Frisbeegolf

Frisbeegolfin perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa. Mailan ja pallon sijaan käytetään frisbeitä ja reiän sijaan maalikoria.

Frisbeegolfin (tunnetaan myös nimellä kiekkogolf, liitokiekkogolf ja disc golf) tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Seuraava heitto lähtee siitä kohdasta, johon edellinen heitto pysähtyy. Kullakin väylällä käytetyt heitot sekä rangaistusheitot lasketaan yhteen. Lopputulos on kaikkien reikien tulosten summa. Pienimmän tuloksen saanut voittaa.

Käytettävät kiekot ovat pienempiä kuin ultimate-kiekot tai rantafrisbeet. Merkittävä ero on myös se, että kiekot ovat teräväreunaisia. Tyypillisesti kiekon halkaisija on n. 21 cm ja paino 150-175 g.

Kiekkogolfrata koostuu sarjasta väyliä, jotka pelaajat pelaavat edellisen väylän lopusta seuraavan väylän alkuun edeten, kunnes kaikki väylät ovat pelattu. Väylän pelaaminen aloitetaan tiiausalueelta ja se päättyy maaliin. Kiekkogolfradat ovat tyypillisesti 18-väyläisiä, mutta myös 9-, 22-, 24 ja 27-väyläisiä ratoja on. Kiekkogolfradat ovat tyypillisesti puustoisilla alueilla, joissa on vaihteleva maasto, joka tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Nämä esteet ovat olennainen osa peliä, joten pelaajien ei tule muuttaa näitä esteitä vähentääkseen väylän haastavuutta.

Pohjoismaalaiset pelaajat ovat menestyneet maailmalla erinomaisesti, ja voidaankin oikeutetusti sanoa, että Pohjoismaat ovat Pohjois-Amerikan jälkeen aktiivisin alue frisbeegolfmaailmassa.

Frisbeegolf on luonteeltaan selvästi perinteistä golfia, eli frisbeegolfsanaston mukaan "pallogolfia", rennompi ja vapaamuotoisempi laji. Pukukoodia ei ole, lähes kaikki radat ovat ilmaisia ja vapaaehtoisvoimin ylläpidettyjä. Tästä huolimatta lajissa kilpaillaan ammattimaisesti.

Erikoisheittoja: Hyzer on frisbeegolfheitto, jota käytetään, kun suora heittolinja on estetty. Hyzerheitto eroaa "normaalista" suorasta heitosta, koska hyzerissä kiekko tekee ylimääräisen lenkin eli kiekon lentorata on miltei U:n muotoinen. Hyzer kiertää oikeakätisen pelaajan rystypuolen heitolla oikealta vasemmalle, anhyzer taas vasemmalta oikealle. Upside-down -heitossa ("upsi"), kiekko heitetään pystysuorassa heittäjän olan takaa, samoin kuin palloa tai kiveä heitettäessä. Kiekko kääntyy ilmassa yleensä ylösalaisin ja tulee alas pystysuorassa. Heittoa voi käyttää esim. korkeaa estettä ylitettäessä.

Säännöt (suomeksi, pdf)
Säännöt (englanniksi)
Suomen frisbeegolfradat
Frisbeeliiton vinkkejä aloittelijoille