Otsalampun valintaopas


Kiipeily, Juoksu, Talviurheilu, Metsästys, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat, Lumikenkäily by Ilari H., 16.11.2021
Syksyn ja lähestyvän talven pimentyessä otsalamput ja muut valaisimet tulevat ulkoillessa kovaan käyttöön. Pidempien syys- ja talvivaelluksien ohella näppärästä otsalampusta on hyötyä monissa muissakin käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi kalliokiipeilyä tai maastopyöräilyä voi jatkaa otsalamppu päässä, vaikka aurinko olisikin jo päässyt laskemaan. Valo päässä pimeyden keskellä liikkuminen tuo tekemiseen aivan uudenlaista ulottuvuutta ja seikkailun tuntua. 

Ulkoilukäyttöön hankitusta valaisimesta on valtavaa hyötyä myös arkielämässä. Otsalampun voi laittaa päähän vaikkapa iltalenkillä tai koiraa ulkoiluttaessa, jolloin omat askeleet näkyvät paremmin. Lisäksi päässä loistava valo lisää liikkumisen turvallisuutta, sillä se ei varmasti jää autoilijoilta huomaamatta. Lisäksi otsalampun voi laittaa päähän, mikäli asunnossa saattaisi iskemään sähkökatkos. 

LED-teknologia on ottanut viime vuosina huimia harppauksia eteenpäin. Nykyään myös pienikokoisissa, keveissä ja edullisissa otsalampuissa riittää yllättävän paljon valotehoa. Otsalamppujen hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon, ja sopivan tuotteen valinta riippuu omasta käyttötarkoituksesta. 

Suosituimmat otsalamppumme:
Lumonite Compass R (USB), 1238 lm Perussetti
 
Lumonite Compass R (USB), 1238 lm Perussetti
Captcha$
(151)
Heti saatavilla
Lumonite Air2, 2231 lm
 
Lumonite Air2, 2231 lm
Captcha$
(8)
Heti saatavilla

Otsalamppujen valaisuteho

Valaisimien valaisukykyä eli valovirtaa mitataan lumeneissa. Peruskäyttöön, kuten kaduilla tai ulkoilureiteillä tapahtuville lenkeille tai koiran ulkoilutukseen riittää hyvin max. 300 lumenin otsalamppu. Tällainen otsalamppu on yleensä päässä kevyt ja huomaamaton, ja maksaa alle 100 euroa. 

200 - 500 lumenin teholuokkaan sijoittuva otsalamppu soveltuu hyvin myös esimerkiksi teltassa ja leirissä tarvittavan valon lähteeksi tai kartan lukemiseen. Tällaisessa käytössä voi olla hyödyllistä, mikäli valaisimessa on mahdollisuus käyttää punaista valoa, joka ei vie hämäränäköä tai sokaise hämärään jo tottuneita silmiä. 

Osa otsalampuista tarjoaa lisäksi säädettävän valokeilan. Valon sironnalla on merkittävä vaikutus käytössä havaittavaan kirkkauteen. Keskitetyllä valolla on esimerkiksi mahdollista nähdä pidemmälle maastossa, kun taas laaja valokeila sopii vaikkapa teltan pystytykseen. 

Otsalampun akkukesto

Valaisimen luvattu akkukesto on valotehon ohella yksi tärkeimmistä tekijöistä sopivan otsalampun valintaan. Osa 200 - 500 lumenin luokan valaisimista ottaa virtansa vielä paristoista, osa taas ladattavasta akusta. Riippuu käyttäjästä ja käyttötarkoituksesta, kumpi vaihtoehto kuulostaa houkuttelevammalta.

Tehokkaammissa valaisimissa käytetään pääsääntöisesti ladattavia akkuja. Pidemmillä retkillä ja vaelluksilla akkukäyttöisiä valaisimia voi ladata leiriolosuhteissa akkupankista. Talviolosuhteissa liikuttaessa kannattaa muistaa, että kylmällä kelillä valaisimen akkukesto saattaa olla totuttua lyhyempi. 

Suurin osa otsalampuista tarjoaa mahdollisuuden säätää valon kirkkautta. Ominaisuuden avulla valaisimen akunkestoa voi pidentää laskemalla valovirran määrää silloin, kun lyhyempi näköetäisyys riittää.

Valaisimet kovempaan menoon

Esimerkiksi polkujuoksussa tai maastopyöräilyssä on tarvetta nähdä pidemmälle etäisyydelle. Tällaista käyttöä varten sopiva valaisin tarjoaa vähintään 1000 lumenia valovirtaa. 

Yösuunnistus on yksi vaativimpia tilanteita, joihin otsalamppu voi joutua. Pimeässä metsässä juostessa on tärkeää, että rastit ja maaston muodot näkee mahdollisimman kaukaa ja selvästi. Innokkaimmille yösuunnistuksen harrastajille myytävät huippuvalaisimet tarjoavat jopa yli 6000 lumenin valovirran, joskaan valaisimia ei yleensä käytetä jatkuvasti täydellä teholla. Täydellä teholla valaisin kuumenee nopeasti, eikä sen akkukesto riitä koko suorituksen ajaksi. 

Mikäli juoksee otsalamppu päässä, kannattaa kiinnittää huomiota myös otsalampun keveyteen, pääpantaan sekä miten valaisin sopii omaan päähän. Näin valaisin ei pääse hyppimään epämukavasti tai tippumaan päästä suorituksen aikana. Osan otsalampuista voi myös irrottaa pannasta, jolloin sitä voi käyttää käsivalaisimena. 

Suurin osa otsalampuista kestää ainakin roiskeita, mutta osa valaisimista kestää myös upotuksen veteen. Lisäksi osa valaisimista on suunniteltu kestämään paremmin tiputuksia ja muita kolhuja. Riippuu käyttöympäristöstä, onko valaisinta suojaaville ominaisuuksille tarvetta. 

Otsalamppujen ohella ulkoilukäytössä voi tulla tarvetta myös muille valaisimille. Esimerkiksi teltassa tai autiotuvassa lyhty työ oleskelua helpottavaa valoa. Myös kädessä pidettäville taskulampuille voi tulla käyttöä eri tilanteissa. Pyöräilijölle tarjoamme laajan valikoiman pyörävaloja.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Fjällräven x Specialized: Exchange Project

Hiking, biking & bikehiking!Ajattomuutta, toiminnallisuutta ja kestävyyttä – retkeilyn ja pyöräilyn maailma tarjoaa nyt entistä enemmän, kun Fjällrävenin ja kalifornialaisen pyörämerkki Specializedin kunnianhimoisen yhteistyömalliston kaikki tuotteet löytyvät meiltä.Tutust...

TAKAISINVETO: Optimus Vega kaasukeittimen tuulensuoja

Tuotteen nimi: Tuulensuoja Optimus Vega kaasukeittimeen Mahdollinen riski: Mikäli käyttäjä ei jätä käyttöohjeen mukaista riittävää rakoa tuulensuojan ja padan väliin tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, aiheuttaa suoja riskin hiilidioksidimyrkytyksestä. Pyydämme kuluttajia olem...

VJ -maastojuoksukengän valinta

Mikä homma:VJ Sport kengät valmistetaan Orivedellä kotimaisen M-Shoe Makersin toimesta - jo vuodesta 1981. Yritys sai alkunsa ajatuksesta kehittää suunnistajille tarkoituksenmukaisia huippujalkineita haastavaan ja liukkaaseen maastoon. Pian yrityksen perustamisen jälkeen VJ:n ken...