 600g. Tässäkin mallissa eteiseen sopii asentaa Helsportin kamiina, eli kyllä tämä ihan viiden tähden majatalo kaikkinensa on.

Teltan valintaopas englanniksi Helsportin sivuilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Metsästysvaatteiden valinta lämpimille keleille

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Härkilan kanssaKun valitaan metsästysvaatteita sääolosuhteiden mukaan on muistettava ottaa huomioon päivän mittaan tapahtuvia lämpötilan sekä kosteuden vaihteluita.Lämpimien ajanjaksojen aikana vaatteen oltava kaiken lisäksi myös kevyt ja hengitt...

Käyttökokemuksia: Garmin inReach Mini 2

Mikäli haluaa säilyttää yhteyden muuhun maailmaan vaikkapa keskelle erämaata suuntautuvilla vaelluksilla, on paras ratkaisu ottaa mukaan satelliittiviestin. Iridium-satelliittiverkkoon pohjautuva viestintä ei ole riippuvainen puhelimien verkosta, ja viestit sekä hätäkutsut toi...

Garmin inReach -laitteiden hyödyt ja käyttötarkoitukset

Garmin inReach -laitteet tuovat turvaa ja yhdistää sinut läheisiisi seikkailulla kuin seikkailulla Parhaat seikkailut koetaan yleensä kaukana sivistyksestä. Vuoren rinteillä kiipeiltäessä, syvällä metsässä vaellettaessa tai merellä melottaessa voi kokea olevansa rauhassa lu...