Retkivinkkejä syksyyn


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 08.10.2020

Suomen luonto on syysasussaan erityisen kaunis. Raikas ilma kutsuu ulos ihailemaan moninaisia värejä ja aistimaan syksyn tunnelmaa. Oli käytössä sitten pitkä tai lyhyt vapaa-ajan pätkä, niin ideoita ulkoiluun ja ulkona tekemiseen on jos jonkinlaisia.

Retken sujuvuutta ja miellyttävää kokemusta kannattaa ryydittää asianmukaisin retkeilyvarustein. Reissun pituudesta ja -luonteesta riippuen kannattaa arvioida, että mitkä kamppeet ovat välttämättömiä selviytymisen ja mukavan reissukokemuksen takaamiseksi.

Voit katsoa osviittaa tarpeellisiin varusteisiin ja valintaperusteisiin Varuste.netin laatimasta retkeilijän esimerkkivarustelistasta.

Mitä siellä ulkona sitten tekisi

Alla joitain kivaksi koettuja ideoita kuinka viettää pari tuntia, koko päivä tai muutamasta päivästä koko viikonloppuun ulkona.

Matalan kynnyksen tekemistä

Parista tunnista koko päivän retkeen

Eväsretki

Kaikkihan sen tietää, että eväät ovat retken kohokohta. Miksei siis rakentelisi koko ulkoilun eväiden ympärille. Eväshommat voidaan valmistella tosi pitkälle kotona tai valmistaa koko menyy ulkona. Yksi näkökulma on etsiytyä jonnekin hienoihin maisemiin nautiskelemaan lounasta tai päivällistä, jotka on otettu lämpimänä mukaan kotoa. Termarissa kulkee jos minkälaisia eväitä kylmänä tai kuumana kohteeseen. Toinen vaihtoehto on kokkailla retkikeittimellä jotain uskomattomia herkkuja reseptejä ja ideoita voi selailla jostain hyvästä retkiruokakirjasta tai ulkoilmakokkeiluun keskittyneistä blogeista. Kolmas vaihtoehto on perusteellisen harkinnan saattelemana loimotella notskilla herkut - kunhan olette tarkkana, että tulen teko on suunnitellulla paikalla sallittua eikä päällä ole mitään metsäpalovaroituksia. Tulenteosta selkokieliset ohjeet Metsähallituksen luontoon.fi -palvelusta.

päiväreput

termarit

istuinalustat

astiat / ruokailuvälineet


Luontoreissu

Ota reissulle joku erityinen teema. Se voi olla sieniretki (ruokasienten poimintaa, sienten tunnistusta tai/ ja -valokuvausta), lintujen tarkkailu tai tietoinen keskittyminen vuodenajan erityispiirteisiin luonnon kannalta. Omatoiminen luontoretkeily on mukavaa hommaa - aivan erityisen spesiaalin kokemuksen päiväretkestä saa asiaan vihkiytyneen luonto-oppaan johdolla, joka osoittaa mielenkiintoisimmat yksityiskohdat. Luonto-oppaiden palveluita voi tiedustella useiden kansallispuistojen luontokeskuksista.

sieniveitset

• sienikirjallisuus

katselukiikarit

onkihommat


Treeniä

Mitä tahansa voi melkein tehdä ulkona. Polkujuoksu, kuntopiiri, kiertoharjoittelu, jooga, jumppa, HIIT. Vie itsesi ja miksei jumppakassiin jotain jumppahärveleitäkin ihan keskelle metsää ja treenaa korvessa. Jos on oikein ovela, niin voi smyygailla jonkun paikan, jonka lähellä on kivat uintimahdollisuudet urheilusession päätteeksi. Piristävää!

ulkojumppavaatteet

retkipyyhe

jumppahärvelit


Yön yli luonnossa

Yön yli retki laavussa tai teltassa on kivaa ja jännää iästä ja aiemmasta retkeilykokemuksesta riippumatta. Riippuen nyt kovin siitä, että kuinka pitkä matka on vaellettavana leiripaikkaan, niin sen mukaa voi pakata messiin erilaista rekvisiittaa. Parin päivän ja yhden yön aikana kerkiää touhuta jos vaikka mitä, saatika koko viikonlopun mittaisella reissulla. Paikasta riippuen retken ohjelmistoon voi sommitella vaikka erilaisia onkimisia ja muuta kalastusta (muista tarkistaa ja hankkia asianmukaiset luvat). Geokätköily on hauska tapa kierrellä luonnossa ja monesti kätköt ovat löytäneet piilonsa jostain näyttävästä paikasta. Geokätköilyyn riittää aluksi ihan vaikka pelkkä puhelin, mutta GPS-laitteet ovat tietysti (myös haastavassa) maastossa toimivia ja tarkkoja laitteita ja jää puhelimen akku sitten puhelinhommiin. Säännöllinen eväistä nauttiminen ja joku illallisspektaakkeli kruunaavat retken.

Illan pimetessä erityisen hauskaa on helppo ja lyhyt kävelylenkki pimeässä metsässä, jonka aikana voi ihmetellä lampun valossa värejä ja hämärissä touhuavia ötököitä. Samaa teemaa kannattaa soveltaa myös arkeen. Koko jengille otsalamput päähän ja pimeää luontoa tutkimaan: päivisin tutut ja tavalliset paikat näyttäytyvät täysin uudessa valossa kirjaimellisesti. Polkujuoksijoille ja muille hikoilijoille vinkkinä myös, että kannattaa ottaa pimeällä vähän pienemmätkin metsäpolut haltuun riittävän hyvällä valolla. Tuo kivaa vaihtelua iltalenkkiin.

makuupussit

makuualustat

teltat

gepsit

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Petzl Nao RL: Tehokas lamppu monipuoliseen ulkourheiluun

Petzl Nao RL on kevyt ja tehokas otsalamppu esimerkiksi polku- ja ultrajuoksuun, vaelluksille sekä hiihtoonPetzlin tuore Petzl Nao RL on suunniteltu käyttöön, jossa otsalampulta vaaditaan yhtä aikaa keveyttä, mukavuutta sekä suorituskykyistä valotehoa. Parhaimmillaan otsalamppu y...

Lämpökamera vai lämpötähtäin?

Lämpökamerat ja -tähtäimet auttavat pimeässä ja hämärässä liikkuvaa metsästäjää Lämpökameroiden ja -tähtäinten hinnat ovat laskeneet viime vuosina merkittävästi. Nykyään käsikäyttöisten lämpökameroiden hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta. Hintojen laskemisen myötä lämpökame...

Sadehame on täydellinen varuste helppokäyttöisyyttä ja keveyttä arvostavalle vaeltajalle

Erityisesti pidemmillä vaelluksilla retkeilijän täytyy varautua siihen, ettei keli ole aina täydellisen aurinkoinen. Mikäli taivaalta alkaa ropista sadetta, on vaatteet tärkeää saada pysymään kuivana, sillä märissä varusteissa vaeltaminen on kylmää ja ankeaa.Kenties tavanomaisin ...