Mitä eroa snorkkeleilla on?


Sukellus, Vesiurheilu, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 20.04.2021
Kaikenmaailman putkia, mutta mitä eroa näillä on?
Millainen snorkkeli käy parhaiten omiin käyttötarkoituksiin?

Valikoimamme snorkkelit jakautuvat karkeasti neljään eri ryhmään. Löytyy snorkkeleita tyhjennysventtiilillä, snorkkeleita ilman tyhjennysventtiiliä, lasten snorkkeleita sekä etusnorkkeleita. Lisäksi pintasnorklaukseen löytyy myös kokokasvosnorkkeleita, joissa maski ja snorkkeli on samassa laitteessa kokonaisuutena.


Tyhjennysventtiilisillä snorkkeleilla putkeen päässeen veden pystyy helposti poistamaan puhaltamalla snorkkeliin. Suukappaleen alla sijaitsee erityinen takaiskutyhjennysventtiili, joka puhalluksen paineesta avautuu ja päästää putkessa olevan ylimääräisen veden pois ja ulkopuolisen veden snorkkelin ulkopuolella - vaikka kasvot olisivatkin pinnan alla.

Tyhjennysventtiilillisen snorkkelin tyhjentäminen ei vaadi siis paljoakaan voimaa puhallukseen ja on täten todella kätevä. Jos haluaa snorklailun yhteydessä dippailla pinnan alle ja tehdä pieniä vapaasukelluspyrähdyksiä, on tämä snorkkeli hyvä valinta, sillä snorkkelin tyhjentäminen onnistuu mainiosti pienen sukelluksen jälkeenkin - kasvot edelleen pinnan alla, jotta ei jää mitään vedenalaistoimintaa näkemättä!

Seacsub Vortex
Seacsub Vortex
Captcha$
(8)
Heti saatavilla
Cressi Gamma
Cressi Gamma
Captcha$
(9)
Heti saatavillaSnorkkelin saa myös hankittua ilman tyhjennysventtiiliä, jolloin kokonaisuudesta saadaan huomattavasti virtaviivaisempi. Jos snorkkelilla ei ole tyhjennysventtiiliä, vesi pitää puhaltaa pois koko putken läpi, joten puhallus saa olla kyllä ihan kunnolla voimakas ja päättäväinen ja keuhkoihin tarvitaan hyvin ilmaa jotta tyhjennys onnistuu hyvin. Tyhjennyksen jälkeen ensimmäinen henkäys snorkkelin läpi on syytä tehdä harkiten, jottei tule vetäneeksi vettä henkeen.
Tämä ohje toki koskee myös tyhjennysventtilillistä snorkkelia.

Seacsub Jet
Seacsub Jet
Captcha$
(17)
Heti saatavilla
Seacsub Flash
Seacsub Flash
Captcha$
(9)
Heti saatavilla
-24%
Seacsub Liquid
Seacsub Liquid
Captcha$
Poistossa alk. 13.69 $
(13)
Heti saatavilla
Seacsub Turtle
 
Seacsub Turtle
Captcha$
(9)
Heti saatavillaSnorkkeleita on eri muotoisia: etenkin ilman tyhjennysventtiiliä olevat snorkkelit istuvat pään viereen maskiin kiinnitettynä solakammin, jos putkessa on kaarevaa muotoa. Useimmissa tyhjennysventtilillisissä snorkkeleissa istuvuus on toteutettu pienellä haitarikappaleella, joka antaa snorkkelille tilaa liikkua pään liikkeen mukaan, eikä kampeudu niin helposti kallelleen. Kaikissa tyhjennysventtiilillisissä snorkkeleissa ei toki tätä ominaisuutta ole, vaan istuvuus on huomioitu nimenomaan ainoastaan snorkkeliputken muotoilulla.

Ilman tyhjennysventtiiliä olevissa snorkkeleissa on mahdollista käyttää kevyempiä ja kokoontaittuvampia materiaaleja. Tästä venttiilittömästä joukosta löytää snorkkelit joiden putki joustaa siinä määrin, että snorkkeli on mahdollista rullata esim laitesukellusretkellä taskuun. Kokoontaitettuna snorkkeli ei ole letkujen tiellä, ja toisaalta se voidaan helposti ottaa käyttöön tarvittaessa jos sitä tarvitaan sukelluksen jälkeen esim. pintauintiin, eikä mukana olevaa painekaasua haluta turhaan tuhlata pinnalla. 

Lasten snorkkelit vs. aikuisten koot
Lasten / junior -koon snorkkeleissa on huomioitu käyttäjän pienikokoisuus (eli sopii mainiosti myös pienikokoisille aikuisille ja nuorisolle), joten snorkkeli on rakenteeltaan sirompi ja pituutta on vähemmän kuin ns. "normisnorkkeleissa" Suukappale on myös pienempi, joten se istuu paremmin ja mukavammin pienempään suuhun.

Seacsub Tribe Snorkel
Seacsub Tribe Snorkel
Captcha$
(3)
Heti saatavilla
Seacsub Z Piccolo
Seacsub Z Piccolo
Captcha$
(3)
Heti saatavillaMuut snorkkeliin liittyvät osat ja ominaisuudet:
Snorkkelissa on siis varsinaisen putken lisäksi suukappale, jota löytyy pääsääntöisesti kahta kokoa, toki eri valmistajien suukappalemalleissa on hieman eroa muotoilun ja materiaalivalintojen vuoksi, mutta mitoitus on pääsääntöisesti samankokoinen. Snorkkeleissa joko on tai ei ole putken päässä myös roiskesuoja, joka yksikertaisimmillaan on tyvestä säädettävä (tai kiinteästi taitettu ja suojattu) muotoiltu movikappale, joka estää pahimpien pärskeiden menoa hengitysputkeen. Joissain malleissa on myös rakenneltu erillinen mekanismi stoppareineen, mutta yksinkertaisemmat ratkaisut ovat osoittautuneet erinomaisen hyviksi, ellei jopa paremmiksi kuin monimutkaiset vesistoppariviritykset.

