Retkiluistelu lajina ja varustevinkkejä


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 4.1.2021

Retkiluistelussa on kyse luonnonjäillä luistelusta jonka puitteissa voidaan taivaltaan pitkiäkin matkoja ja retkeillä ihan toisella tapaa.
Retkiluistelussa käytetään pidempiteräisiä luistimia kuin normaalissa luistelussa ja noudatetaan jäillä liikkujan turvallisuusohjeita, joista pikkasen osviittaa alla olevassa kirjoiuksessa. Laaja perehdytys lajin pariin tapahtuu retkiluistelun alkeiskursseilla, joista tietoa ja linkkejä myöhemmin tässä jutussa.

Luistimia on saatavilla erilaisilla siteillä. Luistimissa on kaksi perustyyppiä, luistin, jossa kantapää on kiinni luistimessa ja luistin jossa kantapää liikkuu vapaasti. Vapaana liikkuvalla kantapäällä luisteleminen on hieman vaikeampaa, toisaalta pääsee lujempaa mutta eteneminen on vaikeampaa epätasaisissa ja huonoissa luisteluolosuhteissa. Vapaan kantapään luistimissa siteinä käytetään luistelusuksien, tai "back country" siteitä. Kiinteäkantapäisissä luistimissa siteet ovat "yleistoimisia" ja niissä monoina voin käyttää jäykkävartisia vaelluskenkiä. Yleensä luistellaan järvien- tai merenjäällä. Luistelu tapahtuu isoissa ryhmissä turvallisuuden vuoksi.

Hyvän retkiluistimen ominaisuudet ja tunnusmerkit
• Luistimen terä on liitetty laattaan stanssaamalla ja liimaten, sillä vain näin kootut luistimet liikkuvat kevyesti myös silloin, kun jäällä on lunta
• Terän laatuun on syytä kiinnittää huomiota, sillä vain korkealaatuinen terämateriaali pysyy terävänä ja on ylipäänsä mahdollista teroittaa
• Terän tulisi olla tehtaalla teroitettu profiiliin. Tämä on todettavissa asettamalla luistinten terät vastakkain, jolloin väliin jää, terän etu- ja takaosassa, muutaman millin rako
• Luistimet, joista profiili puuttuu ovat sekä liian “suuntavakaita”, että epämiellyttäviä käytettäviä
• Siteet pitävät luistelussa käytetyn kengän napakasti paikoillaan ja ovat myös säädettävissä sivuttaissuunnassa

Retkiluistimen pituuden valinta:
• Retkiluistimien tulee ennemmin olla liian pitkät kuin liian lyhyet
• Mitä lyhyemmät luistimet ovat sitä ketterämmät niillä on liikkua
• Mitä pitemmät luistimet ovat sen tasaisemmat ne ovat luistella epätasaisella jäällä

 
Lajit‪»Retkiluistelu‪»Retkiluistimet‪»
Zandstra NIS Retkiluistimet
135,00 €
(36)
Heti saatavilla
Lundhags T-Skate NNN BC
 
Lajit‪»Retkiluistelu‪»Retkiluistimet‪»
Lundhags T-Skate NNN BC
216,90 €
(12)
Heti saatavilla
Isvidda Trekking
 
Lajit‪»Retkiluistelu‪»Retkiluistimet‪»
Isvidda Trekking
94,90 €
(22)
Heti saatavilla
Black Ice BI006
 
Lajit‪»Retkiluistelu‪»Retkiluistimet‪»
Black Ice BI006
99,00 €
(1)
Heti saatavilla


TURVALLISUUS ENNEN KAIKKEA.
Mikään harrastus ei ole niin hauskaa, että pitäisi ottaa tarpeettomia riskejä. Jäillä liikkuminen on mukavata hommaa, ja on muutamiakin juttuja, joilla parantaa omia selvitymismahdollisuuksia, mikäli kylmä kylpy kutsuu.

1) Jäänaskalit. Ehdoton vähimmäisvaatimus kun lähtee minne vaan jäille kikkailemaan. Jos jään alla on edes nilkkaan asti vettä, niin naskalit mukaan. Ainoa paikka, jonne ei naskaleita välttämättä tarvitse ottaa, on lähimmän urheilupuiston luistinrata, sekä jäähalli.

Naskeleina suositaan yleensä kaulassa tiiviisti pysyviä malleja. Suomen retkiluistelijoiden retkillä turvavarusteisiin kuuluu myös jääpiikki (eli sauvat), jolla koetellaan jään kantavuutta. Sauvat ovat yleensä alumiinia, hiihtosauvoja tai teleskoopisauvioja ei käytetä koska niillä ei voi testata jään paksuutta. Myös heittoköysi ja täydellinen vaihtovaatekerta vesitiivisti pakattuna repussa ovat retkiluistelijoiden retkillä pakollisia varusteita. Retkiluistelijat eivät pidä tavaroita taskuissaan, koska jäihin joutuessaan taskuissa olevat tavarat voivat vaikeuttaa ylösnousua, samasta syystä sauvoja ei pidetä käsilenkeissä.

