Retkiluistelu lajina ja varustevinkkejä


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 04.01.2021

Retkiluistelussa on kyse luonnonjäillä luistelusta jonka puitteissa voidaan taivaltaan pitkiäkin matkoja ja retkeillä ihan toisella tapaa.
Retkiluistelussa käytetään pidempiteräisiä luistimia kuin normaalissa luistelussa ja noudatetaan jäillä liikkujan turvallisuusohjeita, joista pikkasen osviittaa alla olevassa kirjoiuksessa. Laaja perehdytys lajin pariin tapahtuu retkiluistelun alkeiskursseilla, joista tietoa ja linkkejä myöhemmin tässä jutussa.

Luistimia on saatavilla erilaisilla siteillä. Luistimissa on kaksi perustyyppiä, luistin, jossa kantapää on kiinni luistimessa ja luistin jossa kantapää liikkuu vapaasti. Vapaana liikkuvalla kantapäällä luisteleminen on hieman vaikeampaa, toisaalta pääsee lujempaa mutta eteneminen on vaikeampaa epätasaisissa ja huonoissa luisteluolosuhteissa. Vapaan kantapään luistimissa siteinä käytetään luistelusuksien, tai "back country" siteitä. Kiinteäkantapäisissä luistimissa siteet ovat "yleistoimisia" ja niissä monoina voin käyttää jäykkävartisia vaelluskenkiä. Yleensä luistellaan järvien- tai merenjäällä. Luistelu tapahtuu isoissa ryhmissä turvallisuuden vuoksi.

Hyvän retkiluistimen ominaisuudet ja tunnusmerkit
• Luistimen terä on liitetty laattaan stanssaamalla ja liimaten, sillä vain näin kootut luistimet liikkuvat kevyesti myös silloin, kun jäällä on lunta
• Terän laatuun on syytä kiinnittää huomiota, sillä vain korkealaatuinen terämateriaali pysyy terävänä ja on ylipäänsä mahdollista teroittaa
• Terän tulisi olla tehtaalla teroitettu profiiliin. Tämä on todettavissa asettamalla luistinten terät vastakkain, jolloin väliin jää, terän etu- ja takaosassa, muutaman millin rako
• Luistimet, joista profiili puuttuu ovat sekä liian “suuntavakaita”, että epämiellyttäviä käytettäviä
• Siteet pitävät luistelussa käytetyn kengän napakasti paikoillaan ja ovat myös säädettävissä sivuttaissuunnassa

Retkiluistimen pituuden valinta:
• Retkiluistimien tulee ennemmin olla liian pitkät kuin liian lyhyet
• Mitä lyhyemmät luistimet ovat sitä ketterämmät niillä on liikkua
• Mitä pitemmät luistimet ovat sen tasaisemmat ne ovat luistella epätasaisella jäälläTURVALLISUUS ENNEN KAIKKEA.
Mikään harrastus ei ole niin hauskaa, että pitäisi ottaa tarpeettomia riskejä. Jäillä liikkuminen on mukavata hommaa, ja on muutamiakin juttuja, joilla parantaa omia selvitymismahdollisuuksia, mikäli kylmä kylpy kutsuu.

1) Jäänaskalit. Ehdoton vähimmäisvaatimus kun lähtee minne vaan jäille kikkailemaan. Jos jään alla on edes nilkkaan asti vettä, niin naskalit mukaan. Ainoa paikka, jonne ei naskaleita välttämättä tarvitse ottaa, on lähimmän urheilupuiston luistinrata, sekä jäähalli.

