Miten pääsee trädikiipeilyssä alkuun


Kiipeily by Ilari H., 6.5.2022

Trädikiipeilyn aloittaminen - näillä opeilla ja varusteilla pääset vauhtiin

Lumen alta paljastuva kevät ajaa jälleen ulkokiipeilyn harrastajat kohti kallioita.
Kenties tänä vuonna voisi olla sopiva hetki uudelle kiipeilymuodolle, ja ottaa trädikiipeily haltuun?

Trädikiipeily, eli traditionaalinen kiipeily, tarkoittaa alaköysikiipeilyn muotoa jossa kiipeilijä asettaa itse mukanaan kantamansa varmistukset kallioon. Siinä missä sporttikiipeilyssä kalliossa odottaa valmiita pultteja jatkoja varten, tulee trädikiipeilijän varmistaa oma kiipeilynsä esimerkiksi camuiksi ja kiiloiksi kutsuttujen välineiden avulla. 

Trädikiipeilyn aloittamisen etuna se avaa kiipeilijälle valtavan määrän uusia reittejä kiivettäväksi valmiiksi pultattujen sporttireittien ohelle. Sopivia kiipeilykohteita voi etsiä esimerkiksi 27Crags-nimisestä sovelluksesta. Trädireitit seurailevat usein kallioiden halkeamia, minkä vuoksi trädikiipeilyssä vaaditaan usein halkeamakiipeilytekniikan eli “jammaamisen” osaamista.

Monet kiipeilijät kokevat trädikiipeilyn “puhtaana” kiipeilyn muotona, joka korostaa erityisesti kiipeilyn psyykkistä puolta. Kiipeilijän tulee luottaa omiin taitoihinsa, sillä kiipeilijän turvallisuus on itse asetettujen varmistusten varassa. 

Varmistaminen trädikiipeilyssä

Trädikiipeilyssä varmistuksen hoidetaan nykyään pääasiassa camujen ja kiilojen avulla, jotka upotetaan kallion halkeamiin. Camut ovat liikkuvaleukaisia varmistusvälineitä, joissa leukojen molemmat puolet asettuvat kalliota vasten. Kiilat ovat puolestaan passiivisia varmisteita, jotka nimensä mukaisesti kiilataan sopiviin kallionkoloihin. Sekä camuja että kiiloja on tarjolla pienistä suuriin kokovaihtoehtoihin.
Totem Cam
 
Lajit‪»Kiipeily‪»Camut‪»
Totem Cam
89,90 €
Koot 0.5 - 1.8
(12)
Heti saatavilla
Alk. -13%
Black Diamond Camalot C4
 
Lajit‪»Kiipeily‪»Camut‪»
Black Diamond Camalot C4
Kampanjahinta alkaen 61,89 €
Koot #0.3 - #6
(31)
Heti saatavilla
-15%
Wild Country Rock Set 1-10
 
Lajit‪»Kiipeily‪»Kiilat‪»
Wild Country Rock Set 1-10
Kampanjahinta 98,81 €
(1)
-10%
Black Diamond Stopper Set Pro #1 - #13
 
Lajit‪»Kiipeily‪»Kiilat‪»
Black Diamond Stopper Set Pro #1 - #13
Kampanjahinta 116,02 €
(7)
Heti saatavilla

Koska trädikiipeily on urheilukiipeilyä vaativampaa, edetään lajin pariin yleensä siinä vaiheessa, kun kalliokiipeilyssä vaadittavat taidot ovat jo tulleet tutuiksi urheilukiipeilyn kautta. Noviisin ei välttämättä kannata hypätä suoraan trädikiipeilyn pariin, ja kokeneen kiipeilijänkin kannattaa turvallisen kiipeilyn takaamiseksi käydä trädikiipeilykurssilla, jolla opetetaan turvallinen varmistusten asettaminen sekä esimerkiksi trädiankkureiden tekeminen.

Camut ja kiilat haltuun

Kun kurssit on käyty, on monella edessä trädikiipeilyvarusteiden hankinta. Kalliolla mukana kulkevaa camujen ja kiilojen kokoelmaa kutsutaan harrastajien keskuudeksi rackiksi tai räkiksi. Eri olosuhteet vaativat luonnollisesti erilaisia rackeja, mutta niin sanotulla tuplarackilla pääsee harrastuksessa jo pitkälle.  

