Varuste.netin kiinteistöllä kultainen LEED-sertifikaatti


by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 19.10.2023

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on Yhdysvaltalainen vihreiden rakennusten sertifiointijärjestelmä, joka arvioi rakennusten elinkaaren ympäristöystävällisyyttä ja kestävyyttä. LEED-sertifikaatti osoittaa, että rakennuksen suunnittelutyöt, urakointi ja ylläpitoratkaisut täyttävät työhyvinvoinnin ja materiaalihallinnan lisäksi tiukat ympäristö- ja energiatehokkuuskriteerit.

Ympäristöystävällisen toiminnan ohella kiinteistön suunnitteleminen, toteuttaminen ja hallinnointi LEED-standardien mukaisesti tehostaa tietenkin energiankulutusta ja ympäristövaikutuksia, joilla säästetään pitkällä tarkasteluvälillä ympäristön lisäksi myös rahulia. 

Miten me nyt tällainen sertifikaatti ollaan hommattu?
Muutettiin vanhasta paikasta kokonaan uuteen tarpeidemme mukaan suunniteltuun kiinteistöön 1.11.2021. Hankevaiheessa on alusta asti otettu tähtäimeen uusien tilojen LEED-standardien mukainen toteutus. 

Eli mitä kaikkea tähän liittyy?
LEED-sertifikaatin vaiheita myymäläkiinteistölle:

Suunnittelu: Suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon ympäristöystävällisesti monia seikkoja: esim. energiatehokkaat laitteet, valaistuksen käyttö, veden kuluttaminen, lämmitys/ jäähdytys ja hyvä jätehuolto.

Rakennusprosessi: Rakennusprosessin aikana noudatetaan LEED-standardeja ja dokumentoidaan kaikki ympäristöön liittyvät toimenpiteet.

Pisteiden kerääminen: Se, minkä tasoisen luokituksen voi ansaita riippuu ihan siitä, kuinka monta pistettä saa. Täydet pojot on pyöreät 110 kpl ja meillä kultaan oikeuttava pistemäärä herähtää sinne 60-79 välille.
Pisteitä on ansaittu esim. energiatehokkuudesta, sisäilman laadusta, materiaalien käytöstä ja veden säästämisestä.

Esimerkkejä kiinnostavista ratkaisuista: Katon aurinkoenergiakuormaa on kevennetty katon valkoisella pvc-katteella, joka heijastaa aurinkoa pois vähentäen viilennystarvetta tiloissa. Kiinteistön lämmitys- ja jäähdytysenergian lähteenä pöhisee ympäristöystävällinen maalämpö - kaukolämpö kyttää tilannetta varalla, jos pakkaskelit perkelöityvät. Lisäksi ulko- ja sisäseiniin on käytetty energiatehokkaita Ruukin (mm. sisäänkäynnin julkisivussa makeat ajan kanssa ruosteenväriseksi muuttuvat Liberta Cor-ten® 700 ja muualla panelointina eri harmaan sävyissä kiiltelevät Ruukki® Primo-) sandwich-paneeleita jotka on erinomaisten ominaisuuksiensa lisäksi himskatin hyvännäköiset.

Tarkastus ja tarkastelu:
GBCI (Green Business Certification Inc) tarkistaa ja arvioi kaikki dokumentit ja tiedot. Sertifikaatti voi olla eri tasoa riippuen siitä, kuinka monta pistettä on saavutettu: Certified, Silver, Gold (me!) tai Platinum.

Certification Level: Gold
Certification year: 2022
USGBC LEED project number: 1000143141

Varuste.netille kultainen LEED -sertifikaatti

Varuste.net commercial building in Finland


lähteitä:
Raksystems Oy
usgbc.org 
Video: Ruukki Construction
Kannen kuva: Varte-konserni