Snorkkeleita on eri muotoisia: etenkin ilman tyhjennysventtiiliä olevat snorkkelit istuvat pään viereen maskiin kiinnitettynä solakammin, jos putkessa on kaarevaa muotoa. Useimmissa tyhjennysventtilillisissä snorkkeleissa istuvuus on toteutettu pienellä haitarikappaleella, joka antaa snorkkelille tilaa liikkua pään liikkeen mukaan, eikä kampeudu niin helposti kallelleen. Kaikissa tyhjennysventtiilillisissä snorkkeleissa ei toki tätä ominaisuutta ole, vaan istuvuus on huomioitu nimenomaan ainoastaan snorkkeliputken muotoilulla.
Ilman tyhjennysventtiiliä olevissa snorkkeleissa on mahdollista käyttää kevyempiä ja kokoontaittuvampia materiaaleja. Tästä venttiilittömästä joukosta löytää snorkkelit joiden putki joustaa siinä määrin, että snorkkeli on mahdollista rullata esim laitesukellusretkellä taskuun. Kokoontaitettuna snorkkeli ei ole letkujen tiellä, ja toisaalta se voidaan helposti ottaa käyttöön tarvittaessa jos sitä tarvitaan sukelluksen jälkeen esim. pintauintiin, eikä mukana olevaa painekaasua haluta turhaan tuhlata pinnalla.
Lasten snorkkelit vs. aikuisten koot
Lasten / junior -koon snorkkeleissa on huomioitu käyttäjän pienikokoisuus (eli sopii mainiosti myös pienikokoisille aikuisille ja nuorisolle), joten snorkkeli on rakenteeltaan sirompi ja pituutta on vähemmän kuin ns. "normisnorkkeleissa" Suukappale on myös pienempi, joten se istuu paremmin ja mukavammin pienempään suuhun.
Muut snorkkeliin liittyvät osat ja ominaisuudet:
Snorkkelissa on siis varsinaisen putken lisäksi suukappale, jota löytyy pääsääntöisesti kahta kokoa, toki eri valmistajien suukappalemalleissa on hieman eroa muotoilun ja materiaalivalintojen vuoksi, mutta mitoitus on pääsääntöisesti samankokoinen. Snorkkeleissa joko on tai ei ole putken päässä myös roiskesuoja, joka yksikertaisimmillaan on tyvestä säädettävä (tai kiinteästi taitettu ja suojattu) muotoiltu movikappale, joka estää pahimpien pärskeiden menoa hengitysputkeen. Joissain malleissa on myös rakenneltu erillinen mekanismi stoppareineen, mutta yksinkertaisemmat ratkaisut ovat osoittautuneet erinomaisen hyviksi, ellei jopa paremmiksi kuin monimutkaiset vesistoppariviritykset.
Snorkkeleiden mukana tulee klipsi, jolla snorkkelin saa kiinnitettyä maskiin. Rehellisyyden nimissä jotkut ovat ratkaisuiltaan etevämpiä kuin toiset, mutta kaikki ovat yhtälailla ihan toimivia. Koska klipsi on itseasiassa eniten vääntelylle ja näpräilylle joutuva osa on ymmärrettävä, että tämä pieni nipsu on kertakaikkista kulutustavaraa. Siksipä snorkkeleihin myydään varaosana klipsejä ja kiinnikkeitä - jotkut ovat sidoksissa valmistajan snorkkeleihin, ja jotkut kiinnikkeet universaaleja kaikkiin putkiin sopivia.
Jos snorkkelin suukappale pääsee hajoamaan tai likaantuu siihen kuntoon, ettei sitä tohdi enää huolellisen putsauksenkaan jälkeen laittaa suuhun, voi sen korvata regulaattorin perussuukappaleella kunhan putken paksuus sopii suukappaleen reikään. Huomaa, että nämä käyvät yleisimmin vain tyhjennysventtiilillisiin snorkkeleihin niiden muotoilun vuoksi, yleensä ilman tyhjennysventtiiliä olevan snorkkelin suukappale on huomattavasti pidempi osa snorkkelia.
Etusnorkkeli
Etusnorkkelit on tarkoitettu ennen kaikkea uintitekniikan harjoitteluun, jotta voidaan treenata oikeaa pään asentoa kasvojen ollessa veden alla ja keskittyä täydelisesti vetotehokkuuden kehittämiseen oikeassa asennossa ilman, että ilmanottoa tarvitsee rytmittää osana kokonaisuutta. Etusnorkkeli vie siis yhden monimutkaisen työvaiheen pois uinnista, jolloin voi keskittyä asentoon, vetoihin ja potkutekniikkaan ja näiden tehokkaaseen yhdistämiseen.
Kokokasvosnorkkeli
Kokokasvosnorkkeli on snorkkelimaski, jolla voit hengitellä vapaasti nenän tai/ja suun kautta. Kokokasvosnorkkeleissa on materiaaleissa huomioitu huurtumattomuus. Toisin kuin sukellukseen tarkoitetuissa maskeissa, snorkkelimaskin linssi/ pinta on valmistettu muovisekoitemateriaalista siinä missä perinteiset maskien linssit on tehty temperoidusta lasista, joten on voitu luoda materiaali joka ei niin herkästi huurustu.
Snorkkeleiden päästä löytyy aaltosuoja, joka estää aaltojen räimimisen snorkkeliosan sisään. Huomioi, että kokokasvosnorkkelit on tarkoitettu ainoastaan pintasnorklaukseen, eikä näillä tule edes yrittää mennä kokonaan pinnan alle. Lisäksi kannattaa varmistaa, että kokokasvosnorkkelin kanssa hengitetään syvään ja huolellisesti, jotta ilma pääsee todella vaihtumaan isossa maskitilassa. Snorklaajalla täytyy olla aina raikasta ilmaa hengitettävänään, jotta ei vahingossakaan jäädä hengittelemään pinnallisesti jatkuvasti omia uloshengityskaasuja. Erityisesti junioreiden ollessa asialla välitöntä valvontaa snorklailun suhteen on oltava.