Vinkkejä talviuimareille


Ulkoilu, Talviurheilu, Uinti by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 01.03.2021

Talviuinti on hyvää hommaa, ja kätevää siinä mielessä, että vedet ovat talviuiintilämpöiset suurimman osan vuotta.

Joillekin talviuinti on talven ihan MUST -ohjelmanumeroita, ja joillekin se tekee yllättävän tiukkaa. Sen voi sanoa, että varmaan harva nauttii siitä, että tassut jäätyy lumeen tai kylmään maahan kiinni ja monelle ongelmaksi koituu se, että ranteet ja nilkat palelee kivuliaasti ja rupeaa harmittamaan koko talviuintitouhu.


Vaikka talviuinti ei mikään massiivinen varusteurheilulaji olekaan, niin pienistä mukavuusvarusteista on kyllä paljon iloa.
Ei hätää: koet kyllä kylmän raikkauden melko autenttisesti, mutta meno on mukavempaa ja turvallisempaa, jos panostaa hieman noihin kamppeisiin.

1) Tossut
Tossuja ja sukkia on kaikenlaiseen lähtöön. Avantouintiin käy niin napakat rantatossut, jos tarkoituksena on ehkäistä ainoastaan liukastumista ja jalkapohjan jäätymistä kiinni maahan. Jos tosiaan kaipaa lämmikettä rantatossun sisään, niin hyvä idea on hommata alle neopreeniset sukat. Tällöin voit vaihdella mielen mukaan että käytätkö pelkkää tossua vai tossua sukan kanssa. Myös pelkkä sukka toimii uintihmmissa pienenä lisälämmikkeenä sellaisenaan.
Kolmannekseen sukelluksesta ja surffauksesta tutut neopreenikengät ovat oikeasti erittäin varteenotettava vaihtoehto, ja ehdottomasti allekirjoittaneen suosikkivalinta.
Kenkiä löytyy eri paksuisia (3-6mm neopreeniä) ja pohjan koostumus vaihtelee kengän mallista riippuen kevyemmästä järeämpään. Järeäpohjainen kenkä mahdollistaa kuun hieman röpeliäisemmässäkin maastossa, jos uimapaikalle ei pääse ihan suoraan. Jalkojen mukavuuteen kannattaa ilman muuta satsata, sillä kylmässä vedessä uinnin jälkeen jäähtyneet lihakset saattavat toimia normilämpötilaansa huterammin ja paluumatka vedestä sujunee tukevammin, kun on pitänyt hennot tukilihakset kohtuulämpöisinä.

Seacsub Sand
 
Seacsub Sand
Captcha$
(8)
Heti saatavilla
Seacsub Hawaii
 
Seacsub Hawaii
Captcha$
(19)
Heti saatavilla
Seacsub Hawaii Junior
 
Seacsub Hawaii Junior
Captcha$
(7)
Heti saatavilla
Arena Sharm 2 PVC sandaali
 
Arena Sharm 2 PVC sandaali
Captcha$
(4)
Heti saatavilla2) Hanskat
Samaista neopreeniä olevia hanskoja on myös saatavilla eri paksuisia ja -pituuksisia. Suurin hyöty hanskoissa on, että kylmällä kelillä käsien iho ei tartu pakkasessa kaiteisiin tai uimaportaiden metalliosiin. Riippun valitsemasi hanskan paksuudesta ja -mallista saat halutessasi myös enemmän lämmittävää materiaalia ranteen ympärille, jos ranteiden kivistys jääkylmässä vedessä tuottaa sinulle harmia.

Ursuit 5-sorminen, 3 mm
 
Ursuit 5-sorminen, 3 mm
Captcha$
(56)
Heti saatavilla
Seacsub Comfort 3.0mm
 
Seacsub Comfort 3.0mm
Captcha$
(25)
Heti saatavilla3) Pipo / muu lämmittävä päähine
Kun laskee pään ihon pinta-alan, niin puhutaan aikas laajasta alueesta jonka jäähtymisestä kannattaa olla tietoinen. Talviuinnissa on muutenkin suositeltavaa olla kastelematta päätä, eli sukellushommat kannattaa jättää ihan toisenlaisiin olosuhteisiin jotta vältytään liialta jäähymiseltä. Päähineeksi käy varsin hyvin vaikak pipo, huopahattu tai neopreeninen avantouintihattu/ -huppu/ -uimalakki. Ideoita jälkimmäiseen kolmeen alla:

Orca Neoprene Hood
 
Orca Neoprene Hood
Captcha$
(7)
Heti saatavilla
Orca High Visibility Neoprene Swim Cap
 
Orca High Visibility Neoprene Swim Cap
Captcha$
(4)
Heti saatavilla
Orca Swim Hat
 
Orca Swim Hat
Captcha$
(12)
Heti saatavillaMuuta
Talviuinti, niin hauskaa kun se onkin on toki keholle aika rapsakkaa puuhaa. Kannattaa siis huolella lämmitellä ennen uintiurakkaa. Mikäs sen parempi kuin hyvä reipas kävely tms -lenkki ennen virkistää pulahdusta. Muutenkin kaikki äärimmäinen on hyvä kitkeä juurikin lämpötilaerojen suhteen; on hyvä vilvoitella saunan jälkeen hyvin ja vasta sitten siirtyä avantouinnille. Avannossa itseään jäähdytellyt fiksu uimari lämmittelee hissukseen ennen siirtymistä saunan lämpöön. Muutenkin kannattaa kuulostella uimakertojen suhteen omaa kehoa: onko jaksamista? Tuntuuko olo riittävän nesteytetyltä? Ja vielä tuosta nesteytyksestä. Talviuintihommat hoidetaan ehdottomasti veden, mehun tahi limpparin voimilla ja katsellaan tarvittaessa niitä saunaolutjuttuja sitten vasta uintien päätyttyä ja silloinkin vasta, kun on nauttinut sopivasti alkoholitonta nestettä tasapainottaakseen talviunnissa mahdollisesti koitunutta nestevajausta (kylmä pistää nesteet kehossa kiertämään - myös pisuasiat jonka välityksellä saattaa kuivahtaa yllättävän paljon)

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Fjällräven x Specialized: Exchange Project

Hiking, biking & bikehiking!Ajattomuutta, toiminnallisuutta ja kestävyyttä – retkeilyn ja pyöräilyn maailma tarjoaa nyt entistä enemmän, kun Fjällrävenin ja kalifornialaisen pyörämerkki Specializedin kunnianhimoisen yhteistyömalliston kaikki tuotteet löytyvät meiltä.Tutust...

Craghoppersin käyttämät teknologiat

Craghoppers on englantilainen, vuonna 1965 perustettu ulkoiluvaatteiden valmistaja, joka tunnetaan nykyään maailmanlaajuisesti vaativiin olosuhteisiin valmistetuista vaatteista.  Craghoppers luo ja jalostaa monia erinomaisia ​​tekniikoita vaatteisiinsa, jotka on suunnitel...

Metsästysvaatteiden valinta lämpimille keleille

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Härkilan kanssaKun valitaan metsästysvaatteita sääolosuhteiden mukaan on muistettava ottaa huomioon päivän mittaan tapahtuvia lämpötilan sekä kosteuden vaihteluita.Lämpimien ajanjaksojen aikana vaatteen oltava kaiken lisäksi myös kevyt ja hengitt...