Sinkkurack tarkoittaa käytännössä yhtä kamujen ja kiilojen kokosarjaa pienimmästä isoimpaan. Periaatteessa mikään ei estä sekoittamasta eri valmistajien camuja ja kiiloja yhteen rackiin, mutta eri valmistajien kokojen nimeämiskäytännöt vaihtelevat suuresti. Usein onkin suositeltua valita yhden valmistajan camujen setti. Esimerkiksi Black Diamondin tapauksessa tämä tarkoittaisi kokoja 0,3-4, ja Totemin kohdalla kokoja 0,5-1,8.

Tuplarack tarkoittaa puolestaan kaksinkertaista sinkkurackia, joissa jokaista camun kokoa on mukana kaksi kappaletta. Kiiloja voi olla kiipeilijän mieltymyksistä riippuen mukana yksi tai kaksi settiä. Myöskään suurimpia camujen kokoja ei välttämättä tarvita kuin yksi kappale, ja joillain pienempihalkeamaisilla kallioilla niitä ei tarvita lainkaan. Mikäli kiipeää kaverin kanssa, on kuluja säästävä vaihtoehto hankkia molemmille kiipeilijöille sinkkurack ja yhdistää varusteet kalliolla.

Varmistusten ohella trädikiipeilijän kannattaa hankkia myös kiila-avain, jonka avulla mahdollisesti hankaliin paikkoihin jumiutuneet camut ja kiilat on helpompi poistaa. Lisäksi trädikiipeilyssä hyödynnetään niin sanottuja alppijatkoja, joissa kahden sulkurenkaan välissä käytetään useimmiten 60 senttimetrin slingiä. Muutenkin trädikiipeilijän kannattaa kantaa mukanaan muutamia slingejä. Tarvittavista varusteita ja muista kiipeilymuotoon liittyvistä yksityiskohdista kerrotaan tarkemmin myös trädikiipeilykurssien yhteydessä.

-15%
Petzl Spirit Express
 
Lajit‪»Kiipeily‪»Jatkot‪»
Petzl Spirit Express
Kampanjahinta 19,47 €
(6)
-5%
Black Diamond HotForge Hybrid Quickpack (6 kpl)
Lajit‪»Kiipeily‪»Jatkot‪»Tuotepaketit‪»
Black Diamond HotForge Hybrid Quickpack (6 kpl)
Kampanjahinta 85,07 €
(14)
Heti saatavilla
Mammut Contact Sling 8.0, 8 mm, 60 cm
Lajit‪»Kiipeily‪»Köydet ja narut‪»Slingit‪»
Mammut Contact Sling 8.0, 8 mm, 60 cm
10,90 €
(34)
Heti saatavilla
-15%
Black Diamond Link Personal Anchor
 
Lajit‪»Kiipeily‪»Köydet ja narut‪»Slingit‪»
Black Diamond Link Personal Anchor
Kampanjahinta 38,17 €
(12)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Petzl Nao RL: Tehokas lamppu monipuoliseen ulkourheiluun

Petzl Nao RL on kevyt ja tehokas otsalamppu esimerkiksi polku- ja ultrajuoksuun, vaelluksille sekä hiihtoonPetzlin tuore Petzl Nao RL on suunniteltu käyttöön, jossa otsalampulta vaaditaan yhtä aikaa keveyttä, mukavuutta sekä suorituskykyistä valotehoa. Parhaimmillaan otsalamppu y...

Petzl Piranha takaisinkutsu

Recall of PIRANA descenders (D005AA00 and D005AA01) due to a drowning risk if the rope accidentally gets blocked in the blocking slot. Immediately stop using the descenders affected by this recall.Affected products: PIRANA descenders D005AA00 and D005AA01 (see models in photo). ...

Petzl Scorpio Eashook takaisinkutsu

Recall of SCORPIO EASHOOK (L060BA00) lanyards, sold individually or as part of the KIT VIA FERRATA EASHOOK (K029DA00 and K029DA01), due to risk of carabiner gate malfunction. Immediately stop using the products affected by this recall. Affected products The affected products are ...