Repun valinta — mitä kannattaa ottaa huomioon reppua ostaessa?


Outdoor activities, Mushroom Picking, Hunting, Trekking, How to choose -guides by Ilari H., 22.11.2021
Reput ovat arjessa ja ulkoillessa usein korvaamaton varuste. Esimerkiksi päiväretkelle mukaan otetut eväät sekä mahdolliset vaihtovaatteet ja muut tavarat on pakko pakata jonnekin, eikä vaikkapa muovipussin kantaminen luontopoluilla ole kovinkaan houkutteleva idea. Arjessa sama reppu voi toimia myös esimerkiksi opiskeluun tai työntekoon liittyvien tavaroiden kuljetuksessa.

Sopivan repun valintaprosessiin kuuluu muutamia vaiheita. Niistä ensimmäisenä tulee päättää, kuinka suurelle repulle on tarvetta. 
Kannattaa miettiä, mitä kaikkea repussa on tarkoitus kantaa mukana. Mikäli mahdollista, nämä tavarat voi yrittää pakata sopivan kokoiseen pahvilaatikkoon. Pahvilaatikon mitat mittaamalla voi laskea sen tilavuuden, joka antaa karkean arvion siitä, kuinka suuri repun tilavuuden pitäisi olla.

Esimerkiksi päiväretkille soveltuvan repun koko on tyypillisesti noin 20 - 30 litraa. Mikäli mukaan tulevat varusteet ovat vain esimerkiksi termospullo ja eväsleipä, voivat tavarat mahtua myös hieman pienempään 10 - 20 litran reppuun. Tällaiseen tarpeeseen käteviä vaihtoehtoja ovat omaan taskuunsa pakkautuvat reput. Toisaalta kevytretkeilyä harrastava vaeltaja voi mahduttaa pidemmänkin vaelluksen varusteet ja eväät noin 30 - 40 litran reppuunRepun istuvuus muodostuu monesta tekijästä

Reppu vastaa siinä mielessä vaatteita ja kenkiä, että sen istuvuudella on valtava merkitys sen käyttömukavuuteen. Hyvin omaan selkään sopivaa reppua on huomattavasti mukavampi kantaa mukana, eikä se tunnu selässä yhtä painavalta. Mikäli mahdollista, kannattaa reppua tulla sovittamaan myymälään. Näin sopivaa mallia voi kokeilla omaan selkään lisäpainojen kera jo ennen ostopäätöksen tekemistä.

Osaa repuista myydään yhdessä koossa, kun taas osa on saatavilla eri kokoisina versioina (kuten S/M ja L/XL). Repun koko vaikuttaa muun muassa repun selkäosan pituuteen. Varsinkin tukevalla lantiovyöllä varustetuissa repuissa sopiva koko on tärkeä tekijä, sillä väärälle korkeudelle sijoittuva lantiovyö ei siirrä rinkan painoa hartioilta lantiolle toivotulla tavalla.

Myös reppujen viilekkeillä on suuri merkitys istuvuuteen. Osa repuista tarjoaa leveämmät viilekkeet, osa taas kapeammat. Osassa repuista viilekkeet on valmistettu jäykemmästä materiaalista, kun taas osassa ne liikkuvat vapaammin. Myös viilekkeiden muodot, säädettävyys sekä kuinka lähellä toisiaan viilekkeiden kiinnityspisteet ovat repun yläosassa vaihtelevat eri reppumallien välillä. Mikäli kiinnityspisteet ovat liian lähekkäin tai viilekkeet ovat liian leveät, voivat ne hangata kaulaa vasten.

Osassa repuista käytetään viilekkeet toisiinsa yhdistäviä lantio- ja/tai rintaremmejä. Niiden avulla repun voi kiristää tiukemmin selkään, jolloin se ei hypi selässä. 


Repun muut ominaisuudet

Istuvuuden lisäksi repulta vaaditaan muitakin ominaisuuksia, jotka riippuvat eri käyttötilanteista. Mikäli yleisreppua haluaa kantaa mukana arjessa, on tietysti tärkeää, että repun ulkonäkö miellyttää käyttäjää. Jos repussa kantaa mukana esimerkiksi kannettavaa tietokonetta, voi sille omistettu erillinen tasku olla mainio lisä.

Muutenkin repun taskuilla on merkitystä. Osassa repuista on vain yksi iso päätasku, kun taas osa repuista tarjoaa useampia pienempiä taskuja. Yleisin tapa taskujen avaamiseen ja sulkemiseen on vetoketju, mutta joissain malleissa käytetään myös klipsejä, neppareita, velcroa tai muita ratkaisuja.

Mikäli repun kanssa liikkuu usein vesisateessa tai sen aikoo ottaa mukaan vaikkapa souturetkelle, on hyvä idea hankkia vedenpitävä reppu Myös muissa lajeissa voi kaivata repulta tiettyjä erikoisominaisuuksia.

You might also be interested in

Fjällräven x Specialized: Exchange Project

Hiking, biking & bikehiking! Adventure is just a bike ride away. Introducing the next phase of ambitious products created by Fjällräven and the Californian bicycle experts at Specialized, bringing even more functionality, durability and timeless design into the world of hikin...

Craghoppersin käyttämät teknologiat

Craghoppers on englantilainen, vuonna 1965 perustettu ulkoiluvaatteiden valmistaja, joka tunnetaan nykyään maailmanlaajuisesti vaativiin olosuhteisiin valmistetuista vaatteista.  Craghoppers luo ja jalostaa monia erinomaisia ​​tekniikoita vaatteisiinsa, jotka on suunnitel...

TAKAISINVETO: Optimus Vega kaasukeittimen tuulensuoja

Tuotteen nimi: Tuulensuoja Optimus Vega kaasukeittimeen Mahdollinen riski: Mikäli käyttäjä ei jätä käyttöohjeen mukaista riittävää rakoa tuulensuojan ja padan väliin tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, aiheuttaa suoja riskin hiilidioksidimyrkytyksestä. Pyydämme kuluttajia olem...