Naskeleina suositaan yleensä kaulassa tiiviisti pysyviä malleja. Suomen retkiluistelijoiden retkillä turvavarusteisiin kuuluu myös jääpiikki (eli sauvat), jolla koetellaan jään kantavuutta. Sauvat ovat yleensä alumiinia, hiihtosauvoja tai teleskoopisauvioja ei käytetä koska niillä ei voi testata jään paksuutta. Myös heittoköysi ja täydellinen vaihtovaatekerta vesitiivisti pakattuna repussa ovat retkiluistelijoiden retkillä pakollisia varusteita. Retkiluistelijat eivät pidä tavaroita taskuissaan, koska jäihin joutuessaan taskuissa olevat tavarat voivat vaikeuttaa ylösnousua, samasta syystä sauvoja ei pidetä käsilenkeissä.2) Kuivapuku/ kuiva välipuku. Se on niin, että kylmyys ja kastuminen on jäillä liikkuvien vihulainen numero yksi. Muuten lämpimät vaatteet saattavat muodostua ylivoimaiseksi taakaksi kastuessaan. Ehdottoman nerokas keksintö on tämä Ursuitin kuiva välipuku. MPS on tosi kevyt, kerraston/ välivaatetuksen päälle puettava asu, jonka päälle voi ladata sitten kuorta tai toppaa.

Tämä nimenomainen kuiva välipuku on sen verran kevyt, että voi ihan tehdä reipastakin luistelu- / hiihtolenkkiä se päällä. Eihän se nyt mikään urheilukerrasto ole, mutta jos ottaa huomioon sen seikan, että se saattaa pelastaa hengen veteen pudotessa, niin ylimääräinen hiki on sen väärtti ihan heittämällä.

Opas pelastuspuvun valintaan ja hoitoon


Muistakaa vastuullisuus jäillä, luistelkaa vain, jos jää kestää varmuudella ja huolehtikaa, että kaikki olennaiset turvallisuusvarusteet on mukana. On ehdottoman suositeltavaa osallistua retkiluistelukurssille. Suomen Retkiluistelijoiden alkeiskurssikalenterin löydät tästä:
Alkeiskurssikalenteri

Suomen Ladun jäsenyhdistys Suomen Retkiluistelijat keskittyy retkiluistelun edistämiseen ja järjestää ohjattuja retkiä lähes joka viikonloppu luistelukauden ajan.
Löydät Retkiluistelijoiden sivuilta myös tietoa retkiluistelun tekniikasta, turvallisuudesta ja välineistä.

Retkiluistelureissuun otetaan aina mukaan kuiva vaihtovaatekerta. Tuossa alla on muutamia hyviä tarkoitukseen sopivia reppuja - reppuun laitettavat vaatteet laitetaa ehdottomasti aina vesitiiviiseen pussiin, jolloin kokonaisuus toimii kuivana säilytyspaikkana ja tarvittaessa kellukkeena.

Pakolliset varusteet Suomen retkiluistelijat ry:n retkilläSinua saattaa kiinnostaa myös

Repun valinta — mitä kannattaa ottaa huomioon reppua ostaessa?

Reput ovat arjessa ja ulkoillessa usein korvaamaton varuste. Esimerkiksi päiväretkelle mukaan otetut eväät sekä mahdolliset vaihtovaatteet ja muut tavarat on pakko pakata jonnekin, eikä vaikkapa muovipussin kantaminen luontopoluilla ole kovinkaan houkutteleva idea. Arjessa sama r...

Otsalampun valintaopas

Syksyn ja lähestyvän talven pimentyessä otsalamput ja muut valaisimet tulevat ulkoillessa kovaan käyttöön. Pidempien syys- ja talvivaelluksien ohella näppärästä otsalampusta on hyötyä monissa muissakin käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi kalliokiipeilyä tai maastopyöräilyä voi jatk...

Vaellus koiran kanssa

Koira on erinomainen vaelluskumppani niin pikaisilla päiväretkillä kuin pidemmillä usean yön vaelluksillakin. Varustautumalla retkeen huolella ennakkoon voi koiran kanssa nauttia luonnosta ympäri vuoden.  Päiväretkillä liikkeelle Vaellusharrastus koiran kanssa on usein järkevää...