Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani


Outdoor activities, How to choose -guides by Ilari H., 30.8.2023
Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluilla

Garminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tosielämän käyttötestiin useissa eri käyttöympäristöissä, kuten maantie- ja maastopyöräreissuilla, koiran kanssa pyöräillessä sekä alamäkipyöräillessä. Monipuolinen laite osoitti vahvuutensa kaikilla osa-alueilla, eivätkä ominaisuudet päässeet loppumaan kesken missään vaiheessa.


Garmin Edge 840 Solar saapuu myyntipakkauksessa, joka sisältää paljon erilaisia kiinnikevaihtoehtoja. Niiden avulla pyörätietokoneen voi kiinnittää vaivattomasti muutamassa minuutissa käytännössä mihin tahansa polkupyörään. Pyörätietokoneen käyttöönotto on nopeaa, varsinkin mikäli käytöstä löytyy jo valmiiksi Garminin tuotteiden kanssa toimiva tili. Treenitulokset synkronoituvat automaattisesti treenin jälkeen wifin kautta, jolloin niiden ja oman treenihistorian tutkiminen on helppoa myös jälkikäteen.


Kosketusnäytölliseen pyörätietokoneeseen on mahdollista asentaa kattava valikoima erikseen myytäviä antureita, sensoreita ja lisäosia. Testissä Edge 840 Solarin kavereina toimivat tutkana ja takavalona toimiva Varia RTL516, Garminin sykevyö sekä ranteessa matkustanut Enduro 2 -urheilukello. 


Sykevyön ja takavalo-tutkan yhdistäminen pyörätietokoneeseen kävi hyvin helposti suoraan pyörätietokoneen näytöltä. Laite havaitsi sensorit helposti ja paritus onnistui hetkessä. Halutessaan mukaan voisi vielä lisätä vaikkapa yhteensopivan tehomittarin, jolloin laite toimisi mukautuvana henkilökohtaisena valmentajana. 


Garmin Edge 840 Solar helpottaa suorituksen hallintaa tarjoamalla tehotavoitteet reitin aikana, sekä kestävyystiedot, jotta käyttäjä osaa arvioida omaa jaksamistaan suorituksen aikana. Pyörätietokoneen mittaama matka pysyy pitkälti tarkkana vielä metsässäkin ajettaessa, sillä laite tukee monikaistaista GNSS-paikannusta. 


Pyörätietokoneen käyttö on helppoa. Kosketusnäytön lisäksi laitteen reunoilta löytyvät fyysiset napit, joista voi esimerkiksi pysäyttää ja jatkaa harjoitusta. Nappien ansiosta pyörätietokoneen käyttö onnistuu vaivatta myös hanskat kädessä. 


Garmin Edge 840 Solarin käyttäjän ei tarvitse pelätä akun loppumista pisimmissäkään harjoituksissa. Vaativassa käytössä akku kestää vaativalla käytöllä parhaimmillaan 26 tuntia. Aurinkopaneelin avulla suorassa auringonvalossa akkukesto pidentyy jopa 32 tuntiin. Virransäästötilassa akkukesto pitenee 42 tuntiin pelkällä akulla ja jopa 60 tuntiin aurinkolatauksen avulla. Lataus onnistuu USB-C-liittimen kautta.


Pyörätietokone kestää vettä ja roiskeita IPX7-standardin mukaisesti, joten sen kanssa uskaltaa lähteä liikkeelle myös huonossa kelissä. Kiinnitys oli sekin tiukka, ja Garmin Edge 840 Solar pysyi kyydissä jopa alamäkipyöräilyn hyppyreissä ja tiukoissa maasto-osuuksissa. Näytön kirkkaus ja katselukulmat ovat nekin riittävät kaikkiin keliolosuhteisiin. 


Kerätty tieto auttaa suunnittelemaan harjoituksia

Garmin Edge 840 Solar sopii erityisesti sellaiselle pyöräilijälle, joka haluaa pohjata harjoittelunsa mitattuun dataan ja sen pohjalta luotuun kustomoituun harjoitusohjelmaan. Mikäli luvassa on esimerkiksi pyöräkisa, voi sen laittaa itselleen kalenteriin. Sen jälkeen Garmin Connect ja Edge 840 Solar luovat “Targeted Adaptive Coaching”-toiminnon avulla juuri sopivan treeniohjelman, jonka avulla pyöräilykunto on parhaimmillaan kisapäivänä. 


Garmin Edge 840 Solarista on runsaasti apua myös navigoinnissa. Esimerkiksi kansallispuistojen maastopyöräpolut ja muut merkityt reitit on merkitty karttoihin jo valmiiksi. Näin pyöräilijän ei tarvitse pelätä eksymistä kesken matkaa. Laitteeseen voi myös suunnitella omia reittejä, joko suoraan laitteesta tai puhelimen kautta. 


ClimbPro-noususuunnittelutoiminto on nyt käytettävissä joka ajokerralla myös ilman ennakkoon asetettua reittiä. Sen avulla pyöräilijä näkee nousun aikana jäljellä olevan nousun ja kaltevuuden. Toiminnosta on huomattavan paljon hyötyä erityisesti pidemmillä mäkiselle seudulle sijoittuvilla reiteillä, sillä se auttaa suunnittelemaan omaa loppusuoritusta ja jaksamista tarkemmin.


Mikäli pyörätietokoneesta haluaa kaiken ilon irti, kannattaa sen kaveriksi kuitenkin hankkia ainakin sykevyö, eikä tehomittarikaan ole huono idea. Maantiepyöräilyn puolella myös Vario-takatutka lisää turvallisuutta.


Kokonaisuudessaan Edge 840 Solar vastaa ominaisuuksiltaan hyvin pitkälti aiempaa Edge 1040 -mallia, mutta vain näppärällä pienemmällä näytöllä. Laite tarjoaa valtavan määrän pyöräilyä ja treenaamista helpottavia ominaisuuksia, olematta kuitenkaan malliston kallein laite. Pyörätietokoneessa ei ole myöskään mitään selkeitä heikkouksia, jotka harmittaisivat käytön aikana. 


Edge 840 Solarin hinta-laatusuhde on erinomainen, ja kyseessä onkin kenties paras valinta pyörätietokoneeksi ainakin nykyisistä malleista. Pyörätietokone muodostui kesän aikana niin tutuksi ja luotettavaksi matkakumppaniksi, että ainakaan itse en enää haluaisi lähteä pyöräilemään ottamatta laitetta mukaan.

 

You might also be interested in

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...

Tactical Foodpack -reseptikilpailu: Voittajalle 2000 € lahjakortti Tactical Foodpackin tuotteisiin.

Päästä kulinaarinen luovuutesi valloilleen Oletko koskaan haaveillut saavasi kaikkien aikojen suosikkiruokasi Tactical Foodpackin premium -tuotevalikoimassa? Parhaat haaveet on tehty toteutettaviksi ja tässä tarjoutuukin siihen oivallinen mahdollisuus: Jaa kanssamme lemppariann...

Petzl Nao RL: Tehokas lamppu monipuoliseen ulkourheiluun

Petzl Nao RL on kevyt ja tehokas otsalamppu esimerkiksi polku- ja ultrajuoksuun, vaelluksille sekä hiihtoonPetzlin tuore Petzl Nao RL on suunniteltu käyttöön, jossa otsalampulta vaaditaan yhtä aikaa keveyttä, mukavuutta sekä suorituskykyistä valotehoa. Parhaimmillaan otsalamppu y...