Vaellus koiran kanssa


Koirailu, Retkeily ja vaellus by Ilari H., 19.08.2021
Koira on erinomainen vaelluskumppani niin pikaisilla päiväretkillä kuin pidemmillä usean yön vaelluksillakin. Varustautumalla retkeen huolella ennakkoon voi koiran kanssa nauttia luonnosta ympäri vuoden. 

Päiväretkillä liikkeelle

Vaellusharrastus koiran kanssa on usein järkevää aloittaa lyhyemmistä päiväretkistä. Varsinkin mikäli koiran ulkoilutus tapahtuu pääsääntöisesti kaupungissa, on hyvä, että sekä koira että ihminen saavat totutella luonnossa liikkumiseen matalalla kynnyksellä.

Muutaman kilometrin mittaisilla päiväretkillä voi testata, kuinka koiran kunto ja terveys riittävät vaeltamiseen. Sopivia päiväretkikohteita löytyy kaikkialta Suomesta, ja halutessaan päiväretkeilyä voi kokeilla vaikkapa lähipoluilla. Esimerkiksi kävelyretki läheiselle kodalle tai laavulle ja takaisin tarjoaa mahdollisuuden makkaroista tai muusta retkieväästä ja luonnosta nauttimiselle sekä koiran että ihmisen näkökulmasta. 

Päiväretkelle varusteiksi riittävät pääsääntöisesti kevyt ruoka- ja juomakuppi sekä tietysti itse eväs ja vesi, mukava panta tai valjaat sekä sopivan mittainen hihna. Mikäli luvassa on sateista tai kylmää keliä, voi koiralle pukea tarvittaessa myös oman takin tai haalarin. Lisäksi koiran jalkoja voi suojata suojatossujen avulla.Koiran kanssa yön yli vaellukselle

Kun vaellusta on kokeillut ensin päiväretkillä, voivat seuraavat retket kestää jo yön ylitse. Mikäli koiran aikoo ottaa mukaan telttaan, on hyvä idea kokeilla ja harjoitella teltassa koiran kanssa nukkumista vaikkapa omassa kotipihassa jo ennen vaellusta. Näin pääsee näkemään, kuinka rauhallisesti koira suostuu nukkumaan pienessä tilassa. 

Vaihtoehtoisesti koira voi säätilasta ja sääskien ja muiden koiraa mahdollisesti vaivaavien hyönteisten määrästä riippuen nukkua myös teltan absidissa tai kokonaan ulkopuolella. Mikäli koiran kiinnittää yöksi esimerkiksi puuhun, tulee pitää huolta siitä, että koira ei pysty yön aikana järsimään hihnaa poikki ja että koira pääsee tarvittaessa juomaan vettä. 

Vuodenaika ja koiran rodun ominaisuudet vaikuttavat siihen, millaisia varusteita pidemmille retkille kannattaa ottaa mukaan. Kylmällä kelillä erityisesti ohutturkkiset koirat kaipaavat ihmisen tavoin oman makuupussinsa ja -alustansa.


Pidemmillä vaelluksilla tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että koira saa tarpeeksi vettä ja ruokaa. Nestetasapainoa voi ylläpitää helpommin sekoittamalla koiran ruokaan tavallista enemmän vettä. Mikäli lämpötila alkaa hipoa hellelukemia, tulee olla erityisen varovainen, ettei koira pääse läkähtymään tai saamaan lämpöhalvausta.

Pitkä- ja pehmeäkarvaisten koirien kanssa ennen talvivaellusta kannataa pitää mielessä, että tassujen pohjien karvaan saattaa kertyä kävelyä hankaloittavia lumipaakkuja. Lumen kertymistä tassuihin voi estää leikkaamalla tassukarvat lyhyiksi ja rasvaamalla tassujen pohjat tai käyttämällä suojatossuja. 

