
Mehiläisen siitepöly on todellinen luonnon oma monivitamiini. Makean makuiset pienet siitepölyrakeet sisältävät runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9), A-, C-, D- ja E-vitamiineja, 59 eri mineraalia (mm. barium, boori, kalsium, kupari, kulta, jodi, rauta, mangaani, fosfori, kalium, seleeni, pii, rikki, natrium ja sinkki). Lisäksi siitepöly sisältää karotenoideista mm. beetakaroteenia ja ksantofylliä, runsaasti lesitiinä, koliinia, 31 eri rasvahappoa sekä 22 aminohappoa. 35% siitepölyn painosta on laadukasta proteiinia.
Siitepölyä kerätään mehiläispesän suulle asetettavan suodattimen avulla. Pesään saapuvien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen pesän ulkopuolelle. Suodatin kerää 10-15% mehiläisten siitepölystä, jättäen riittävän määrän ruokaa myös mehiläisten omaan käyttöön.
Mehiläistuoteiden ympärille linkittyy historiallisesti varmasti enemmän mystiikkaa, legendoja ja tarinoita kun minkään muun ruoan ympärille. Mehiläistenhoitokultturimme alkoi muinaisesta Egyptistä, jossa ihmiset keksivät alkaa hoitamaan mehiläisiä niiden tuottamien lääkinnällisten lopputuotteiden hyödyntämiseksi. Egyptistä löytyy valtava määrä hieroglyfejä ja papyruskääreitä, joihin on piirretty mehiläisten ja mehiläispesien kuvia. Heidän tiedetään myös uhranneen hunajaa ja siitepölyä Jumalilleen ja niillä oli keskeinen rooli lähes kaikissa heidän suorittamissaan rituaalimenoissa.
”Mehiläinen meiän lintu metsän kukkien kuningas. Lähe nyt mettä noutamahan, simaa tavottamahan Metsolasta, tarkasta Tapiolasta, monen kukkasen kuvusta, monen heinän helpehestä kipehille voitehiksi pahoille parahiksi. ” - Kalevala
Lähtökohtaisesti siitepöly on turvallista käyttää, mutta joillekin ihmisille siitepöly voi aiheuttaa erittäin voimakkaita allergisia reaktioita jo pieninä määrinä. Tämän vuoksi käyttö kannattaa aloittaa hyvin pienillä määrillä ja nostaa vähitellen suuremmaksi.