Leijahiihto lajina ja varustevinkkejä

Suomessa leijalajien talvinen harrastusmuoto - leijahiihto eli snowkiting on kasvattanut suosiota kiihtyvällä tahdilla. Leijahiihdon on sanottu olevan nopeimmin kasvava talvilaji tällä hetkellä ja pitkästä aikaa uutta talviurheilurintamalla.

Lajiin kohdistuva mielenkiinto on kasvanut päätähuimaavaa vauhtia - eikä ihme, sillä talvinen luontomme tuhansine jääpeitteisine järvineen avaa meille aivan ainutlaatuiset olosuhteet tämän vauhdikkaan lajin harrastamiselle. Harvassa maassa on harrastuspaikkoja ja potentiaalia tähän lajiin niin runsaasti kuin Suomessa. Tarvitaan lunta, hieman tuulta ja leijavälineet ja voit muuttaa kylmät talvipäivät adrenaliinia tihkuvaksi kokemukseksi, tai tehdä antoisia leijahiihtoretkiä lähimaastoon.

Usein vieläkin törmää luuloihin että leijan perässä pääsee liikkumaan vain myötätuuleen. Leija toimii purjeena samaan tapaan kuin purjeveneessä ja muodostaa nostetta kuten lentokoneen siipi, joten sen avulla voi liikkua miedossakin tuulessa ja kulkea sivutuuleen tai vastatuuleen samaan tapaan kuin purjeveneellä ja itse asiassa jopa hieman paremmin. Tämä tekeekin leijahiihdosta niin kiehtovan ja potentiaalisen lajin juuri Suomen oloihin. Talvisen lapin puuttomat lakeudet ja järvien jääpeitteiset selät ovatkin modernin leijahiihtäjän paratiisi. Onkin sanottu että Lappi on talvella leijahiihtäjälle samanlainen paratiisi kuin Hawaiji surffaajalle.

Hiihtoleijaa voi käyttää erittäin monipuolisesti. Leijalla voi harrastaa retkihiihtoa. Sen avulla voi lähteä hakemaan koskemattomia tuntureita ja rinteitä, jolloin voit tunturin juurelle päästyäsi käyttää sitä henkilökohtaisena hiihtohissinä. Leijoilla pystyy nousemaan ylös jopa 45 asteen ylämäkiä. Expert -harrastajat voivat käyttää leijaa freeride -harrastukseen.

Jääruuvilla leijan voi kiinnittää, jos pitää välillä jäällä taukoa. Tässä tapauksessa leijaa ei kuitenkaan kannata jättää hieromaan lunta tai jäätä alatuuleen, vaan käydä kääntämässä leija ja laittaa vaikka hieman lunta päälle.

Jalkaan voi laittaa laskettelusukset, lumilaudat. Myös telemarksuksia voi käyttää tai retkiluistimia voidaan käyttää.

Tervetuloa kasvavan ja hauskan lajin pariin.Välineet
Leijat jaetaan karkeasti kahteen eri luokkaan patjaleijat ja pumpattavat. Patjaleijat voidaan jakaa vielä kahteen alaluokkaan avoimet ja suljetut. Leijan lisäksi tarvitaan valjaat (trapetsi),safety leash lauta tai sukset sekä tarvittavat suoja- ja kellutusvermeet riippuen ollaanko vedessä vai lumella.

Patjaleijat
Rakenne laskuvarjosta tuttu patjarakenne eli ilmaontelot, jotka täyttyessään tekevät leijalle tukirakenteen.

Avoimet
Avoimien patjaleijojen rakenne on avoin ja ne sopivat käytettäväksi maalla tai lumella. Ei sovi vesille. Ottavat veden sisäänsä jos tippuu veteen. Nosto vedestä mahdotonta.

Suljetut
Suljetuissa patjaleijoissa on puolisuljettu rakenne eli ilma pääsee niiden sisälle, mutta ei ulos. Ne sopivat käytettäväksi maalla, lumella ja vedessä. Suljettu patjarakenne päästää ilman sisälle, muttei päästä vettä sisään, joten se on mahdollista nostaa vedestä. Yleensä esitäytettävä lennättämällä ennen ajoon lähtöä. Ei yleensä suositella lajin aloittelijoille.

Pumpattavat
Pumpattavissa leijoissa tukirunko on ilmatäytteinen ja ne sopivat käytettäväksi maalla, lumella ja vedessä. Vaatii tukirungon pumppaamisen ennen käyttöä. Suosituin malli, jos halutaan harrastaa lajia samalla leijalla kesät ja talvet

Complete setit sisältävät yleensä:
Leija
Narut ja puomi
Safety Leash
(Pumppu pumpattavissa leijoissa)
Pieni hätäkorjaussarja

Harjoitusleijat on tarkoitettu vain leijan käsittelyn harjoitteluun. Harjoitusleijojen pinta-ala ei riitä aikuisen ihmisen liikuttamiseen kovillakaan tuulilla. Harjoitusleijojen puomeissa ei myöskään ole tehonsäätöominaisuutta (de-power) joten ei sovellu lapsillekaan yleisleijaksi.

Kenelle patjaleijaa?
Aloitteleva talvileijailija, joka ei ole kiinnostunut vesihommasta.
Tunturityypeille ja kite expeditioneille.
Puhtaaasti talvileijaksi.

Kenelle pumpattavaa mallia?
Kesä tai kesä- ja talvikiteilystä kiinnostuneille. "Pumppis" on suosituin leijamalli niin Suomessa kuin maailmalla.

Mitä kokoa tarvitsen?
Jos yhdellä pitää pärjätä, karkeasti yleisimpiin Suomituuliin 7-12m/s
alle 75 kg – 8m2 patja tai 10m2 pumppis
75-85 kg – 10m2 patja tai 12m2 pumppis
85+ kg - 12m2 patja tai 14m2 pumppis

Kovalle tuulelle pieni leija, kevyelle kelille iso leija. Yhdellä leijalla voi aloittaa, mutta useammat leijasurffauksen aktiivit omistavat yleensä pari leijaa esim. pumppikset 9 ja 13m2.

Valjaat
Jaetaan Waist ja Seat Harnesseihin.
Waist eli lantiomalli on suositumpi varsinkin vesillä.
Seat Harness eli istumavaljas on leppoisampi. Sopii hyvin rentoon lumiajeluun ja selkävaivaisille.

Lajia aloitellessa kannattaa käydä myös lukemassa leijalautailun useimmin kysytyt kysymykset Suomen purjalautaliiton sivuilta.
 


Enemmän asiasta kiinnostuneille opetusvideo talvileijailun saloihin.