Isvidda Jäänaskalit
 
Lajit‪»Retkiluistelu‪»Turvallisuusvarusteet‪»Naskalit‪»
Isvidda Jäänaskalit
19,90 €
(30)
Heti saatavilla
Zandstra Heittoliina
 
Lajit‪»Retkiluistelu‪»Turvallisuusvarusteet‪»Heittoköydet‪»
Zandstra Heittoliina
29,90 €
(13)
Lundhags Norröra Rescue Line Pro
Lajit‪»Retkiluistelu‪»Turvallisuusvarusteet‪»Heittoköydet‪»
Lundhags Norröra Rescue Line Pro
34,90 €
(1)


2) Kuivapuku/ kuiva välipuku. Se on niin, että kylmyys ja kastuminen on jäillä liikkuvien vihulainen numero yksi. Muuten lämpimät vaatteet saattavat muodostua ylivoimaiseksi taakaksi kastuessaan. Ehdottoman nerokas keksintö on tämä Ursuitin kuiva välipuku. MPS on tosi kevyt, kerraston/ välivaatetuksen päälle puettava asu, jonka päälle voi ladata sitten kuorta tai toppaa.

Tämä nimenomainen kuiva välipuku on sen verran kevyt, että voi ihan tehdä reipastakin luistelu- / hiihtolenkkiä se päällä. Eihän se nyt mikään urheilukerrasto ole, mutta jos ottaa huomioon sen seikan, että se saattaa pelastaa hengen veteen pudotessa, niin ylimääräinen hiki on sen väärtti ihan heittämällä.

Opas pelastuspuvun valintaan ja hoitoon


Muistakaa vastuullisuus jäillä, luistelkaa vain, jos jää kestää varmuudella ja huolehtikaa, että kaikki olennaiset turvallisuusvarusteet on mukana. On ehdottoman suositeltavaa osallistua retkiluistelukurssille. Suomen Retkiluistelijoiden alkeiskurssikalenterin löydät tästä:
Alkeiskurssikalenteri

Suomen Ladun jäsenyhdistys Suomen Retkiluistelijat keskittyy retkiluistelun edistämiseen ja järjestää ohjattuja retkiä lähes joka viikonloppu luistelukauden ajan.
Löydät Retkiluistelijoiden sivuilta myös tietoa retkiluistelun tekniikasta, turvallisuudesta ja välineistä.

Retkiluistelureissuun otetaan aina mukaan kuiva vaihtovaatekerta. Tuossa alla on muutamia hyviä tarkoitukseen sopivia reppuja - reppuun laitettavat vaatteet laitetaa ehdottomasti aina vesitiiviiseen pussiin, jolloin kokonaisuus toimii kuivana säilytyspaikkana ja tarvittaessa kellukkeena.

Pakolliset varusteet Suomen retkiluistelijat ry:n retkillä

Ortlieb Atrack 45L
Lajit‪»Vaellus‪»Rinkat, reput, kassit‪»Reput‪»Vedenpitävät reput‪»
Ortlieb Atrack 45L
199,90 €
(53)
Heti saatavilla
Ortlieb Atrack 35L
Lajit‪»Vaellus‪»Rinkat, reput, kassit‪»Reput‪»Vedenpitävät reput‪»
Ortlieb Atrack 35L
186,90 €
(37)
Heti saatavilla
Ortlieb Packman Pro Two
Lajit‪»Vaellus‪»Rinkat, reput, kassit‪»Reput‪»Vedenpitävät reput‪»
Ortlieb Packman Pro Two
124,90 €
25 L
(24)
Heti saatavilla
Ortlieb Commuter-Daypack City 21 L
Lajit‪»Vaellus‪»Rinkat, reput, kassit‪»Reput‪»Vedenpitävät reput‪»
Ortlieb Commuter-Daypack City 21 L
125,00 €
(15)
Heti saatavilla


OAC Skates - Nordic Skating at Saarikylat Finland, December 2016

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...

Tactical Foodpack -reseptikilpailu: Voittajalle 2000 € lahjakortti Tactical Foodpackin tuotteisiin.

Päästä kulinaarinen luovuutesi valloilleen Oletko koskaan haaveillut saavasi kaikkien aikojen suosikkiruokasi Tactical Foodpackin premium -tuotevalikoimassa? Parhaat haaveet on tehty toteutettaviksi ja tässä tarjoutuukin siihen oivallinen mahdollisuus: Jaa kanssamme lemppariann...