Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn


Outdoor activities, How to choose -guides by Ilari H., 30.8.2023
Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn

Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokeessa laite osoittautui erinomaiseksi kumppaniksi erityisesti maanteiden reunoilla pyöräiltäessä.Maantien reunoja pitkin pyöräiltäessä on pahimmillaan pelottava kokemus, mikäli auto onnistuu yllättämään takaapäin, ja ohittaa pyöräilijän läheltä. Varsinkin mikäli kuuntelee kuulokkeista musiikkia, voi takaa tulevan liikenteen seuraaminen olla erityisen hankalaa.


Varia osaa antaa tutkansa avulla takaa lähestyvistä ajoneuvoista varoituksen jopa 140 metrin päästä. Näin pyöräilijä ehtii varautua tulevaan ohitukseen helpommin. Ilmoituksen Varia lähettää tuettuun Garmin Edge -pyörätietokoneeseen, tai vaihtoehtoisesti urheilukelloon tai puhelimeen Varia-sovelluksen kautta. Tarjolla on myös erillinen tutkanäyttöyksikkö. 


Omassa käytössä ilmoitukset saapuivat Edge 840 Solariin. Ilmoitukset on helppo huomata näytöltä myös vauhdissa. Kun ilmoituksiin oppii luottamaan, voi ajaessa rentoutua paljon paremmin ja keskittyä polkemisesta naauttimiseen, kun tietää ettei tarvitse pelätä yllättäviä lähiohituksia. Laitteet löytävät ensimmäisen liitoksen jälkeen toisensa automaattisesti, joten pyörälenkille lähteminen on aina helppoa ja nopeaa. 


Mikäli takatutka yhdistetään navigointiin käytettävään puhelimeen, tukee se myös muiden valmistajien sovelluksia, kuten Ride with GPS -sovellusta. Silloin takatutkan hälytykset näytetään karttojen päällä.


Varian mukana saapuu runsas määrä erilaisia kiinnikevaihtoehtoja. Niiden avulla takatutkan ja valon yhdistävän laitteen voi helposti kiinnittää käytännössä mihin tahansa pyörään. Kiinnitys on tukeva, ja testissä laite pysyi mukana jopa alamäkipyöräilyn hyppyjen aikana, vaikka takatutkaa ei tavallisesti niillä reiteillä tarvitsisikaan. Laite painaa vain 71 grammaa ja on muutenkin pienikokoinen, joten sen ei pitäisi häiritä edes pyörän painon keventämiseen keskittyviä harrastajia. 


Turvaa tieosuuksille


Takatutkan etu on luonnollisesti selkein maantiepyöräilyssä, mutta Variasta on iloa myös muille pyöräilijöille. Esimerkiksi itse harrastan pääosin maastopyöräilyä, mutta pyrin polkemaan siirtymät maastopyöräreiteille mahdollisimman pitkälti pyörän päällä. Tällöin reitille osuu helposti myös maantieosuuksia, joilla Variasta on paljon iloa. 


Takatutkan lisäksi Varia tarjoaa luonnollisesti myös kirkkaan takavalon. Se takaa erinomaisen näkyvyyden, ja valo on helppo huomata jopa yli puolentoista kilometrin päästä myös päiväsaikaan. Valossa on tasaisen valon lisäksi myös välkytystila, ja sen akkukesto on tasaisella valolla noin yhdeksän tuntia ja vilkkuvalolla jopa 16 tuntia. Variasta on tarjolla myös sähköpyörien kanssa käytettävä Varia eRTL616 -takatutka. Se ei vaadi lainkaan lataamista, vaan ottaa virtansa suoraan sähköpyörän akusta. Näin takatutkan akku ei voi loppua kesken suoritteen.


Kokonaisuudessaan Variaa voi suositella niille pyöräilijoille, jotka haluavat lisätä omaa turvallisuuttaan. Varian tehokkaan valon avulla muut liikenteessä liikkuvat näkevät pyöräilijän, ja tutkan avulla takaa tulevat ajoneuvot eivät pääse yllättämään pyöräilijää. Varsinkin paljon maanteiden reunoilla liikkuvalle pyöräilijälle kyse on ehdottomasti hintansa arvoisesta laitteesta, joka lisää mielenrauhaa ja helpottaa pyöräilystä nauttimista.

You might also be interested in

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Tactical Foodpack -reseptikilpailu: Voittajalle 2000 € lahjakortti Tactical Foodpackin tuotteisiin.

Päästä kulinaarinen luovuutesi valloilleen Oletko koskaan haaveillut saavasi kaikkien aikojen suosikkiruokasi Tactical Foodpackin premium -tuotevalikoimassa? Parhaat haaveet on tehty toteutettaviksi ja tässä tarjoutuukin siihen oivallinen mahdollisuus: Jaa kanssamme lemppariann...

Petzl Nao RL: Tehokas lamppu monipuoliseen ulkourheiluun

Petzl Nao RL on kevyt ja tehokas otsalamppu esimerkiksi polku- ja ultrajuoksuun, vaelluksille sekä hiihtoonPetzlin tuore Petzl Nao RL on suunniteltu käyttöön, jossa otsalampulta vaaditaan yhtä aikaa keveyttä, mukavuutta sekä suorituskykyistä valotehoa. Parhaimmillaan otsalamppu y...