Haluaisitko sukelluskouluttajaksi?


Sukellus, Vesiurheilu by Nina P., 30.04.2017

Paras duuni ikinä:
Sukelluskoulu Aalto (tämä meitin sukelluskoulu) on PADIn 5-Star IDC (Instructor Development Center) -keskus, joka meinaa sitä, että meidän kautta voit periaatteessa osallistua sukelluskokeilusta alkaen päättäen polkusi sukelluskouluttajaksi saakka.

Eihän se nyt tietenkään ihan yön yli käy, mutta määrätietoiselle, intohimoiselle ja kunniainhimoiselle sukeltajalle saavutettavissa varmasi ihan yllättävän lyhyessä aikataulussa. Suomessa tehtynä realistinen aikataulu voisi olla Zero to Hero -periaatteella pari vuotta. Joskin, kannustan itse lämpimästi hankkimaan kokemusta monipuolisista olosuhteista ja sukeltamaan erilaisia vesiä, erilaisten parien kanssa, sillä kaikki vyön alle kerrytetty kokemus on sitä, mitä siirretään eteenpäin opetettaville sukellusoppilaille.

Parissakin vuodessa ehtii kokea paljon, ja varsinainen sukelluksen opettaminen onkin pitkälti kiinni omista pedagogisista taidoista ja on sanomattakin selvää, että avainasemassa ovat moitteettomat omat taidot, joita kehtaa käyttää esimerkkisuoritteina.

Sukelluskouluttajana Suomessa ei hirveän moni luo päivittäistä leipäänsä, joten suurimmalle osalle meistä se on ennen kaikkea mielekäs harrastus, jolla saa kuitattua bensiinit sukelluskohteelle -periaatteella. Tässä mielessä aika moni Suomessa sukelluskouluttajan duunia tekevät tekevät työtään pyyteettömästi rakkaudesta lajiin, joka tuottaa mielestäni laadukkaimmat ja hyvähenkisimmät kurssit.

PADI-sukelluskouluttajana voi työskennellä missä tahansa päin maailmaa PADI-sukelluskeskuksessa. Maissa, jossa sukellus on isompi bisnes, voi sukelluskouluttaja ihan aidosti elää työllään. Kannustan kaikkia sukelluskouluttajia ja divemastereita, joilla on mahdollisuus kokemaan tämä niin rohkeasti työskentelemään elämästään vuoden-pari lajin parissa opettajana esimerkiksi trooppisissa olosuhteissa.

Ilmoittautuaksesi kouluttajakoulutukseen tulisi sinun olla:

1) PADI Divemaster tai Assistant Instructor (tai vastaava ohjaajaluokitus toisesta koulutusjärjestöstä, SSI, CMAS, NAUI jne)

2) Ottaa meihin yhteyttä ja sopia IDC-henkilökunnan ja PADI Course Directorin kanssa kurssin aikataulu, johon kuuluu omien taitojen arviointia, demonstraatioharjoitteita, pelastustaitojen viilaamista, pelastustaitonättö, teorialuentojen pitämistä, allasopetussessioiden ohjaamista, avovesisukellusten vetämistä. Sukellusteoriaosaaminen ja PADI -kurssistandardit tentitään.

3) Kun koko IDC-putki on käyty läpi, on aika Course Directorin kanssa arvioida, onko kypsä kouluttajan näyttötutkinnon vastaanottotlaisuuteen (PADI Instructor Examination), jolloin PADIn hyväksymä eksaminaattori saapuu vastaanottamaan kouluttajakandidaattien opetusnäytteet.

4) Instructor Examinationin läpäisseet kouluttajakandidaatit sertifioidaan PADI Open Water Scuba Instructoreiksi, joka voi opettaa koko PADI -ohjelmaa sukelluskokeilijoista Divemasteriksi saakka.
Erikoiskurssipätevyyksiä saa lisäkoulutuksena PADI Course Directorilta.


Suomessa koulutuksensa saaneet sukelluskouluttajat ovat opiskelleet astetta haastavemmissa oloissa, jolloin oppilaskontaktin ja ryhmäkokojen arvostaminen tapahtuu automaattisesti. Haastavissa oloissa korostuu myös nosteenhallinan, suunnistuksen ja parikontaktin tärkeys. Tässä kuvassa pidetään avovesitaitojen briiffausta.Tottakai pääsee vähän väliä myös pinnan alle - tässä ohjataan kurssin vapaamuotoisempaa hupisukellusosuutta.Allastaitoja viilataan kouluttajakandidaattien kanssa paljon. Allasympäristö on se paikka, jossa oppilaat omaksuvat ja opettelevat taidot avovesiä varten, joten allasopetuksen rooli koko kurssitustouhussa on erittäin oleellinen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kokemuksia soolomelonnasta koskilla

Seikkailija ja eräopas Juho Taskila kertoo ajatuksistaan suunniteltuaan ja toteutettuaan ensimmäisen pitkän soolomelontamatkansa meloen jokia ja koskia Abiskosta Perämerelle: Tornio 500-projektistaan. Mitä pitää ottaa huomioon? Mitä pitää treenata? Tuliko ylläreitä? Onko tässä m...

Leijahiihto ja leijalautailu lajina sekä varustevinkkejä

Leijalautailu (leijasurffaus, kitesurfing, kiteboarding) yhdistää waken, purjelautailun, lainelautailun ja varjoliidon. Leijasurffausta voi harrastaa Suomessa ympärivuoden. Suomen luonto tarjoaa loistavat ja vaihtelevat olosuhteet lajin harrastamiseen erilaisissa olosu...

Mitä eroa snorkkeleilla on?

Kaikenmaailman putkia, mutta mitä eroa näillä on?Millainen snorkkeli käy parhaiten omiin käyttötarkoituksiin? Valikoimamme snorkkelit jakautuvat karkeasti neljään eri ryhmään. Löytyy snorkkeleita tyhjennysventtiilillä, snorkkeleita ilman tyhjennysventtiiliä, lasten snorkkeleita ...