Snorkkeleiden mukana tulee klipsi, jolla snorkkelin saa kiinnitettyä maskiin. Rehellisyyden nimissä jotkut ovat ratkaisuiltaan etevämpiä kuin toiset, mutta kaikki ovat yhtälailla ihan toimivia. Koska klipsi on itseasiassa eniten vääntelylle ja näpräilylle joutuva osa on ymmärrettävä, että tämä pieni nipsu on kertakaikkista kulutustavaraa. Siksipä snorkkeleihin myydään varaosana klipsejä ja kiinnikkeitä - jotkut ovat sidoksissa valmistajan snorkkeleihin, ja jotkut kiinnikkeet universaaleja kaikkiin putkiin sopivia.

Jos snorkkelin suukappale pääsee hajoamaan tai likaantuu siihen kuntoon, ettei sitä tohdi enää huolellisen putsauksenkaan jälkeen laittaa suuhun, voi sen korvata regulaattorin perussuukappaleella kunhan putken paksuus sopii suukappaleen reikään. Huomaa, että nämä käyvät yleisimmin vain tyhjennysventtiilillisiin snorkkeleihin niiden muotoilun vuoksi, yleensä ilman tyhjennysventtiiliä olevan snorkkelin suukappale on huomattavasti pidempi osa snorkkelia.

Seacsub Snorkkelin maskiinkiinnitysrengas
 
Seacsub Snorkkelin maskiinkiinnitysrengas
Captcha$
(37)
Heti saatavilla

Etusnorkkeli
Etusnorkkelit on tarkoitettu ennen kaikkea uintitekniikan harjoitteluun, jotta voidaan treenata oikeaa pään asentoa kasvojen ollessa veden alla ja keskittyä täydelisesti vetotehokkuuden kehittämiseen oikeassa asennossa ilman, että ilmanottoa tarvitsee rytmittää osana kokonaisuutta. Etusnorkkeli vie siis yhden monimutkaisen työvaiheen pois uinnista, jolloin voi keskittyä asentoon, vetoihin ja potkutekniikkaan ja näiden tehokkaaseen yhdistämiseen.

Orca Snorkel Training Accessory
 
Orca Snorkel Training Accessory
Captcha$
(3)
Heti saatavilla
Finis Freestyle Snorkel
 
Finis Freestyle Snorkel
Captcha$
(1)
Heti saatavilla
Finis Swimmer's Snorkel JR
 
Finis Swimmer's Snorkel JR
Captcha$
(1)
Heti saatavilla


Kokokasvosnorkkeli

Kokokasvosnorkkeli on snorkkelimaski, jolla voit hengitellä vapaasti nenän tai/ja suun kautta. Kokokasvosnorkkeleissa on materiaaleissa huomioitu huurtumattomuus. Toisin kuin sukellukseen tarkoitetuissa maskeissa, snorkkelimaskin linssi/ pinta on valmistettu muovisekoitemateriaalista siinä missä perinteiset maskien linssit on tehty temperoidusta lasista, joten on voitu luoda materiaali joka ei niin herkästi huurustu. 

Snorkkeleiden päästä löytyy aaltosuoja, joka estää aaltojen räimimisen snorkkeliosan sisään. Huomioi, että kokokasvosnorkkelit on tarkoitettu ainoastaan pintasnorklaukseen, eikä näillä tule edes yrittää mennä kokonaan pinnan alle. Lisäksi kannattaa varmistaa, että kokokasvosnorkkelin kanssa hengitetään syvään ja huolellisesti, jotta ilma pääsee todella vaihtumaan isossa maskitilassa. Snorklaajalla täytyy olla aina raikasta ilmaa hengitettävänään, jotta ei vahingossakaan jäädä hengittelemään pinnallisesti jatkuvasti omia uloshengityskaasuja. Erityisesti junioreiden ollessa asialla välitöntä valvontaa snorklailun suhteen on oltava.

Seacsub Magica Junior
Seacsub Magica Junior
Captcha$
(2)
Heti saatavilla
-52%
Ocean Reef ARIA Classic Full Face Snorkeling Mask

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Cressi LP Hose Recall

VOLUNTARY RECALL OF LP HOSE INCLUDED IN CRESSI SUB BUOYANCY COMPENSATOR DEVICES UNITS  (20/07/2022) Cressi Sub Spa is conducting a recall on a limited number of LP hoses supplied together with the buoyancy compensator devices (BCD) named PATROL, QUARTZ, START, START PRO, AQUARID...

Jobe Yarra Teal 10.6 & Duna 11.6 SUP-lautojen takaisinkutsu ja vaihto

Jobe Sports on yksi alan johtavimpia brändejä ja ottaa asiakkaidensa turvallisuuden vakavasti sekä pitää kiinni korkeista laatustandardeistaan. Tästä syystä Jobe on päättänyt kutsua takaisin ja vaihtaa erän 2021-2022 Yarra & Duna sup-lautoja. HUOM! Takaisinkutsu ei koske kaik...

Käyttökokemuksia: Garmin inReach Mini 2

Mikäli haluaa säilyttää yhteyden muuhun maailmaan vaikkapa keskelle erämaata suuntautuvilla vaelluksilla, on paras ratkaisu ottaa mukaan satelliittiviestin. Iridium-satelliittiverkkoon pohjautuva viestintä ei ole riippuvainen puhelimien verkosta, ja viestit sekä hätäkutsut toi...