Sukella pinnan alle Suomessa


Sukellus, Vesiurheilu by Nina P., 27.07.2018
Ei näe mitään. On kylmä. On pimeää.
Voihan se toki olla noinkin, mutta ei pimeään ja kylmään ole pakko mennä, jos ei halua. Suomen kokoisesta, tuhansien järvien ja tuhansien rantaviivakilsojen maasta löytyy jokaiselle varmasti jotain sopivaa sukellettavaa.

Monia kutkuttaa ajatus siitä, että mitä jos kokeilisi ulkomailla vaivalla hankittuja taitoja myös kotisuomen vesissä. Asia on nyt heinä-elokuun taitteessa ajankohtainen siksikin, että veden lämmöt ovat kohdillaan niillekin, jotka eivät ole vielä olleet vakuuttuneita kuivapuvun kanssa sukeltamisesta. Kesäaika on hyvää aikaa käydä kokeneemman tutun / sukellusoppaan kanssa katsomassa mitä kirkasvetiset järvet kätkevät pintansa alle, tai vierailla helpoilla hylkykohteilla Itämerellä.

Sinisimpukat vastaavat omalta osaltaan Itämeren filtteröinnistä.


Sukelluskoulu Aalto järjestää kesäaikaan muutamia "sukella suomessa" -opastettuja sukelluskierroksia rantakohteelta, jossa keskitytään paikallisiin tekniikoihin ja siihen, että mitä kaikkea nähtävää sillä kertaa olisi odotettavissa. Meressä ja järvessä on usein niin hienojakoinen rakenne, että alkuun on yleensä pienet nosteenhallintasulkeiset ja sitten mennään.


Meduusoja voi ihailla loppukesästä alkaen loppusyksyyn saakka Itämeren rannikolla.


Ihan mukavan leppoisalla märkäpukusukelluksella suomen kohtuullisen lämpöisessä kesävedessä saattaa jo antaa käsityksen, että onko tämä Sinun juttusi vai ei - ja jos yhtään kärpänen puree, niin kuivapukukurssin kautta valloittamaan koko Suomen monipuolista sukelluskautta ympärivuotiseksi!

Jos taas toisaalta sukeltaminen ei ole entuudestaan tuttua ollenkaan, mutta se on ajatuksena kiehtonut, niin ei tämä Suomi ole siihen lainkaan hullumpi paikka ottaa taito haltuun ja sitä kautta sukellella näillä leveyspiireillä saavutetuilla taidoilla ympäri maailman. Alkeiskursseilla opitaan hallitsemaan myös kuivapukukin hyvin.

Lähdepohjaiset, kirkasvetiset järvet ovat upeita sukelluskohteita. Tässä joulukuinen Iso-Melkutin -järvi Lopen Räyskälässä.


Alla tarjoamaa, mistä voi olla hyötyä. Kurssia klikkaamalla näet myös aikataulut, jolloin ko. hommelia oltaisiin toteuttamassa:

Opastettu sukellus rannalta
Opastettu sukellus rannalta
Captcha$
(2)
Heti varastossa

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Packraftingin monet mahdollisuudet

Packraft on pumppupussilla täytettävä lautta, joka painaa mallista riippuen noin 3-6 kiloa. Tyhjennettynä kuminen lautta rullautuu yllättävän pieneen tilaan, jolloin sen voi ottaa helposti mukaan esimerkiksi vaellusrinkkaan. Packraft täytetään pumppupussilla tai retkipumpulla ja ...

Vinkkejä märkäpuvun valintaan

Monia mietityttää, että mikä olisi se omaan harrastukseen sopivimman paksuinen märkäpuku. Valitettavasti vastauksia taitaa olla ihan yhtä monta kuin vastaajaa, joten tässä oppaassa tarjoillaan aiheeseen yhtä näkökulmaa kirjoittajan toimesta. Ohjeista saanee kuitenkin kokonaisk...

Harppuunan valinta

Mitä pidempi kuminauhaharppuuna sen tarkempi se on kauas kaloille, jotka ovat säikkyjä. Lyhyemmällä pääsee toisaalta esim. kaislikossa liikkumaan mukavammin. Komposiittirunkoiset ovat hyvin vakaita ja tarkkoja. Putkirunkoinen on myös varsin vakaa, muttei saavuta kompo...