Varusteiden pakkaaminen

Kun vaellukselle lähtee koiran kanssa, tulee mukaan tavallista enemmän tavaraa. Tällöin ihminen voi joutua ottamaan mukaan tavallista suuremman ja kantokykyisemmän rinkan. Myös koiran voi opettaa kantamaan omaa kevyttä reppuaan, johon voi pakata esimerkiksi koiran oman ruuan. Koiran repun istuvuus on yhtä tärkeää kuin rinkan istuvuus ihmisillä. Reppu kannattaa säätää huolellisesti ja tarkistaa säädöt tarpeen mukaan reissun päällä. Suositus on, ettei repun paino ylitä 25% koiran omasta painosta. Koiran totuttaminen reppun kantamiseen aloitetaan aina ilman painoja ja taakkaa voidaan lisätä vähitellen.


Varsinkin pidemmillä vaelluksilla tavallista ensiapupakkausta kannattaa täydentää koiran mahdollisesti tarvitsemilla lisäyksillä, kuten lääkkeillä, sidetarpeilla ja punkkipihdeillä. 

Mikäli koiran kanssa liikkuu autolla, on autoon mahdollista hankkia koirahäkki tai muita matkustamista helpottavia lisävarusteita. Kesäkeleillä tulee kuitenkin muistaa, ettei koiraa saa jättää suljettuun autoon, sillä lämpötila autossa nousee hyvin nopeasti. Automatkustus
Minne koiran voi ottaa mukaan?

Suomessa koirien kanssa voi liikkua luonnossa pääsääntöisesti melko vapaasti, toki lakikirjaa ja muita ohjeita noudattaen sekä muita luonnossa liikkuvia ihmisiä ja itse luontoa kunnioittaen. 

Esimerkiksi kansallispuistoissa koiran tulee pysyä kytkettynä vuoden ympäri. Rajoitus koskee myös hyvätapaisia koiria, joiden voisi olettaa pysyvän ihmisen rinnalla. Pitämällä koiran kytkettynä näytät samalla hyvää esimerkkiä muille ulkoilijoille. 

Erityisesti poronhoitalueella on tärkeää, ettei koira pääse vahingossakaan ajamaan takaa poroja. Myös sellainen koira, joka ei tavallisesti välitä muiden eläimien jahtaamisesta, saattaa innostua porojen paimentamisesta. 

Tarkempaa tietoa koiran kanssa luonnossa liikkumisesta löytyy esimerkiksi Metsähallituksen ylläpitämältä Luontoon.fi-sivustolta. Samasta paikasta voi tarkistaa, onko suunnitellussa retkikohteessa joitain koiriin liittyviä rajoituksia tai asioita. Esimerkiksi autio-, vuokra-, ja varaustupien kohdalla säännöt voivat vaihdella, vaikka koirat ovatkin pääsääntöisesti tervetulleita tupiin niitä käyttävien ihmisten suostumuksella. 

Lisäksi Lapissa liikuttaessa tulee ottaa huomioon, että valtion rajojen ylittämiseen liittyy erityisiä rajoituksia kun mukana on koira. Säädöksiin voi tutustua esimerkiksi Ruokaviraston sivustolla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Fjällräven x Specialized: Exchange Project

Hiking, biking & bikehiking!Ajattomuutta, toiminnallisuutta ja kestävyyttä – retkeilyn ja pyöräilyn maailma tarjoaa nyt entistä enemmän, kun Fjällrävenin ja kalifornialaisen pyörämerkki Specializedin kunnianhimoisen yhteistyömalliston kaikki tuotteet löytyvät meiltä.Tutust...

TAKAISINVETO: Optimus Vega kaasukeittimen tuulensuoja

Tuotteen nimi: Tuulensuoja Optimus Vega kaasukeittimeen Mahdollinen riski: Mikäli käyttäjä ei jätä käyttöohjeen mukaista riittävää rakoa tuulensuojan ja padan väliin tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, aiheuttaa suoja riskin hiilidioksidimyrkytyksestä. Pyydämme kuluttajia olem...

Metsästysvaatteiden valinta lämpimille keleille

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Härkilan kanssaKun valitaan metsästysvaatteita sääolosuhteiden mukaan on muistettava ottaa huomioon päivän mittaan tapahtuvia lämpötilan sekä kosteuden vaihteluita.Lämpimien ajanjaksojen aikana vaatteen oltava kaiken lisäksi myös kevyt ja hengitt...