Puutukin huolto


Metsästys, Ampumaurheilu by Kaarle H., 07.12.2018
Aseen puinen tukki kuivuu ja ravistuu ilman oikeaa hoitoa kun sitä säilytetään keskuslämmitetyissä tiloissa. Kun sitten tällainen kuivunut tukki viedään ulos, voi se kosteassa säässä imaista vettä sisäänsä ja seurauksena voi olla halkeamia. Samoin ravistuneella tukilla ampuminen saattaa aiheuttaa halkeilun, kun tukin sovituksiin on muodostunut väljyyttä jossa rekyylin aiheuttama rautojen liike iskee tukkiin.

Öljyviimeistelty tukki tulee öljytä tukkiöljyllä ainakin kerran vuodessa, mieluiten silloin kun on aloittamassa uutta kautta.

Tee näin:
• Laita yksi tippa tukkiöljyä aseen perän päälle hiero tippa paljaalla kämmenellä niin laajalle alueelle kuin ikinä saat sen riittämään. Älä siis käytä sientä tai rättiä.

• Etene näin tippa kerrallaan läpi koko tukin kun tulet karhennuksen kohtaan, laita siihen tippa öljyä ja levitä se käyttäen vanhaa hammasharjaa muista myös öljytä haulikon etutukin sisäpinta! Kun sinulla on mahdollisuus irrottaa kiväärin raudat tukista, öljyä silloin tukin sisäpinnat. Muista, että rautojen irrottamisen jälkeen ase on kohdistettava uudelleen!

• Kun olet öljynnyt koko tukin, jätä se vuorokaudeksi kuivumaan. Jos se vuorokauden kuivuttuaan on pinnaltaan kuiva, öljyä uudelleen. Tee se niin monta kertaa, kunnes se taas vuorokauden kuivuttuaan onkin jäänyt pinnaltaan kosteaksi. Nyt se on valmis, eikä enää ime itseensä öljyä.

• Pyyhi nyt tukin pinnasta ylimääräinen öljy pois nukkaamattomalla rätillä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Metsästysvaatteiden valinta lämpimille keleille

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Härkilan kanssaKun valitaan metsästysvaatteita sääolosuhteiden mukaan on muistettava ottaa huomioon päivän mittaan tapahtuvia lämpötilan sekä kosteuden vaihteluita.Lämpimien ajanjaksojen aikana vaatteen oltava kaiken lisäksi myös kevyt ja hengitt...

Garmin inReach -laitteiden hyödyt ja käyttötarkoitukset

Garmin inReach -laitteet tuovat turvaa ja yhdistää sinut läheisiisi seikkailulla kuin seikkailulla Parhaat seikkailut koetaan yleensä kaukana sivistyksestä. Vuoren rinteillä kiipeiltäessä, syvällä metsässä vaellettaessa tai merellä melottaessa voi kokea olevansa rauhassa lu...

Repun valinta — mitä kannattaa ottaa huomioon reppua ostaessa?

Reput ovat arjessa ja ulkoillessa usein korvaamaton varuste. Esimerkiksi päiväretkelle mukaan otetut eväät sekä mahdolliset vaihtovaatteet ja muut tavarat on pakko pakata jonnekin, eikä vaikkapa muovipussin kantaminen luontopoluilla ole kovinkaan houkutteleva idea. Arjessa sama r...