Asiaa aseen voitelusta


Metsästys, Ampumaurheilu by Kaarle H., 10.12.2018
Taittuvapiippuinen haulikko ei ampumalla juurikaan kulu, mutta ne metallipinnat, jotka liikkuvat toista metallipintaa vasten kuluvat, ellei niitä voidella asiaankuuluvasti.

Voiteluaineen tulee olla asevaseliinia, aseöljy ei tähän riitä. Asevaseliini on täysin vedetön ja kovaa kuumuutta ketävää. Vaseliinilla voideltavia pintoja ovat taittuvapiippuisissa haulikoissa piippujen monoblokin metallinväriset pinnat jotka liikkuvat lukkorungon pintoja vastaan. Myös akseli tai akselitapit lukkorungossa tulee voidella.

Piippujen alla olevan etutukin lukituskappaleen kärki tulee voidella. Puoliautomaatti- ja pumppuhaulikoiden lukkokappale on hyvä voidella pari kertaa vuodessa hyvin ohuelti hyvälaatuisella ohuella öljyllä, samoin kiväärin lukkopultti.

Vaihtosupistajaholkkia vaihdettaessa tulee irrotettavan holkin ulkopinta pyyhkiä esim. talouspaperilla puhtaaksi palojäämistä.

Samoin on puhdistettava holkin kierteet piipussa sekä holkin vastainen piipun sisäpinta. Asennettavan holkin kierteeseen laitetaan vaseliini. Vaseliinia ei tarvitse lisätä välillä, vain siis holkkia vaihdettaessa laitetaan vaseliini. Vaseliini estää holkin palamisen kiinni piippuun.


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Vesilinnustuspatruunoiden hankinta

Lyijyhaulien käyttö vesilinnustuksessa on ollut kiellettyä jo tovin olipa metsästysmaasto vesistön äärellä tai pellolla. Kielto perustuu lyijyn haittavaikutuksiin. Lyijyn käyttö vesilintujen metsästyksessä kiellettiin Suomessa jo vuonna 1996 (metsästyslain 33 § 12. kohta). Lyijy...

Metsästyksen aloitus

Mikäli lähipiirissäsi ei ole metsästäjää, jonka kanssa metsästysharrastuksesta voi keskustella, metästysharrastukseen voi tutustua Metsästäjäliiton järjestämillä Metso-leireillä. Toinen erinomainen tapa on ottaa yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan ja kertoa olevansa kiinnos...

Harppuunan valinta

Mitä pidempi kuminauhaharppuuna sen tarkempi se on kauas kaloille, jotka ovat säikkyjä. Lyhyemmällä pääsee toisaalta esim. kaislikossa liikkumaan mukavammin. Komposiittirunkoiset ovat hyvin vakaita ja tarkkoja. Putkirunkoinen on myös varsin vakaa, muttei saavuta kompo...